Για τη Γερμανική Επανάσταση

Λόγος του Λέον Τρότσκι στους μεταλλεργάτες της Μόσχας
Πράβντα, 21 Οκτώβρη 1923



Το να μιλήσει κανείς για την παρούσα διεθνή συγκυρία είναι μια πολύ μεγάλη ευθύνη, γιατί διανύουμε βδομάδες και μήνες τέτοιους που εμφανίζονται στην ιστορία μια φορά στα χίλια χρόνια.
Πριν πέντε χρόνια και τώρα
Η νικηφόρα Γερμανική επανάσταση πριν από πέντε χρόνια δεν έχει δικαιώσει τις ελπίδες που είχε εναποθέσει σ' αυτήν η Γερμανική εργατική τάξη. Οι σοσιαλδημοκράτες που βρέθηκαν τότε στην ηγεσία των εργατών πρώτα μοιράστηκαν την εξουσία με την μπουρζουαζία και ύστερα της την παρέδωσαν ολοκληρωτικά. Η Γερμανία τώρα καλείται να επιλέξει - την οριστική κατάρρευση ή την κοινωνική επανάσταση.

Ποιες είναι η συνθήκες για τη διεκπεραίωση της επανάστασης; Είναι ουσιώδες ότι η οικονομική, τεχνική και ταξική ανάπτυξη της χώρας θα έπρεπε να έχουν ωριμάσει επαρκώς. Οι δύο πρώτες συνθήκες έχουν προφανώς εκπληρωθεί. Ακόμα και σε σχέση με την τρίτη η Γερμανία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση. Βλέπουμε εκεί μία μεγάλη εργατική τάξη που αριθμεί 15.000.000 από τα 60.000.000 του συνολικού πληθυσμού, μια εργατική τάξη όλο και πιο χειραφετημένη από τα δεσμά των σοσιαλπασιφιστών ηγετών και προκολλούμενη στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Κι εδώ προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα: Αυτό το κόμμα είναι που ακόμα πολύ άπειρο, θα έχει την απαραίτητη δύναμη και αποφασιστικότητα για να μπορέσει να φέρει σε πέρας μια επανάσταση, να ξέρει πώς να την κάνει;
Ευνοϊκές συνθήκες
Πραγματικά οι συνθήκες είναι στο μέγιστο βαθμό ευνοϊκές. Η Γερμανική εργατική τάξη είναι έτοιμη για αγώνα και επικεφαλής της στέκει ένα κόμμα έτοιμο να αγωνιστεί και να κυριαρχήσει. Στην παρούσα στιγμή η εργατική τάξη περιμένει με ανυπομονησία. Αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι ζήτημα μερικών αγώνων άλλα μιας αποφασιστικής μάχης ζωής και θανάτου. Πρόσφατα είδαμε το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα να αναπτύσσει δυνάμεις από μήνα σε μήνα, και να προσελκύει στις τάξεις του μάζες μη κομματικών εργατών, ακόμα και ομάδες που εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από την επιρροή της σοσιαλδημοκρατίας.

Ποια είναι η παρούσα κατάσταση στη Γερμανία; Βλέπουμε δύο δυνάμεις αυτή τη στιγμή στη Γερμανία. Από τη μία, οι επαναστατικές δυνάμεις, από την άλλη -οι Φασίστες, κι ανάμεσά τους η άμορφη μάζα των μικροϊδιοκτητών, εν μέρει επίσης και οι αμφιταλαντευόμενη μάζα της σοσιαλδημοκρατίας- όμως αυτή η ενδιάμεση μάζα σιγά-σιγά παρασέρνεται από το επαναστατικό κύμα.

Ποιες είναι οι πιθανότητες στον επικείμενο αγώνα;
Οι αντίπαλες δυνάμεις 
Οι δυνάμεις της Γερμανικής μπουρζουαζίας είναι - η Ράιχσβερ, 100.000 άνδρες σύνολο, η αστυνομία 135.000 άνδρες, και τα Φασιστικά τάγματα, καλά οργανωμένα και με εξαιρετικούς ηγέτες. Αλλά τα τελευταία περιλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό στοιχεία της εργατικής τάξης, που την αποφασιστική στιγμή δεν πρόκειται να έχουν ιδιαίτερα ισχυρή υποστήριξη από την μπουρζουαζία.

Στην πλευρά των επαναστατών υπάρχουν πολυάριθμες Κόκκινες Εκατονταρχίες. Δεν ξέρουμε τον αριθμό τους, ξέρουμε όμως ότι οι Γερμανοί εργάτες έχουν κάτω από τις διαταγές τους αρκετές δυνάμεις για να συντρίψουν τους εχθρούς τους. 

Σε κάθε πλευρά η πορεία των γεγονότων επιταχύνεται μέρα με τη μέρα και ώρα με την ώρα. Τα γεγονότα εξελίσσονται σύμφωνα με τις προβλέψεις και οι μάζες έχουν κάθε δυνατότητα να αντιληφθούν τι συμβαίνει. Πλησιάζουμε σε μια περίοδο ανοιχτού αγώνα.

Με όλα τα παραπάνω να είναι ευνοϊκά, θα πρέπει κανείς να περιμένει ότι στο προσεχές μέλλον η εξουσία πρέπει να περάσει στα χέρια των εργατών στη Γερμανία. Αλλά το ζήτημα δεν θα κριθεί τόσο εύκολα.
Συμμαχική επέμβαση
Οι γείτονες της Γερμανίας είναι η Γαλλία, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Τσεχοσλοβακία και (από τη θάλασσα) η Αγγλία.

Όσον αφορά την Αγγλία, αν είχε δυνάμεις κάτω από τις διαταγές της θα τις έριχνε σίγουρα στη μάχη ενάντια στην επανάσταση. Όμως η Αγγλία είναι ισχυρή μόνο εκεί που φτάνει το πόδι της. Στην ηπειρωτική Ευρώπη πάντα γνώρισε αποτυχίες. Θυμόμαστε το πρόσφατο τελεσίγραφο του Κώρζον. Ονομάσαμε τη νέα μοίρα της αεροπορίας μας "Τελεσίγραφο" (δυνατό χειροκρότημα). Αν η επανάσταση λάβαινε χώρα στην ανοιχτή θάλασσα τότε η Αγγλία θα μας απειλούσε πολύ σοβαρά (γέλια) αλλά η επανάσταση θα λάβει χώρα στην ξηρά.

Ας έρθουμε τώρα στη Γαλλία. Αν ήταν αρκετά τρελή ώστε να επιχειρήσει και να καταλάβει όλη την επικράτεια της επαναστατημένης Γερμανίας θα χρειάζονταν τουλάχιστον 1.500.000 με 1.700.000 στρατιώτες -ένα απίθανο νούμερο. Ο Γαλλικός Στρατός διαθέτει 700.000 άνδρες. Αν κινητοποιούσε 1.000.000 περισσότερους εργάτες και αγρότες, τις θλιβερές συνέπειες θα τις πλήρωνε η αστική τάξη της Γαλλίας. Ωστόσο, μην πιστέψετε ότι κάτι τέτοιο είναι εντελώς αδύνατο, γιατί δεν υπάρχει τρέλα που να μην είναι ικανή η μπουρζουαζία να δοκιμάσει την ώρα του θανάτου της.
Προειδοποίηση στην Πολωνία 
 Η Πολωνία επίσης, δύσκολα θα τολμήσει να επιτεθεί στη Γερμανία. Κάποτε η Πολωνία βρίσκονταν στις πύλες της Μόσχας, και τώρα η Γερμανία μπορεί να περιέλθει σε παρόμοια θέση. Αλλά, καθότι μαζί μας, οι εργάτες θα ξέρουν πώς να απελευθερώσουν τους εαυτούς τους.

Το Πολωνικό ζήτημα δεν ενδιαφέρει μόνο τους Γερμανούς εργάτες, αλλά επίσης εσάς κι εμάς, και είναι αναγκαίο να το προσεγγίσουμε με ειλικρίνεια. Ήδη κάποιοι ανυπόμονοι σύντροφοι λένε ότι ο πόλεμος με την Πολωνία είναι αναπόφευκτος. Εγώ δεν το πιστεύω. Απεναντίας, πολλά γεγονότα συντείνουν στο συμπέρασμα ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος με την Πολωνία. Και γιατί να κάνουμε πόλεμο; Δεν θέλουμε τον πόλεμο, και το λέμε αυτό χωρίς να μας νοιάζει ποιες οι συνέπειες στο εξωτερικό. Πρέπει να κάνουμε και θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε τον πόλεμο.

Ο πόλεμος είναι μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους. Όσο για την ίδια τη νίκη στη Γερμανία, είναι περιττό να προσφέρουμε οποιαδήποτε βοήθεια στη Γερμανία. Επανάσταση που δεν μπορεί να ξεμπερδεύει με τη δικιά της αστική τάξη, είναι φτωχή επανάσταση. Η Γερμανική επανάσταση δεν έχει ανάγκη από καμία υλική βοήθεια.

Η Πολωνία μπορεί να είναι είτε γέφυρα είτε φραγμός ανάμεσα σ' εμάς και τη Γερμανία. Χρειαζόμαστε άμεσες διευκολύνσεις μετακίνησης από και προς τη Γερμανία. Αν η Πολωνία γίνει γέφυρα θα την πληρώσουμε σε μετρητά. Αν η Πολωνία θελήσει να μπει φραγμός τότε σύντομα θα ανακαλύψει ότι η θέση που βρίσκεται είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.  


Σχόλια