Γράμμα από τους Ρώσους Σοσιαλιστές

Στο παρακάτω γράμμα τους, μέλη της οργάνωσης Σοσιαλιστική Τάση της Ρωσίας επιχειρούν μια σύντομη ανάλυση των πρόσφατων γεγονότων και της πολιτικής κατάστασης στη Ρωσία.

Στα τέλη Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ρωσίας. Αυτό προκάλεσε ενδιαφέρον όχι μόνο στη χώρα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Οι διαδηλώσεις έλαβαν τη μορφή συγκεντρώσεων και πορείας που δεν είχαν πάρει άδεια για να πραγματοποιηθούν. Οι αρχές αρνήθηκαν να τις εγκρίνουν επειδή προσέλκυσαν μεγάλο αριθμό στις κεντρικές τοποθεσίες της πόλης. Αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω από τους περιορισμούς λόγω Covid-19.

Η αστυνομία και τα στρατεύματα της Εθνικής Φρουράς προσπάθησαν να καταστείλουν και να διαλύσουν τις διαδηλώσεις. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις αυτό είχε ως αποτέλεσμα απροκάλυπτες και βάναυσες βιαιότητες ενάντια στους διαδηλωτές. Στην Αγ. Πετρούπολη δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν όπλα αναισθητοποίησης εναντίον πολιτών που είχαν συλληφθεί και που βρίσκονται στο έδαφος.Ένας αστυνομικός έβγαλε μέχρι και πιστόλι όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να τους σπρώξουν έξω από την πλατεία. Στη Μόσχα, οι δυνάμεις καταστολής και η Ρωσική Εθνική Φρουρά χτύπησαν τους διαδηλωτές με μεταλλικά και λαστιχένια γκλομπ -και με τα χέρια και τα πόδια τους. Σχεδόν 10.000 άτομα συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα που διήρκησαν δυο εβδομάδες.

Οι διαδηλώσεις του Ιανουαρίου 2021 έχουν τρία χαρακτηριστικά που τις κάνουν ξεχωριστές σε σχέση με τις παρόμοιες διαμαρτυρίες της περιόδου 2011-2012 στην πλατεία Bolotnaya στη Μόσχα και αυτές που πραγματοποιήθηκαν το 2017, 2018 και 2019.

Τα προηγούμενα χρόνια, η κύρια βάση των διαδηλώσεων προήλθε από εκπροσώπους της διανόησης και της μικροαστικής τάξης. Αλλά φέτος βγήκαν στους δρόμους πολλά στρώματα της κοινωνίας και όλων των ηλικιών. Αυτό έχει να κάνει με τις αυξανόμενες εντάσεις και ανησυχίες με το κράτος που υπάρχουν στο σύνολο του πληθυσμού. 

Φέτος, σε αντίθεση με τις προηγούμενες περιόδους, το κύμα διαμαρτυρίας διαπέρασε ολόκληρη τη χώρα. Ακόμη και περιοχές που απέχουν πολύ από τις δύο πρωτεύουσες και από άλλες μεγάλες πόλεις όπως το Νίζνι Νόβγκοροντ, το Καζάν και το Νοβοσιμπίρσκ. Φυσικά, οι δύο πρωτεύουσες συνεχίζουν να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο και εκεί είναι που θα αποφασιστούν τα πάντα.

Ριζοσπαστικοποίηση

Οι διαδηλωτές ριζοσπαστικοποιήθηκαν και άρχισαν να αντιστέκονται στις δυνάμεις καταστολής.

Στις 23 Ιανουαρίου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν με βίντεο που τους έδειχναν να ρίχνουν χιονόμπαλες στην αστυνομία και ανθρώπους να σπρώχνουν τους αστυνομικούς μακριά από τους συλληφθέντες.Το πιο δημοφιλές βίντεο έδειχνε έναν ντόπιο από τη Δημοκρατία της Τσετσενίας, τον Said Muhammad Dzhumaev, να παλεύει μόνος του με πολλούς ματατζήδες ταυτόχρονα. Αυτή η τάση δείχνει ότι οι άνθρωποι μαθαίνουν να αντιστέκονται στο καθεστώς. Και είναι έτοιμοι να παλέψουν μέχρι τέλους ενώ οι φιλελεύθεροι ηγέτες των διαδηλώσεων τους καλούν να πάνε σπίτια τους και να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά.

Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι ότι πολλές αριστερές κινήσεις, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας, την Σοσιαλιστική Τάση, συμφώνησαν στην ανάγκη να πάμε σε αυτά τα γεγονότα και να παρέμβουμε πολιτικά. Πρέπει να τα δυναμώσουμε προς την κατεύθυνση της πάλης για την εργατική δημοκρατία. Αυτές οι αριστερές κινήσεις προσπάθησαν να δώσουν ένα κόκκινο χρώμα στις διαμαρτυρίες και τα βίντεο των δράσεων τους συνεχίζουν να είναι δημοφιλή στα κοινωνικά δίκτυα.

Στις 2 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε η απόφαση για τον Αλεξέι Ναβάλνι. Το κύμα διαμαρτυρίας είχε ξεδιπλωθεί αρχικά γύρω από την υπόθεση του. Φυλακίστηκε για δύο χρόνια και οχτώ μήνες. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο κόσμος συγκεντρώθηκε ξανά στη Μόσχα και την Αγ. Πετρούπολη για να δείξει την αντίθεσή του στην απόφαση.

Παρά το γεγονός ότι η ένταση του κύματος διαμαρτυρίας έχει ήδη μειωθεί, γίνεται όλο και πιο προφανές ότι το καθεστώς κρατιέται στη εξουσία με τις τελευταίες δυνάμεις που του έχουν απομείνει και ότι η πτώση του είναι αναπόφευκτη. Η σημερινή κυβέρνηση στη Ρωσία παραμένει στη θέση της μόνο χάρη στην πίστη των μηχανισμών της εξουσίας.. Δεν είναι όμως πλέον ικανή να επηρεάσει ιδεολογικά την πλειονότητα του πληθυσμού.

Σοσιαλιστική Τάση (Ρωσία)


Το γράμμα αυτό δημοσιεύθηκε αρχικά στην βρετανική ιστοσελίδα Socialist Worker. 

Σχόλια