Ευγένιος Λεβινέ - ο ηρωϊκός ηγέτης της “Kομμούνας του Μονάχου”


Στις 13 Απρίλη του 1919 το Μόναχο, η πρωτεύουσα της Βαυαρίας, περνούσε στον έλεγχο των εργατικών συμβουλίων. Η “δεύτερη σοβιετική δημοκρατία” της Βαυαρίας, όπως έμεινε γνωστό αυτό το επεισόδιο της Γερμανικής Επανάστασης, είχε μια σύντομη ζωή και ένα τραγικό τέλος. Και τα δυο είναι άμεσα δεμένα με τη μορφή του Ευγένιου Λεβινέ, του ηγέτη της. 

Ο Λεβινέ γεννήθηκε το 1883 στην Πετρούπολη και όταν ήταν τριών ετών η οικογένειά του μετανάστευσε στην Γερμανία για να γλυτώσει τα αντισημιτικά πογκρόμ του τσαρικού καθεστώτος. Όλα έδειχναν ότι ο νεαρός Λεβινέ θα είχε μια άνετη ζωή: γράφτηκε στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης για να σπουδάσει νομικά. Αλλά δεν επέλεξε αυτό το δρόμο. Το 1905 γύρισε στην επαναστατημένη Ρωσία, συνελήφθη και εξορίστηκε στη Σιβηρία. Κατάφερε να αποδράσει και μετά από κάμποσες περιπέτειες να επιστρέψει στην Γερμανία. 

Η πρώτη του πολιτική ένταξη ήταν στο κόμμα των εσέρων (σοσιαλεπαναστάτες). Ενα κόμμα που δήλωνε ότι ο σοσιαλισμός θα έρθει στη Ρωσία μέσα από τη δράση των αγροτών και η “μαχητική οργάνωσή” του δολοφονούσε μισητούς αξιωματούχους του τσαρικού κράτους. Όμως, στη Γερμανία ο Λεβινέ έγινε νωρίς μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Όταν ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος η ηγεσία αυτού του κόμματος πρόδωσε όλες τις διεθνιστικές διακηρύξεις της για να στηρίξει την άρχουσα τάξη. Αρχικά οι φωνές που υψώθηκαν ενάντια σε αυτή την προδοσία ήταν λιγοστές. Ο Καρλ Λίμπκνεχκτ καταψήφισε τις πολεμικές πιστώσεις στο γερμανικό κοινοβούλιο, σπάζοντας την πειθαρχία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Μαζί με τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, την Κλάρα Τσέτκιν κι άλλους επαναστάτες και επαναστάτριες συγκρότησαν την Ένωση Σπάρτακος που την Πρωτοχρονιά του 1919 -και ενώ είχε ξεσπάσει η Γερμανική Επανάσταση- θα ίδρυε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γερμανίας (KPD). 

Σπάρτακος

Ο Λεβινέ ήταν από τους πρώτους που εντάχτηκαν στο Σπάρτακο και σύντομα έγινε ένα από τα ηγετικά του στελέχη. Βρεθηκε στη βιομηχανική περιοχή του Ρουρ να οργανώνει τους πρώτους πυρήνες της οργάνωσης κερδίζοντας ακόμα και τα πιο εχθρικά ακροατήρια όταν μιλούσε. Αλλά αναλάμβανε κι άλλες, ακόμα πιο εμπιστευτικές δουλειές. Όταν τα σοβιέτ πήραν την εξουσία στην Ρωσία τον Οκτώβρη του 1917 η ρώσικη πρεσβεία στο Βερολίνο έγινε στήριγμα στη δουλειά του Σπάρτακου και όλης της αντιπολεμικής αριστεράς. Ο Λεβινέ, που τα ρωσικά ήταν η μητρική του γλώσσα, έγινε διερμηνέας και υπεύθυνος του γραφείου τύπου. 

Το Νοέμβρη του 1918 οι φαντάροι και οι εργάτες ανέτρεψαν τον Κάιζερ και σταμάτησαν τον πόλεμο. Η Γερμανική Επανάσταση είχε αρχίσει και τα εργατικά συμβούλια είχαν τη δύναμη να βαδισουν στο δρόμο που είχε ανοίξει η εργατική τάξη στην Ρωσία. Όμως, το επαναστατικό κόμμα ήταν πολύ αδύναμο και αριθμητικά και πολιτικά για να καθορίσει την έκβαση της αναμέτρησης. Παρασύρθηκε σε μια πρόωρη σύγκρουση στο Βερολίνο, τις “μέρες του Σπάρτακου”, το Γενάρη του 1919. Η Λούξεμπουργκ κι ο Λίμπκνεχκτ δολοφονήθηκαν. 

Ο Λεβινέ εξουσιοδοτήθηκε από την κεντρική επιτροπή του κόμματος να πάει στη Μόσχα μαζί με έναν άλλο βετεράνο του Σπάρτακου, τον Χιούγκο Εμπερλάιν. Ήταν ο “Άλμπρεχτ” που συμμετείχε στο ιδρυτικό συνέδριο της Κομιντέρν το Μάρτη του 1919. Ο Λεβινέ δεν κατάφερε να φτάσει στη Μόσχα. 

Η επόμενη αποστολή του ήταν στη Βαυαρία, για να ανασυγκροτήσει το κόμμα οργανωτικά και πολιτικά. Το πρώτο που έκανε ήταν να αντιταχθεί στους ρεφορμιστές που φλυαρούσαν για τη “σοβιετική δημοκρατία” και τα “συμβούλια” ενώ στην πραγματικότητα έσκαβαν το λάκκο της επανάστασης. Δήλωσε σε μια σύσκεψη: 

Μια Σοβιετική Δημοκρατία δεν ανακηρύσσεται σε ένα τραπέζι συνεδριάσεων. Εγκαθιδρύεται από το νικηφόρο αγώνα του προλεταριάτου. Το προλεταριάτο του Μονάχου δεν έχει ακόμα μπει στον αγώνα για την εξουσία. 

Μετά το πέρασμα της πρώτης μέθης, οι Σοσιαλδημοκράτες θα αδράξουν το πρώτο πρόσχημα που θα βρουν για να αποχωρήσουν, προδίδοντας τους εργάτες. Οι Ανεξάρτητοι θα συνεργαστούν στην αρχή, μετά θα διστάσουν, ύστερα θα ταλαντευτούν και κατόπιν θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τον εχθρό, καταλήγοντας άθελά τους να γίνουν προδότες. Και εμείς οι Κομμουνιστές θα πληρώσουμε με αίμα για το εγχείρημά σας.
Όμως, στις 13 Απρίλη η δεξιά έκανε μια απόπειρα πραξικοπήματος. Κι ο Λεβινέ με τους συντρόφους του βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της απόκρουσής της. Οι εργάτες κι οι φαντάροι ζητούσαν από τους κομμουνιστές στις συνελεύσεις να γίνουν το κέντρο μιας πραγματικά επαναστατικής εξουσίας. Έτσι γεννήθηκε η “δεύτερη” ή πραγματική  Σοβιετική Δημοκρατία. 

Εργατικά συμβούλια

Στηρίχτηκε σε νέο-εκλεγμένα εργατικά συμβούλια στα εργοστάσια. Αυτό της επέτρεψε να εφαρμόσει με ευκολία τις αποφάσεις της. Διέταξε τον εξοπλισμό των εργατών: μοιράστηκαν 10.000 με 20.000 τουφέκια. Διέταξε τον αφοπλισμό των αστών κι όπως γράφει η βιογραφία του Λεβινέ: «Το Υπουργείο Πολέμου το πολιορκούσαν κυριολεκτικά πλήθη ανθρώπων που έρχονταν κατά κύματα. Έρχονταν να παραδώσουν τα όπλα τους… Βιάζονταν να ξεφορτωθούν αυτά τα αντικείμενα που κρατούσαν καλυμμένα με τα παλτά τους. ‘Αυτό είναι η ψήφος εμπιστοσύνης των αστών στη νέα κυβέρνηση’, σχολίασε ο Λεβινέ». 

Ένοπλες περίπολοι εργατών άρχισαν έρευνες στα σπίτια των αστών για να βρουν κρυμμένα τρόφιμα και να τα μοιράσουν στον  πεινασμένο πληθυσμό, να κατάσχουν αυτοκίνητα (εκείνη την εποχή μια πολυτέλεια των ανώτερων τάξεων) και να εγκαθιστούν τους αντιπροσώπους τους στις τράπεζες για να ελέγχουν τις δοσοληψίες τους. Εκλεγμένες εργατικές επιτροπές ασκούσαν άγρυπνο έλεγχο στα εργοστάσια. 

Όμως, το Μόναχο παρέμεινε μια πολιορκημένη πόλη. Στα τέλη Απρίλη, με το κλοιό να σφίγγει και την πείνα να θερίζει, άρχισε να επικρατεί η αποθάρρυνση και οι ταλαντεύσεις. Αυτή τη στιγμή διάλεξε η κυβέρνηση του Βερολίνου -στην οποία δέσποζε η σοσιαλδημοκρατία- για να στείλει τα αντιδραστικά Freikorps στη Βαυαρία να στηρίξουν τη “νόμιμη” κυβέρνηση που είχε καταφύγει στη Νυρεμβέργη. Η προέλασή τους ήταν ένα όργιο βίας και μαζικών εκτελέσεων με ή χωρίς αποφάσεις στρατοδικείων. O βαυαρικός “κόκκινος στρατός” αντέταξε μια πεισματική άμυνα, αλλά στις πρώτες μέρες του Μάη όλα είχαν τελειώσει. 

O Λεβινέ συνελήφθη στις 12 Μάη. Η κυβέρνηση τον πέρασε από δίκη. Όμως ακόμα κι αυτό γύρισε ενάντια στους Σοσιαλδημοκράτες. Γιατί, παρόλο που ο Λεβινέ τελικά εκτελέστηκε, πρώτα έβγαλε μια καταπληκτική ομιλία με την οποία εξήγησε τις πράξεις του, μια ομιλία που θα πρέπει να έπεισε πολλούς γερμανούς εργάτες να σπάσουν μια και καλή από τη Σοσιαλδημοκρατία. Εκτελέστηκε στις 5 Ιούλη και τα τελευταία λόγια του μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα ήταν: Ζήτω η παγκόσμια επανάσταση!


Διαβάστε επίσης:

Η εξέγερση του Βιλχελμσχάφεν

Εικόνα
Στις 29 Οκτώβρη του 1918, οι στρατιώτες του Γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού αρνήθηκαν τη διαταγή για επίθεση στο Βρετανικό στόλο στη Βόρεια Θάλασσα. Η διαταγή δόθηκε πέντε φορές, αλλά και τις πέντε οι ναύτες αντιστάθηκαν παρά τις συλλήψεις χιλίων στασιαστών. Τις επόμενες νύχτες η εξέγερση απλώθηκε, παραλύοντας τον αυτοκρατορικό στόλο, και οδήγησε στην επανάσταση και στο τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πόλεμου.

Η εξέγερση τουΒιλχελμσχάφεν, 1918-1919 Ίκαρος Η εξέγερση του Βιλχελμσχάφεν, ένα κεφάλαιο του επαναστατικού κινήματος στο Γερμανικό Ναυτικό, το 1918-1919, από τον 'Ίκαρο' -το πραγματικό του όνομα ήταν Ερνστ Σνάιντερ. Τα σύννεφα του πολέμου μαζεύονταν πάνω απ' τη Γερμανία. Η βάση του Γερμανικού Εργατικού Κινήματος που, εκείνη την περίοδο, ήταν το ισχυρότερο αριθμητικά της Β΄ Διεθνούς, απεύθυνε έκκληση για μέτρα ενάντια στον επερχόμενο πόλεμο. Είχαν γίνει μαζικές συνελεύσεις και το σύνθημα είχε δοθεί: Μαζική δράση ενάντια στον πόλεμο.

Όμως αυτά ήταν λόγια, μόνο λόγια. Οι μάζες των …

100 χρόνια από τη Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ

Εικόνα
Η Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ βοήθησε το ξέσπασμα της Γερμανικής Επανάστασης. Εκατομμύρια φαντάροι, εργάτες, εργάτριες έθεταν στον εαυτό τους το απλό ερώτημα: αφού οι «Ρώσοι» είναι διατεθειμένοι να κάνουν τόσες θυσίες για την ειρήνη, τότε γιατί να συνεχιστεί ο πόλεμος; Γιατί να μην ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους;

Τρία χρόνια πριν όταν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμαζόταν να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο, οι Φαινάνσιαλ Τάιμς έγραφαν ότι «ο Τσίπρας πλησιάζει στο Μπρεστ Λιτόφσκ του». Στη συνέχεια, μετά τον Ιούλη του 2015 υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν την ίδια σύγκριση. Αναγκαστήκαμε, έλεγαν, να υποχωρήσουμε στις υπέρτερες δυνάμεις, κάναμε ένα συμβιβασμό όπως ο Λένιν κι οι μπολσεβίκοι. Η σύγκριση του Τσίπρα με το Λένιν, πολύ περισσότερο του Τρότσκι με τον ...Κοτζιά προκαλούσε και προκαλεί αγανακτισμένα γέλια. Όμως, εκατό χρόνια μετά την υπογραφή της, στις 3 Μάρτη του 1918, η Συνθήκη του Μπρεστ Λιτόφσκ έχει να πει πολλά στον κόσμο της Αριστεράς.
Η Ρώσικη Επανάσταση ήταν καρπός της εξέ…

Γερμανία 1918: Η επανάσταση που σταμάτησε τον Πόλεμο

Εικόνα
Σε όλες τις χώρες ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος τελειώνει με εξεγέρσεις. Στη Γερμανία το Νοέμβρη του 1918 δημιουργούνται τα πρώτα συμβούλια φαντάρων και εργατών. Η Δήμητρα Κυρίλλου δίνει την εικόνα και περιγράφει τις πολιτικές μάχες.*"Το καθεστώς του Κάιζερ Αλεξάνδρου έχει δώσει τη θέση του στην επανάσταση. Στρατιώτες ξεχύνονταν από τις πύλες των στρατοπέδων αδελφωμένοι με το πλήθος που ζητωκραύγαζε, άνδρες τούς έσφιγγαν θερμά τα χέρια, γυναίκες και κορίτσια τούς αγκάλιαζαν και τούς καρφίτσωναν λουλούδια στις στολές, ξήλωναν τα γαλόνια και τα χρυσά σιρίτια από τις στολές των αξιωματικών.

Καθωσπρέπει κύριος ή ευκατάστατη κυρία δεν τολμούσε να εμφανιστεί στους δρόμους. Ήταν σαν να είχαν χαθεί οι αστοί από το πρόσωπο της γης. Παντού εργάτες-μισθωτοί σκλάβοι. Μόνο που ήταν οπλισμένοι".

Οι επαναστάσεις που καταλήγουν στην ήττα σύντομα ξεχνιούνται. Γίνονται υποσημειώσεις με μικρά γράμματα σε χοντρά βιβλία ιστορίας για να τις προσπεράσουν όλοι εκτός από μια χούφτα ενδιαφερόμενων. Οι παραπά…

Σχόλια