Μαρίνα Χινέστα (1920-2014) - Το Ειρωνικό Κορίτσι του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου

Marina Ginestà of the Juventudes Comunistas, aged 17, overlooking Barcelona during the Spanish Civil War.
    
   Η Μαρίνα Χινέστα, ετών 17, χαμογελά ειρωνικά στο φακό γυρνώντας την πλάτη στη Βαρκελώνη απ' το μπαλκόνι του Ξενοδοχείου Κολόν.
Δούλευε σα μεταφράστρια στη Σοβιετική εφημερίδα Πράβντα κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφύλιου. 

Ήτανε μέλος της Juventudes Socialistas Unificadas οργάνωση της νεολαίας υπό την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας (PCE). Παρά την αρχική της ανάμιξη, σύντομα απογοητεύτηκε από το Σταλινικό δρόμο που είχε τραβήξει. Παρέμεινε όμως στην πολιτοφυλακή μέχρι το τέλος του εμφυλίου πολεμώντας το Φασισμό μέσα από τις τάξεις του αντι-Σταλινικού P.O.U.M και του αναρχικού C.N.T. Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε από το Χουάν Γκουθμάν στις 21 Ιουλίου του 1936.

   Η Μαρίνα έμαθε γι' αυτήν μόλις το 2006, παρότι η ειρωνική αυτή πόζα τυπώθηκε και κυκλοφόρησε παντού, χρησιμεύοντας ως εξώφυλλο του βιβλίου Δεκατρία Κόκκινα Τριαντάφυλλα, του Κάρλος Φονσέκα.

       Αναγνωρίστηκε από τον Γκαρθία Μπιλμπάο που διάβασε τα απομνημονεύματα του ανταποκριτή της Πράβντα Μιχαήλ Κολτσόφ, με τον οποίο το νεαρό κορίτσι εμφανίζεται σε άλλη φωτογραφία. Ο Μπιλμπάο ανακάλυψε πως η Μαρία Χινέστα ήταν μια εξόριστη στο Παρίσι που ζούσε μεταφράζοντας Γαλλικά κείμενα. 

      Η Μαρίνα Χινέστα, το ειρωνικό κορίτσι του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, πέθανε στις 6 Ιανουρίου του 2014, στο Παρίσι, σε ηλικία 94 ετών. 


POUMISTA 


Σχόλια