Ο νόμος Χατζηδάκη δεν θα περάσει! - 3 Ιούνη Πανεργατική Απεργία


Ο νόμος Χατζηδάκη έχει μια σειρά από διατάξεις που καταργούν ουσιαστικά το 8ωρο, δίνοντας τη δυνατότητα στα αφεντικά να αντιμετωπίσουν την κρίση ξεζουμίζοντας για περισσότερες ώρες τους εργαζόμενους χωρίς αμοιβή. Εκεί όμως που η ΝΔ ξεπερνάει τον πιο αντιδραστικό της εαυτό είναι σε σχέση με τα συνδικάτα και τις απεργίες. Θέλουν να υποχρεώσουν σε όλες τις επιχειρήσεις, ακόμα και του ιδιωτικού τομέα, (όχι μόνο της κοινωνικής ωφέλειας όπως μέχρι τώρα) να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας το 40% των εργαζόμενων σε περίπτωση απεργιών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση θα δουλεύει σε περίπτωση απεργίας ακόμη κι αν των εργαζόμενων θέλει να απεργήσει. Σε περίπτωση που δεν τηρούνται αυτοί οι όροι θα υπάρχουν ποινές, οι απεργίες θα βγαίνουν παράνομες και για "παράνομες και καταχρηστικές" απεργίες θα μπορεί το αφεντικό να διεκδικήσει αποζημίωση από τους εργαζόμενους.

Απόσπασμα άρθρου του Τάσου Αναστασιάδη από το Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης με τίτλο "Η επιστροφή του συνδικαλισμού" στο περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω που κυκλοφορεί. 

Η χαρά του αφεντικού και του απεργοσπάστη

Θέλουν να απαγορεύσουν πρακτικά τις απεργιακές περιφρουρήσεις και συγκεντρώσεις έξω από τους χώρους δουλειάς, γιατί εξασκούν "ψυχολογική βία". Απαιτούν οι αποφάσεις για απεργίες να παίρνονται μονάχα με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες με αυξημένες πλειοψηφίες του 50%+1 των ταμειακώς εντάξει μελών του σωματείου. Θέλουν να μειώσουν δραστικά τον αριθμό των μελών της διοίκησης των σωματείων που προστατεύονται από απόλυση, θέλουν να μειώσουν στο ελάχιστο τις μέρες των συνδικαλιστικών αδειών. Διευκολύνουν την απόλυση ακόμη και των συνδικαλιστών αν εμποδίζουν απεργοσπάστες να μπουν στη δουλειά τη μέρα της απεργίας ή αν το αφεντικό, για παράδειγμα, τους έχει κάνει μήνυση, ή αν έχουν κάποιο αδίκημα.

Ηλεκτρονικές ψηφοφορίες

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να αξιοποιήσει, και να επεκτείνει ακόμη πιο αντιδραστικά, το οπλοστάσιο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Τότε η Αχτσιόγλου, με πρόσχημα ότι τάχα ήθελε να δυναμώσει τα πρωτοβάθμια σωματεία, προώθησε νόμο που απαιτεί πλέον αυξημένη πλειοψηφία 50%+1 των μελών ενός σωματείου για να αποφασίσει απεργία, και άνοιξε την πόρτα για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες σε εθελοντική βάση. Πρόκειται για διατάξεις που ποτέ δεν εφαρμόστηκαν στην πράξη από κανένα σωματείο, αλλά έμειναν στα χαρτιά.

Πανωλεθρία Κεραμέως

Η υπουργός Παιδείας Κεραμέως, το φθινόπωρο του 2020 προσπάθησε να αξιοποιήσει αυτό το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και, με πρόσχημα την πανδημία, να οργανώσει ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα υπηρεσιακά συμβούλια στην εκπαίδευση. Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, ΕΛΜΕ και ΔΟΕ, αρνήθηκαν, καλώντας σε αποχή από την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Η Κεραμέως επέμεινε προσπαθώντας να αποδείξει ότι οι απλοί εργαζόμενοι δεν ακολουθούν τα σωματεία τους αλλά το υπουργείο, για να εισπράξει τελικά ένα ποσοστό αποχής των εκπαιδευτικών πάνω από 90%. Οι εργαζόμενοι επέλεξαν τα συνδικάτα τους, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τόσο το υπουργείο όσο και το νόμο για τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. 



3 Ιούνη Πανεργατική Απεργία

Την Τέταρτη 19/5 το βράδυ το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 3 Ιούνη και καλεί εργατικά Κέντρα, ομοσπονδίες ιδιωτικού τομέα, ακόμη και τη ΓΣΕΕ,  να μπουν κι αυτοί στην ίδια ημερομηνία για να γίνει πανεργατική απεργία.

Σχόλια