Η αλήθεια των γιατρών απέναντι στη μαγική εικόνα της κυβέρνησης


Συνέντευξη Τύπου της ΟΕΝΓΕ έξω από το «Αττικόν»
Κινητοποιήσεις την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, στις 7 Απρίλη, εξήγγειλαν γιατροί και υγειονομικοί, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα στην είσοδο του Νοσοκομείου «Αττικόν». Διεκδικούν ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την επόμενη μέρα μετά την πανδημία, μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη των σημερινών τραγικών ελλείψεων, μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στην Υγεία και επίταξη του ιδιωτικού τομέα.


"Σας καλέσαμε για να ακουστεί η αλήθεια αυτών που δίνουν μάχη καθημερινά όχι μόνο για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, αλλά και για την αντιμετώπιση της επιδημίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό παραϊτρικό προσωπικό, σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, σε υποδομές, σε μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών προκειμένου να μη χάσει κανένας ασθενείς μας τη ζωή του, ενώ θα μπορούσε να έχει σωθεί. Και το λέμε αυτό γιατί εμείς θεωρούμε ότι τα μέτρα που έχει πάρει έως τώρα η κυβέρνηση είναι εντελώς ανεπαρκή και αν δε ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που διεκδικούμε οι υγειονομικοί εδώ και πάρα πολύ καιρό θα χαθούν ανθρώπινες ζωές, ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. 

Προσπαθούν να παρουσιάσουν μια μαγική εικόνα η οποία απέχει παρασάγγας από την κατάσταση με την οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά υγειονομικοί και ασθενείς και με συγκεκριμένα στοιχεία θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε όλη την πραγματικότητα.

Λέει, για παράδειγμα η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ότι σ' αυτή τη φάση έχουμε επάρκεια σε κλίνες ΜΕΘ για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και το λένε αυτό, εν'ω σύμφωνα με τα στοιχεία που οι ίδιοι δίνουν, έχουν προσθέσει μόλις 75 νέα κρεβάτια ΜΕΘ -πριν από την εκδήλωση της επιδημίας είχαμε κάτω από 600. Το καλύτερο νούμερο που έχουνε δώσει είναι ότι για την αντιμετώπιση της επιδημίας έχουμε διαθέσιμα 850 κρεβάτια ΜΕΘ, η αλήθεια είναι ότι κι απ' αυτά -ακόμα κι αν αυτό το νούμερο ισχύει- μόλις τα 210 είναι για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19, και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ήδη, βρίσκονται διασωληνωμένοι, ασθενείς με Covid-19, στις ΜΕΘ, 85.

Και το λέμε αυτό γιατί, επίσης οι ίδιοι λένε ότι το 5% όσων θα νοσήσουν θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Ακριβή εικόνα για το πόσοι νοσούν δεν έχουμε, ακριβή εικόνα για τη διασπορά στην κοινότητα δεν έχουμε κι αυτό γιατί τα τεστ που γίνονται σε αντίθεση τόσο με τις οδηγίες του ΠΟΥ όσο και μ' αυτό που τους λέμε εμείς είναι πολύ περιορισμένα. Γίνονται μόνο στο 0,1% πάλι σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία.

Αν λοιπόν αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, πώς μπορούν να ισχυρίζονται ότι έχουμε σ' αυτή τη φάση επάρκεια, όταν πριν από την εκδήλωση της επιδημίας η χώρα μας χρειαζόταν τουλάχιστον 3.000 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ;

Δεύτερον, σε ότι αφορά τη στελέχωση: χρειαζόμαστε χιλιάδες γιατρούς να βρεθούν στην πρώτη γραμμή -παθολόγους, πνευμονολόγους, εντατικολόγους. Πριν την εκδήλωση της επιδημίας είχαμε 30.000 κενές οργανικές θέσεις. Λένε ότι θα προχωρήσουν σε 4.000 προσλήψεις, όχι μόνιμου προσωπικού, αλλά προσωπικού με συμβάσεις που έχουν ημερομηνία λήξης. Δηλαδή καλούν τους συναδέλφους να έρθουν, να δώσουν τη μάχη με τον κορονοϊό και αν τη βγάλουν καθαρή στο τέλος θα τους απολύσουν. Λένε ότι, λοιπόν, ότι έχουν αναλάβει 4.000 τη στιγμή που τα κενά σε οργανικές θέσεις είναι 30.000, τη στιγμή που το 10% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι υγειονομικοί και γύρω στους 400 είναι σε καραντίνα, καταλαβαίνετε ότι ούτε καν οι εφεδρείες δεν έχουν εξασφαλιστεί ώστε αν ένα μέλος του προσωπικού αρρωστήσει να μπορέσει να αναπληρωθεί από άλλους συναδέλφους.

Εμείς έχουμε διατυπώσει ένα συγκεκριμένο αίτημα, το οποίο μέχρι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση αρνείται να το υλοποιήσει. Και μάλιστα το έχουμε διατυπώσει επικαλούμενοι την ίδια την ΠΝΠ που αυτή έχει ψηφίσει για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τους λέμε, κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν, να διοριστούν άμεσα οι τουλάχιστον 2-2.500 συνάδελφοί μας που έχουν θέσει υποψηφιότητα για τις 950 θέσεις μόνιμων γιατρών -και δεν το κάνουν. Αντί λοιπόν να κάνουν αυτό, απευθύνουν έκκληση σε εθελοντές, μετακινούν προσωπικό από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αποδυναμώνοντας τα κέντρα υγείας, που είναι κρίσιμα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε για την περίθαλψη και την παρακολούθηση των ασθενών που οι ίδιους τους λένε να μείνουν στο σπίτι.

Τρίτο ζήτημα: Λένε στους ασθενείς που έχουν εμφανίσει ήπια συμπτώματα να παραμείνουν στο σπίτι. Πώς θα εξασφαλιστεί η αναγκαία παρακολούθηση αυτών των ασθενών; Όχι μόνο των ασθενών που έχουν νοσήσει από Covid-19, αλλά και των υπόλοιπων ασθενών που έχουνε χρόνια νοσήματα και που εξαιτίας της αναστολής της λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και των χειρουργείων των δημόσιων νοσοκομείων έχουν μείνει στον αέρα; Έχουμε ήδη το παράδειγμα της 40χρονης που πέθανε σπίτι, δεν θα είναι το μοναδικό, πολύ φοβόμαστε, αν τώρα δεν προχωρήσουν σ' αυτά που τους λέμε.

Επόμενο ζήτημα: η επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών. Γιατί εδώ ακούμε για τόνους υγειονομικού υλικού που καταφθάνει χάρη στις 'δωρεές των ευεργετών', η πραγματικότητα όμως είναι ότι στα νοσοκομεία αυτό το υγειονομικό υλικό δεν έχει φτάσει ακόμα. Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε τραγικές ελλείψεις σε ΜΑΠ, σε μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας που αυτές προστατεύουν.

Όλα αυτά γιατί συμβαίνουν; Συμβαίνουν γιατί, σύμφωνα με την ίδια την κυνική τους ομολογία, προσπαθούν με όσο το δυνατό μικρότερο κόστος να τη βγάλουνε καθαρή. Και θα επικαλεστώ τη δήλωση του ίδιου του υφυπουργού του κ. Κοντοζαμάνη στην αρμόδια επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής που, αφού ευχαρίστησε τους 'ευεργέτες' για την αγορά του υγειονομικού υλικού, είπε ότι έτσι εξασφαλίζουμε ότι δεν σπαταλάμε δημόσιο χρήμα. Δηλαδή για την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για την κυβέρνηση είναι σπατάλη δημόσιου χρήματος η αγορά του αναγκαίου υγειονομικού υλικού προκειμένου να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις αυξημένες ανάγκες της επιδημίας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό για να μπορέσει το δημόσιο σύστημα υγείας να αντεπεξέλθει όχι μόνο στις ανάγκες περίθαλψης των ασθενών με Covid-19, αλλά και στις ανάγκες των υπόλοιπων ασθενών. Επίταξη τώρα του συνόλου των μονάδων υγείας που διαθέτει η χώρα μας, ιδιωτικές κλινικές με τα κρεβάτια τους, τις 350 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτουν και πρέπει άμεσα να ριχτούν στη μάχη, τα εργαστήρια -με το προσωπικό- και οι ιδιώτες γιατροί -είναι γύρω στους 60.000- και όλοι αυτοί να ενταχθούν στο κρατικό σχέδιο. Μαζικούς εργαστηριακούς ελέγχους σε όλους, απολύτως δωρεάν. Είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα για να μπορούμε έγκαιρα να εντοπίζουμε τα νέα κρούσματα στην κοινότητα, να απομονώνονται και να αποφεύγεται έτσι η διασπορά της νόσου".

Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος ΟΕΝΓΕ


Στη συνέχεια πήραν το λόγο ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου, η αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, τα μέλη της εκτελεστικής γραμματείας της ΟΕΝΓΕ Κώστας Λιβαδάς, Γιάννης Γαλανόπουλος, Δέσποινα Τοσονίδου και Δήμητρα Σταματέλου, καθώς και ο Γιώργος Σιδέρης, αντιπρόεδρος, και ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο.
Δείτε εδώ όλη τη συνέντευξη τύπου.

Σχόλια