Σώστε την υγεία του λαού, όχι τα ιδιωτικά συμφέροντα (Βίντεο)


Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι οι συνάδελφοι γιατροί και οι συνάδελφοι νοσηλευτές ετοιμάζονται να δώσουμε τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής μας. Πάμε στον πόλεμο χωρίς όπλα, την ίδια στιγμή που και ο λαός μας έχει δείξει μία μέγιστη ωριμότητα, τηρώντας όλα τα μέτρα αυτοπεριορισμού, την ίδια στιγμή που γιατροί και νοσηλευτές κάνουμε ότι μπορούμε, ενεργοποιώντας την αυτενέργειά μας, τη φαντασία μας, την επιστημονική μας επάρκεια για να μπορέσουμε να δώσουμε τη μάχη, έχουμε μία κυβέρνηση η οποία μας αφήνει ανοχύρωτους.

Η πολιτική ηγεσία στη συνάντηση που είχαμε, στην τηλεδιάσκεψη, [μας απαξίωσε]: 

  • Ζητήσαμε οι ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ να επιταχθούν και να ανοίξουν δημόσιες όσο το δυνατόν περισσότερες, δεν πήραμε καμία απάντηση.
  • Ζητήσαμε χιλιάδες διορισμούς γιατρών και νοσηλευτών για μπορέσουμε να δώσουμε τη μάχη, δεν πήραμε καμία απάντηση.
  • Ζητήσαμε να επιταχθούν τώρα -χθες!- τα διαγνωστικά τεστ, να μη γίνονται στον ιδιωτικό τομέα, αλλά να γίνονται ΔΩΡΕΑΝ στα δημόσια νοσοκομεία, δεν πήραμε καμία απάντηση.
Ή μάλλον η απάντηση που πήραμε ήταν να διπλασιάσουν το νοσήλιο για τις ιδιωτικές ΜΕΘ, την ίδια στιγμή που ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι θα αρρωστήσουν σοβαρά και πιθανώς θα κινδυνεύσουν να πεθάνουν χιλιάδες συμπολίτες μας.

Αυτό που ζητάμε είναι να επιταχθούν σήμερα οι πάνω από 400 κλίνες ΜΕΘ και όχι αυτό που κάνει ο κύριος Κικίλιας και ο κύριος Κοντοζαμάνης να διπλασιάζουν το ιδιωτικό νοσήλιο στις ΜΕΘ για να πλουτίσουν τα ιδιωτικά συμφέροντα στην Υγεία.

Για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι τα τεστ πρέπει να γίνονται στα δημόσια νοσοκομεία, απολύτως δωρεάν και σε όλους τους υγειονομικούς. Είναι αίσχος ότι ως απάντηση σ' αυτό που λένε οι γιατροί και οι νοσηλευτές, ο υπουργός Υγείας κύριος Κικίλιας και ο υφυπουργός Υγείας κύριος Κοντοζαμάνης επιχορηγούν το να γίνονται τα τεστ στα ιδιωτικά νοσοκομεία με 30 εκατομμύρια ευρώ!

Χρειαζόμαστε άμεσα χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές. Δεν αρκούν 170 επικουρικοί γιατροί. Προσέξτε τι σας λέω, τα νούμερα έχουν σημασία σήμερα, γιατί τα νούμερα προς τα κάτω θα σημαίνουν χιλιάδες συμπολίτες μας που θα κινδυνεύσουν να χάσουν τη ζωή τους. Υπάρχουν πάνω από 2.500 συνάδελφοι που έχουν κάνει τα χαρτιά τους για τις 940 προκηρύξεις γιατρών. Να έρθουν ΟΛΟΙ μέσα στο σύστημα να δουλέψουν. Και να έρθουν ΜΟΝΙΜΟΙ. Είναι απαράδεκτο σήμερα να λέει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο πρωθυπουργός της χώρας "είστε ήρωες, ελάτε να δουλέψετε, αν τα καταφέρετε και βγείτε ζωντανοί από αυτή τη μάχη, στο τέλος θα απολυθείτε. Είναι αίσχος! 

Ζητάμε μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ). Παρακαλάμε για μία απλή χειρουργική μάσκα όταν θα έπρεπε να φοράμε, οι συνάδελφοι στις ΜΕΘ, οι συνάδελφοι στα επείγοντα, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, αυτοί που θα είναι πάνω από τον άρρωστο, μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας. Δεν έχουμε γυαλιά, δεν έχουμε ρουχισμό μίας χρήσης, δεν έχουμε στολές [προστασίας από τον κορονοϊό και...] η απάντηση του κυρίου Κικίλια είναι ότι "θα προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ό,τι μπορούμε να εξασφαλίσουμε, θα συνεχίσουμε να μοιράζουμε υλικό στα νοσοκομεία". Αυτή, [όπως] καταλαβαίνετε δεν είναι μια απάντηση που μας καθησυχάζει, γιατί είναι η μόνιμη επωδός που έχουμε κι από τις διοικήσεις. Την ίδια στιγμή υλικό στα νοσοκομεία δεν υπάρχει. Οι αποθήκες είναι άδειες. 

Διαμαρτυρηθήκαμε στον κύριο Κικίλια και στον κύριο Κοντοζαμάνη ότι βγήκανε να μας διαψεύσουν ότι [τάχα] δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες για το ότι δεν υπάρχουν ΜΑΠ στα νοσοκομεία! Τι είναι η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ; Τι είναι ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ; Τι είμαι εγώ; Τι είναι πολλοί συνάδελφοι που βγαίνουν επωνύμως, με τα ονόματά τους και τα πρόσωπά τους στις κάμερες και λένε ότι δεν έχουν μάσκες; Όλοι αυτοί τι είναι, "ανώνυμοι";

Λυπάμαι πάρα πολύ που ακόμα και σήμερα προσπαθεί η κυβέρνηση, αντί να σώσει την υγεία του λαού να σώσει τα ιδιωτικά συμφέροντα. Επιτέλους πρέπει να σταματήσει αυτό! Την ίδια στιγμή που στην Ιρλανδία κρατικοποιούνται οι ιδιωτικές κλινικές, εδώ έχουμε μία κυβέρνηση που ιδιωτικοποιεί την Υγεία! Επιτέλους!

Εκφράζω την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών γιατρών, σας παραπέμπω στο Δελτίο Τύπου που μόλις σήμερα [την Πέμπτη] βγάλαμε για την τηλεδιάσκεψη που είχαμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Δείτε την παρέμβαση της Δέσποινας Τοσονίδου, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ στην ΕΡΤ.

Σχόλια