Αφρίν: Διεθνιστική αλληλεγγύη στους Κούρδους


Στιγμιότυπο από την πορεία αλληλεγγύης στους Κούρδους του Αφρίν. Αθήνα 20/3/2018.                
Φώτο: Μάριος Λώλος



Στις 18 Μάρτη ο τουρκικός στρατός υποβοηθούμενος από ομάδες Σύριων «ανταρτών» μπήκε στην πόλη του Αφρίν στη βόρεια Συρία υψώνοντας την τουρκική σημαία σε δημόσια κτίρια. Νωρίτερα μαζικά εγκατέλειπαν κατά χιλιάδες την πόλη οι κάτοικοί της, στην πλειοψηφία τους Κούρδοι, χωρίς να υπάρχει καμιά φροντίδα για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια. Κούρδοι εκπρόσωποι των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και πολεμικοί ανταποκριτές καταγγέλλουν θηριωδίες, μαζικές λεηλασίες σε μαγαζιά και σπίτια, βανδαλισμούς σε κουρδικά μνημεία από τον τουρκικό στρατό και τους συμμάχους του.

Η τουρκική στρατιωτική επέμβαση μέσα στο έδαφος της Συρίας στο όνομα της «πάταξης της τρομοκρατίας» αφενός στόχο έχει την κουρδική εξέγερση που ήδη μαίνεται μέσα στην ίδια την Τουρκία, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί καμία αυτονομημένη κουρδική περιοχή στα νότια σύνορά της με τη Συρία. Και αφετέρου είναι ένα μήνυμα προς τους όψιμους «συμμάχους» των Κούρδων, τις ΗΠΑ, (οι οποίες σε συνέχεια της στρατιωτικής υποστήριξης που τους έχουν παρέχει έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν στη δημιουργία μιας «συνοριοφυλακής” 30.000 ατόμων στην βορειοανατολική Συρία) ότι ο τρόπος για να ελέγξουν την Συρία δεν είναι μέσω του YPG αλλά μέσω του τουρκικού στρατού.

Ήδη, πέρα από τον αμερικάνικο στόλο και την αεροπορία που δρούνε στην περιοχή, στη Συρία σταθμεύουν 2000 αμερικάνοι στρατιώτες. Προς το παρόν, οι λεγόμενοι «σύμμαχοι» των Κούρδων της Συρίας σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στην επέμβαση της Τουρκίας: Οι ΗΠΑ με τον ίδιο τρόπο, που πέρσι άδειασαν τους άλλους «συμμάχους» τους, τους Κούρδους του Ιράκ (όταν με το δημοψήφισμα θέλησαν να ανοίξουν ζήτημα ανεξαρτησίας) μοιάζουν ξανά να αφήνουν εκτεθειμένους αυτήν
τη φορά τους Κούρδους της Συρίας.

Και φυσικά δεν είναι οι μόνοι. Την είσοδο του τουρκικού στρατού στο Αφρίν, παρακολούθησαν χωρίς να παρέμβουν και οι ρωσικές δυνάμεις που βρισκόταν στην περιοχή καθώς, παρά τις κόντρες της με την Τουρκία, η Ρωσία δεν θα ήθελε σε καμιά περίπτωση να ευοδωθούν τα σχέδια των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία. Αυτήν τη γραμμή ακολουθεί και το καθεστώς του Άσαντ που, πέρα από μια καταγγελία του τουρκικού στρατού και παρά τις φήμες ότι θα προχωρούσε σε συμμαχία με τους Κούρδους, τελικά παρακολουθεί αμέτοχο.


Την ίδια στιγμή, άλλη μια ανθρωπιστική τραγωδία για δεκάδες χιλιάδες αμάχους συνεχίζει να εξελίσσεται στην ανατολική Γούτα, όπου οι δυνάμεις του καθεστώτος με την υποστήριξη των Ρώσων προσπαθούν να την ανακαταλάβουν «από αντάρτικες» ομάδες.

Πρόκειται για ένα ιμπεριαλιστικό σφαγείο. Όλες αυτές οι μεγάλες και μικρότερες δυνάμεις, από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία μέχρι την Τουρκία, το Ιράν και το Ισραήλ, που τάχα ένωναν τις δυνάμεις τους σε ένα αγώνα ενάντια στο Iσλαμικό Κράτος, δείχνουν ότι το μόνο που τις ενδιαφέρει, είναι να εξασφαλίσουν το μεγαλύτερο έλεγχο η καθεμία για τον εαυτό της.

Στον αγώνα δρόμου για τις μοιρασιές αδιαφορούν για τους Σύριους, τους Κούρδους και τα δικαιώματά τους - ό,τι ψεύτικες υποσχέσεις και αν δίνουν όταν χρειάζονται την βοήθειά τους.

Μερίδιο ευθύνης


Σε αυτό το αίσχος, μερίδιο ευθύνης έχει και η ελληνική κυβέρνηση, καθώς είναι συμμέτοχη, αποτελώντας βάση για τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ που δρούνε στην περιοχή. Ακολουθώντας τη δική τους γραμμή, οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ (που το 2016 καλούσε τους Κούρδους της Συρίας ακόμη και στο ίδιο το συνέδριό του) σφυρίζουν και αυτοί σήμερα αδιάφορα.

Η μόνη διέξοδος από αυτό το απέραντο σφαγείο είναι η επιστροφή της Αραβικής Άνοιξης, οι αραβικοί, κουρδικοί πληθυσμοί, συνολικά ο λαός της Συρίας, να πάρει τον έλεγχο απέναντι σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που έχουν οδηγήσει σήμερα τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση: Το καθεστώς του Άσαντ, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Τουρκία, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και κάθε άλλο «σύμμαχο» που εμπλέκεται έμμεσα ή άμεσα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση χρειάζεται να δείξουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη (όχι την ψεύτικη «αλληλεγγύη» που συνήθως στα λόγια υποστηρίζει τους Κούρδους για να ντοπάρει πολεμοκάπηλα και εθνικιστικά τον αντιτουρκισμό στην Ελλάδα) σε Κούρδους, Άραβες, σε όλους τους κατοίκους της Συρίας.

Όπως γράφει η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που καλούσε στη συγκέντρωση των Κούρδων προσφύγων στα Προπύλαια, την Τρίτη 20/3, την ώρα που η εργατική αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο:

«Παλεύουμε για να φύγουν όλα τα ξένα στρατεύματα από τη Συρία, όποια πλευρά και να στηρίζουν, και οι Τούρκοι επιδρομείς από τις Κουρδικές περιοχές και το Αφρίν. Έξω οι στόλοι και το ΝΑΤΟ από τη Μεσόγειο. Έξω η χώρα μας από το ΝΑΤΟ, να κλείσει η βάση της Σούδας και να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες. Όχι στον αντιδραστικό άξονα με το Ισραήλ και την Αίγυπτο που προωθεί η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμένου. Να εμποδίσουμε τα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους στη Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Ειρήνη, φιλία και αλληλεγγύη των λαών»

Σχόλια