Ινδία: Ξεσηκωμός ενάντια στο νόμο-απαρτχάιντ

Η ιδεολογική μηχανή του κυβερνώντος κόμματος είναι η οργάνωση RSS που στήθηκε με πρότυπα το Μουσολίνι και το Χίτλερ τη δεκαετία του ‘20 και του ‘30. Τσαλαπατώντας την “κοσμικότητα” (δηλαδή, τουλάχιστον στα χαρτιά, την ισότητα απέναντι στο νόμο ανεξάρτητα από το θρήσκευμα), τη βάση που εγγυήθηκε την ίδια την ύπαρξη της Ινδίας μετά την απελευθέρωση από τους Βρετανούς, φιλοδοξεί να κάνει την Ινδία “ινδουϊστικό κράτος”. Μιλάμε για τη χώρα που έχει το 2ο μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό μετά την Ινδονησία, 200 εκατομμύρια. Αυτά τα 200 εκατομμύρια θέλει να τα κάνει πολίτες δεύτερης κατηγορίας.


Ένας μαζικός ξεσηκωμός ξεκίνησε από τα Πανεπιστήμια στην Ινδία αλλά έχει προοπτικές να απλωθεί παντού. Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν ενάντια στο νέο νόμο για την υπηκοότητα που έφερε η ρατσιστική κυβέρνηση του Μόντι. Ο νόμος δίνει ινδική υπηκοότητα σε κόσμο που είχε έρθει σαν πρόσφυγας και μετανάστης στην Ινδία μέχρι πριν από λίγο χρόνια, όχι όμως στους μουσουλμάνους.

Η κυβέρνηση του Μόντι κλιμακώνει την επίθεσή της στους Μουσουλμάνους, και αυτός είναι μόνο ένας από τους τρόπους. Το Κασμίρ συνεχίζει να βρίσκεται πρακτικά υπό πολιορκία, αφότου η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει την αυτοκυβέρνησή του στις αρχές Αυγούστου. Η ιδεολογική μηχανή του κυβερνώντος κόμματος είναι η οργάνωση RSS που στήθηκε με πρότυπα το Μουσολίνι και το Χίτλερ τη δεκαετία του ‘20 και του ‘30. Τσαλαπατώντας την “κοσμικότητα” (δηλαδή, τουλάχιστον στα χαρτιά, την ισότητα απέναντι στο νόμο ανεξάρτητα από το θρήσκευμα), τη βάση που εγγυήθηκε την ίδια την ύπαρξη της Ινδίας μετά την απελευθέρωση από τους Βρετανούς, φιλοδοξεί να κάνει την Ινδία “ινδουϊστικό κράτος”. Μιλάμε για τη χώρα που έχει το 2ο μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό μετά την Ινδονησία, 200 εκατομμύρια. Αυτά τα 200 εκατομμύρια θέλει να τα κάνει πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ξεσηκώθηκαν στο Δελχί. Η κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ και εισέβαλαν στα Πανεπιστήμια. Τους χτύπησαν με βία, άρχισαν να βγάζουν τις μαντίλες από όσες φοιτήτριες τις φορούσαν. Η καταστολή γενίκευσε το κίνημα, κόσμος από τις μουσουλμανικές γειτονιές άρχισε να φτάνει στα Πανεπιστήμια για να συμπαρασταθεί. Οι διαδηλώσεις απλώθηκαν σε άλλες πόλεις, στους δρόμους και τις σχολές. Την ίδια στιγμή στο Ασάμ, ένα από τα βορειοανατολικά κρατίδια της Ινδίας ξεσπούσε άλλος παράλληλος ξεσηκωμός, μιας και ο ίδιος νόμος του Μόντι απειλεί να μετατρέψει εκατομμύρια κόσμο σε απάτριδες. Πολλοί έχουν γεννηθεί στην Ινδία, αλλά δεν θέλουν να τους αναγνωρίσουν ούτε σαν μετανάστες.

Ο Μόντι αντιγράφει την αντιμουσουλμανική εκστρατεία του Τραμπ, και ο Τραμπ στηρίζει τον Μόντι σαν αντίβαρο απέναντι στην Κίνα. Παράλληλα, αυτές τις μέρες, η Κίνα φέρνει για λογαριασμό του Πακιστάν το ζήτημα του Κασμίρ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η ίδια κινέζικη κυβέρνηση που οργανώνει τα πιο μαζικά στρατόπεδα “επανεκπαίδευσης” για τους μουσουλμάνους Ουϊγούρους κατοίκους της. Η φωτιά που μπορούν να ανάψουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που συγκρούονται στους δρόμους της Ινδίας μπορεί να κάψει όλους αυτούς τους υποκριτές και δολοφόνους.

Σχόλια