Οι διαφωνίες στο στρατό πιέζουν τον Μπολσονάρο



Ο ακροδεξιός Μπολσονάρο ορκίστηκε πρόεδρος της Βραζιλίας. Η κυβέρνησή του υπόσχεται επιθέσεις στους εργάτες, στις γυναίκες, στους ΛΟΑΤ+ ανθρώπους και στο περιβάλλον. Θα βάλει μπροστά τα συμφέροντα των πλούσιων και θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις κατασταλτικές δυνάμεις του κράτους.

Ο ακαδημαϊκός Αλφρέντο Σαάντ Φίλιο μίλησε στην εφημερίδα Socialist Worker για τις αντιφάσεις στην καρδιά της κυβέρνησης Μπολσονάρο και τις δυνατότητες αντίστασης. 

"Ο συνασπισμός του Μπολσονάρο είναι ασταθής και δυνητικά μη βιώσιμος", μας είπε ο Αλφρέντο.

"Η πολιτική συμμαχία που τον στήριξε στις εκλογές αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ευαγγελιστές χριστιανούς

"Δεν είναι ένα ομοιογενές μπλοκ παρότι μοιράζονται πολλά κοινά συμφέροντα.

"Ο Μπολσονάρο δεν ήταν απ' την αρχή ο εκλεκτός του στρατού και των μεσαίων τάξεων. Αλλά τώρα που βρίσκεται στην εξουσία περισσότερες ομάδες απαιτούν πράγματα απ' αυτόν σε αντάλλαγμα για τη στήριξη που του παρείχαν".

Η πιο σημαντική απ' αυτές τις ομάδες είναι ο πανίσχυρος στρατός της Βραζιλίας και οι ανταγωνιστικές φράξιες στο εσωτερικό του.

"Στο στρατό υπάρχουν δύο πτέρυγες -οι συντηρητικοί εθνικιστές και οι νεοφιλελεύθεροι υποστηριχτές των ΗΠΑ", σημείωσε ο Αλφρέντο.

Παράλυση

"Για μεγάλο διάστημα πολλοί στην αριστερά υποστήριζαν ότι αυτές οι δύο πτέρυγες θα εξουδετέρωναν η μία την άλλη και θα ήταν ανίκανες να δράσουν σαν ενιαίος πολιτικός παράγοντας. Αυτό είναι λάθος".

Τώρα ο Μπολσονάρο πρέπει να κρατήσει τις ισορροπίες. Κάθε μεριά θα τον πιέζει προς αντίθετες κατευθύνσεις.

Η κυβέρνηση Μπολσονάρο είναι εύθραυστη και αυτό που χρειάζεται για να απαλλαγούμε απ' αυτήν είναι η πραγματική αντίσταση.

Μέλη του Κόμματος των Εργατών της Βραζιλίας και βουλευτές του Εργατικού Κόμματος της Αγγλίας οργάνωσαν μια συνάντηση αλληλεγγύης στη Βραζιλία στη Βουλή των Κοινοτήτων το Νοέμβρη του 2018. Το κεντρικό μήνυμα ήταν ότι το Κόμμα των Εργατών είχε πέσει θύμα απάτης.

Ο βουλευτής των Εργατικών Ρίτσαρντ Μπάργκον δήλωσε ότι "αν ο Λούλα δεν επρόκειτο να κερδίσει τις εκλογές, δεν θα έκαναν τον κόπο να τον βάλουν στη φυλακή".

Ο Λούλα εμπλέχθηκε σε υποθέσεις διαφθοράς, αλλά αυτοί που τον έβαλαν στη φυλακή είναι ακόμα πιο διεφθαρμένοι.

Σύμφωνα με τον Αλφρέντο, "ο Λούλα δεν πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος όσο καιρό συνιστά απειλή για τη δεξιά".

Η Ζούλια Αλμάνας από το παράρτημα του Κομμάτος των Εργατών του Λονδίνου δήλωσε στη συνάντηση: "Οι κυβερνήσεις του Λούλα και της Ντίλμα Ρούσεφ προώθησαν νόμους που επιτρέπουν της αστυνομίας από την κυβέρνηση και την ανεξαρτησία των εισαγγελέων".

Αυτόχθονες

Η Ρούσεφ προειδοποίησε ότι "οι μαύροι θα υποφέρουν, οι αυτόχθονες θα υποφέρουν, και τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα με κυβέρνηση Μπολσονάρο".

Το ζήτημα είναι πώς μπορούμε να αντισταθούμε. Ήταν ενθαρρυντικό ότι υπήρξαν διαμαρτυρίες τη μέρα της ορκωμοσίας του Μπολσονάρο και συνεχής αναστάτωση στο φοιτητικό κίνημα. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια.

"Στην καρδιά της αντίστασης ενάντια στον Μπολσονάρο πρέπει να βρεθούν οι εργάτες", είπε ο Αλφρέντο. "Δυστυχώς είναι κατακερματισμένοι λόγω της υποχώρησης του Κόμματος των Εργατών.

"Συνεχίζει να υπάρχει μεγάλη αποστράτευση.

"Η πλειοψηφία των συνδικάτων δεν είναι αριστερά -μόνο μια χούφτα συνδικάτων, και μάλιστα μικρών, είναι αριστερά.

"Η κυβέρνηση Μπολσονάρο θα κινηθεί πολύ γρήγορα ενάντια στο Κίνημα των Ακτήμονων Αγροτών και στο Κίνημα των Αστέγων των Πόλεων, καθώς και σε άλλα κινήματα που συνδέονται με την αριστερά.

"Αν αυτές οι κρίσιμες ομάδες της αριστεράς διαλυθούν, τότε τα υπόλοιπα θα είναι ένα απλό συμμάζεμα.  

"Η κυβέρνηση δεν είναι δυνατή. Είναι διαιρεμένη και ασταθής. Μπορούμε να αντισταθούμε και να νικήσουμε".

Σχόλια