300.000 διαδηλωτές στην Τσεχία ενάντια στην κυβέρνηση του δισεκαμμυριούχου Μπάμπις


300.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Πράγα την περασμένη Κυριακή ενάντια στη δεξιά κυβέρνηση του Αντρέι Μπάμπις στη μεγαλύτερη διαδήλωση που έγινε στην Τσεχία από τη λεγόμενη Βελούδινη Επανάσταση του 1989.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν την παραίτηση του δισεκατομμυριούχου πρωθυπουργού. 

Συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Λέτνα, στις όχθες του ποταμού Μολδάβα, εκεί όπου είχαν λάβει χώρα οι τεράστιες συγκεντρώσεις ενάντια στο Σταλινικό καθεστώς πριν από 30 χρόνια. Τρεις δεκαετίες μετά είναι σαφές ότι η παλινόρθωση του καπιταλισμού της «ελεύθερης αγοράς» δεν έφερε στην Ανατολική Ευρώπη την ευημερία και την ελευθερία που υποσχότανε, αλλά πρωτόγνωρα επίπεδα κοινωνικής ανισότητας κάτω από την επιβολή μιας αυταρχικής και διεφθαρμένης άρχουσας τάξης.


Οι συμμετέχοντες στην Κυριακάτικη διαδήλωση ήτανε σε συντριπτικό βαθμό εργαζόμενοι, νεολαία και συνταξιούχοι που υπέφεραν κάτω από τις συνεχείς επιθέσεις στα κοινωνικά δικαιώματα και παροχές από διαδοχικές κυβερνήσεις. Τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές έλεγαν “Εξαφανίσου” και “Μπάμπις παραιτήσου”. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν τον Αύγουστο και μπορεί να κρατήσουν μέχρι την επέτειο της ανατροπής του Σταλινικού καθεστώτος.

Αυτές οι μαζικές διαμαρτυρίες είναι μια ακόμα ένδειξη του διεθνούς αναβρασμού και της ανόδου της ταξικής πάλης. Ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη, όλο και περισσότεροι βγαίνουν στους δρόμους ή απεργούν τους τελευταίους μήνες ενάντια στην καταστροφική κάθοδο του βιοτικού επιπέδου, τις μειώσεις μισθών και τη διαφθορά. Η πρόσφατη απεργία των Πολωνών δασκάλων ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 30 χρόνων, η απεργία των εργαζόμενων στην αυτοκινητοβιομηχανία στην Ουγγαρία σχεδόν παρέλυσε την Ευρωπαϊκή παραγωγή της Volkswagen. Στη Σερβία και την Αλβανία χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν την οργή τους ενάντια σε δεξιές κυβερνήσεις.


Την ώρα που τα κοράκια του Τσέχικου και Ευρωπαϊκού τύπου μιλάνε για οικονομική ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας, η πραγματικότητα των απλών ανθρώπων είναι πολύ διαφορετική. Η ραγδαία αύξηση των ενοικίων στις πόλεις και των βασικών ειδών διατροφής, του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων οδηγούν πολλές οικογένειες στην απόγνωση. Η Πράγμα είναι μια από τις πιο ακριβές πόλεις της Ευρώπης, την ώρα που το 17% των Τσέχων ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Ενδεικτική της αβέβαιης οικονομικής κατάστασης είναι η αύξηση των ιδιωτικών χρεών. Σύμφωνα με το Ράδιο Πράγα περίπου το 10% του πληθυσμού αδυνατεί πλέον να πληρώσει τα χρέη του και κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του. Ανάμεσα τους, 10.000 νέοι 18 έως 29 ετών και 400 ανήλικοι! Σε ένα τέτοιο κοινωνικό υπόβαθρο η κυβέρνηση του Μπάμπις ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέες περικοπές.


Η κυβέρνηση του Μπάμπις είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων εκείνων των δυνάμεων που όντας αφοσιωμένες στον καπιταλισμό λεηλάτησαν την οικονομία και ασέλγησαν χωρίς ντροπή σε βάρος των δικαιωμάτων και των αναγκών των απλών ανθρώπων. Ο Μπάμπις, γιος ενός αξιωματούχου του Κομμουνιστικού Κόμματος, σπούδασε στο Παρίσι και τη Γενεύη κι διετέλεσε διευθυντής ενός Τσεχοσλοβάκικου κρατικού εμπορικού οργανισμού στο Μαρόκο από το 1985 ως το 1991.


Την ίδια περίοδο, με βάση τα αρχεία της Μπρατισλάβα, που ο ίδιος αμφισβητεί, ήταν υπάλληλος της κρατικής ασφάλειας (StB, της τσεχοσλαβάκικης KGB) με το ψευδώνυμο “Μπούρες”. Σε κάθε περίπτωση, χρησιμοποίησε τις διασυνδέσεις του με το σταλινικό καθεστώς, για την εδραίωσή του ως αφεντικό της Agrofert, μιας εταιρείας με τζίρο δισεκατομμυρίων.


Εισήλθε στο πολιτικό προσκήνιο το 2011 με την ίδρυση του κόμματος ANO που εκμεταλλεύτηκε την κατάρρευση του σοσιαλδημοκρατικού και του συντηρητικού κόμματος, κερδίζοντας τις εκλογές του 2017 και σχηματίζοντας κυβέρνηση συνεργασίας με το Τσεχικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (CSSD). Το κόμμα αυτό, που αποτελεί συνέχεια του Σταλινικού κρατικού κόμματος, έπαιξε εδώ και 30 χρόνια καθοριστικό ρόλο στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, οδηγώντας χιλιάδες εργάτες στην ανεργία και τη φτώχεια. Κάτω από τη φθορά της συμμετοχής του στην κυβέρνηση το CSSD απειλείται τώρα με περαιτέρω κατάρρευση.


Η κυβέρνηση Μπάμπις υποστηρίζεται και από το Κομμουνιστικό Κόμμα (KSČM). Παρότι θεωρητικά παραμένει προσκολλημένο στις “παραδοσιακές αρχές” του Σταλινισμού, αρνείται ακόμα και τώρα να άρει την εμπιστοσύνη του στον δισεκατομμυριούχο πρωθυπουργό.

Σχόλια