Με την επίθεση στο Κασμίρ η Ινδία διακινδυνεύει πυρηνικό πόλεμο





Η Ινδία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αποσύρει το Άρθρο 370 από το ινδικό σύνταγμα, που παρείχε στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ ιδιαίτερο καθεστώς αυτονομίας σε σχέση με κάθε είδος διακυβέρνησης εκτός από την εξωτερική πολιτική και την άμυνα.

Η απόσυρση του άρθρου είναι αποτέλεσμα ρατσισμού. Η κυρίαρχη τάξη της Ινδίας έχει τις ρίζες της στον ινδουιστικό εθνικισμό.

Το μανιφέστο του κυβερνώντος ακροδεξιού κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) υπόσχονταν να αφαιρέσει το ειδικό καθεστώς από το Κασμίρ - μια κατά κύριο λόγο Μουσουλμανική περιοχή. Το BJP, υπό την ηγεσία του Ναρέντρα Μόντι, επανεκλέχθηκε στις εκλογές τον Μάιο.

Η κρίση στο Κασμίρ έχει τις ρίζες της και στον ιμπεριαλισμό. Η βρετανική αυτοκρατορία πάσχιζε να διαιρέσει τους Μουσουλμάνους από τους Ινδουιστές προκειμένου να διατηρεί τον έλεγχο. Όταν η Βρετανία απομακρύνθηκε από την Ινδία το 1947, η χώρα χωρίστηκε ανάμεσα στην Ινδία όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι Ινδουιστές και στο Πακιστάν όπου η πλειονότητα είναι Μουσουλμάνοι. Δεν υπήρχε όμως σαφές σχέδιο για το τι θα συνέβαινε με το ημιανεξάρτητο κράτος του Τζαμού και Κασμίρ.

Η Ινδία και το Πακιστάν βρίσκονται έκτοτε σε διαμάχη για το Κασμίρ, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός του Κασμίρ να υποφέρει. Το Κασμίρ έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.

Η κίνηση για την άρση της αυτονομίας του Κασμίρ προκάλεσε πανικό. Στο προπαρασκευαστικό διάστημα της αναγγελίας, οι αρχές διέκοψαν την πρόσβαση στο διαδίκτυο και εκκένωσαν την επικράτεια από τουρίστες. 

Η Ινδία έστειλε χιλιάδες ακόμα στρατιώτες στο Κασμίρ, που ήταν ήδη μια από τις πιο στρατιωτικοποιημένες περιοχές του πλανήτη. Οι δημόσιες συνεδριάσεις και συγκεντρώσεις απαγορεύτηκαν.

Κορυφαίοι πολιτικοί του Κασμίρ έχουν τεθεί σε κατ 'οίκον περιορισμό σε προσπάθεια να αποτραπεί οποιαδήποτε αντιπολίτευση από το κοινοβούλιο. 

Η Μιχμποόμπα Μούφτι, πρώην πρωθυπουργός του Τζαμού και Κασμίρ, δήλωσε ότι η αναγγελία "σηματοδοτεί την πιο σκοτεινή ημέρα της ινδικής δημοκρατίας".

Πολλοί άνθρωποι άρχισαν να αποθηκεύουν τρόφιμα, καύσιμα και άλλες προμήθειες.

Οι ομάδες που έκαναν εκστρατεία για την ανεξαρτησία από την Ινδία ενδέχεται τώρα να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. 

Οι εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν έχουν ήδη κλιμακωθεί. Μία βομβιστική επίθεση στο Κασμίρ πριν από έξι μήνες οδήγησε σε νέες απειλές πολέμου.

Στις 26 Φεβρουαρίου, μόλις μερικές εβδομάδες μετά τον βομβαρδισμό, η Ινδία ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές στο Πακιστάν. Οποιοσδήποτε πόλεμος μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας μπορεί να καταλήξει σε πυρηνικό πόλεμο.

Η τελευταία επίθεση της Ινδίας στα δικαιώματα του Κασμίρ οξύνει την αντιπαράθεση μεταξύ Ινδουιστών και Μουσουλμάνων. Το BJP προκαλεί τέτοια μίση για να κερδίσει υποστήριξη.

Οι υποστηριχτές του BJP λένε ότι οι μουσουλμάνοι στην Ινδία είναι ο «εσωτερικός εχθρός» και τους κατηγορούν ότι παρενοχλούν σεξουαλικά τις γυναίκες των Ινδουιστών και ότι τρώνε το κρέας της αγελάδας - ενός ζώου που οι Ινδουιστές θεωρούν ιερό.

Ο κόσμος που ζει στην περιοχή πρέπει να παλέψει ενάντια στην απειλή του πυρηνικού πολέμου. 

Το Κασμίρ θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να καθορίσει το μέλλον του, αν θα ανήκει στο Πακιστάν, στην Ινδία ή να είναι ανεξάρτητο κράτος.

Οι κάτοικοι του Κάσμιρ είναι αυτοί που θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν αν το κράτος τους θα έπρεπε να ανήκει στο Πακιστάν, την Ινδία ή αν θα πρέπει να είναι ένα ανεξάρτητο έθνος.

Οι απλοί άνθρωποι δεν πρέπει να είναι πιόνια στα πολεμικά παιχνίδια της Ινδίας και του Πακιστάν.



Δείτε επίσης:

Σρι Λάνκα: Στην αποικιοκρατία οι ρίζες της βαναυσότητας

Εικόνα
Ας μην μας πουλάνε υποκρισία λοιπόν οι ιμπεριαλιστές που θυμήθηκαν να συλλυπηθούν τα θύματα των επιθέσεων της περασμένης βδομάδας. Έχουν το βασικό μερίδιο ευθύνης και γι’ αυτό το έγκλημα.

Νίκος Λούντος

290 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες περισσότεροι τραυματίστηκαν από την αλυσίδα εννιά επιθέσεων σε εκκλησίες και ξενοδοχεία την περασμένη βδομάδα στη Σρι Λάνκα. Τα τραγικά αυτά γεγονότα δεν αποτελούν εξαίρεση αλλά τον κανόνα σε μια χώρα που -από το 1948 που κέρδισε την ανεξαρτησία της- δεν βγήκε ποτέ από τον κύκλο της βίας.
Η μαζική κρατική βία έχει κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες αθώους όλα αυτά τα χρόνια. Μόλις πριν από 10 χρόνια τελείωσε επισήμως ο “εμφύλιος πόλεμος”, στην τελική φάση του οποίου ο ΟΗΕ εκτιμά πως δολοφονήθηκαν 40 χιλιάδες άμαχοι από τις δυνάμεις του κράτους. Οι ρίζες του διχασμού και της βαναυσότητας βρίσκονται στην αποικιοκρατία. Οι σημερινοί ανταγωνισμοί μεταξύ Κίνας, Ινδίας και ΗΠΑ προκαλούν νέες κρίσεις και αναζωπυρώνουν τις εντάσεις.
Η Σρι Λάνκα πέρασε διαδ…

Σχόλια