Απατεώνες και ρατσιστές διεκδικούν την πρωθυπουργία στην Ιταλία



Ο Ατίλιο Φοντάνα, υποψήφιος της Λέγκας για κυβερνήτης της περιοχής της Λομβαρδίας, κάλεσε σε υπεράσπιση της "λευκής φυλής".


119 διαδηλώσεις έγιναν το περασμένο Σάββατο στην Ιταλία ενόψει των Κυριακάτικων εκλογών. 

Στη Ρώμη δεκάδες χιλιάδες συμμετείχαν στην πορεία αντίστασης στο φασισμό. Και στο Μιλάνο χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στη συγκέντρωση 20.000 φασιστών της Λέγκας του Βορρά. 

Η Φόρτσα Ιτάλια του δισεκατομμυριούχου απατεώνα Μπερλουσκόνι και ο βασικός του σύμμαχος της Λίγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι, μετέτρεψαν την προεκλογική τους εκστρατεία σε διαγωνισμό για το ποιος θα υποσχεθεί περισσότερες απελάσεις μεταναστών.

Η εκστρατεία του Μπερλουσκόνι έχει σαν στόχο τη συνεργασία με τη Λέγκα και τους Αδερφούς της Ιταλίας, που έχουν τις ρίζες τους στους φασίστες του Μουσολίνι.

Περιέργως αυτοσυστήνεται ως μετριοπαθής συντηρητικός, ικανός να τιθασεύει τα άκρα.

Έχει καταδικαστεί για φορολογική απάτη και δεν μπορεί να εκλεγεί σε δημόσιο αξίωμα.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Μπερλουσκόνι δήλωσε: "Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο ρατσισμό να ριζώσει κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο απελαύνοντας, με ανθρώπινο τρόπο, όλους τους παράνομους, δίνοντας έτσι μια αίσθηση ασφάλειας στους Ιταλούς".

Η μετανάστευση έγινε το κυρίαρχο θέμα των εκλογών όταν ένας φασίστας άνοιξε πυρ στο κέντρο της ιταλικής πόλης Μασεράτα τραυματίζοντας έξι Αφρικανούς.

Έφερε μαζί του ένα κερί με την εικόνα του Μουσολίνι. Περίπου 20.000 βγήκαν στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν, αλλά η ακροδεξιά βρίσκεται σε άνοδο.

Όταν έγινε γνωστό ότι ο θύτης ήταν πρώην υποψήφιος στις τοπικές εκλογές με τη Λέγκα, ο Σαλβίνι έριξε τις ευθύνες για το συμβάν στην άνοδο της μετανάστευσης.

Ο Ατίλιο Φοντάνα, υποψήφιος της Λέγκας για κυβερνήτης της περιοχής της Λομβαρδίας, κάλεσε σε υπεράσπιση της "λευκής φυλής".

Η εκλογική κατάρρευση μοιάζει πιθανή για το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, που ηγήθηκε της κυβέρνησης συνασπισμού από το 2013. 

Είχε αναδειχθεί στην κυβέρνηση για τις προεκλογικές του υποσχέσεις να βάλει τέλος στη λιτότητα, αλλά συνέχισε την πολιτική των περικοπών.

Ο Ματέο Ρέντσι, πρώην πρωθυπουργός με το Δημοκρατικό Κόμμα, επιδιώκει να επανέλθει. Παραιτήθηκε το 2016 όταν έχασε το δημοψήφισμα για αλλαγές στο Σύνταγμα υπέρ των εργοδοτών. 

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι μίλησε στην αντιρατσιστική διαδήλωση της Ρώμης το περασμένο Σάββατο.

Την ίδια ώρα υπήρχε διαδήλωση χιλιάδων ανέργων, μεταλλεργατών, νεολαιίστικων ομάδων και καταλήψεων στέγης. Ήταν ενάντια στις "μεταρρυθμίσεις" της κυβέρνησης που διευκόλυναν τις απολύσεις.

Το κίνημα των Πέντε Αστέρων μπορεί να αναδειχθεί και σε πρώτο κόμμα στη Βουλή αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συνεργαστεί με κανένα άλλο κόμμα. Χρησιμοποιεί και αυτό αντιμεταναστευτική ρητορική. Αυτό το κόμμα που διακηρύσσει ότι είναι τάχα κατά της διαφθοράς χρειάστηκε να αποσύρει 15 υποψηφίους του είτε για διαφθορά είτε γιατί ήταν μασόνοι -ή και για τους δύο λόγους ταυτόχρονα.

Για παράδειγμα, ανακαλύφθηκε ότι ένας υποψήφιός του στο Λάτσιο είχε εμφανιστεί σ' ένα βίντεο μ' ένα αφεντικό του οργανωμένου εγκλήματος κι ότι νοίκιαζε 6 λίρες το μήνα στην κοινωνική στέγαση.

Όλα τα κόμματα εκτός από τη Λέγκα έχουν ρίξει τους τόνους ή έχουν αλλάξει εντελώς στάση απέναντι στην ΕΕ κατά την προεκλογική περίοδο.

Η χρεοκοπία της κεντροαριστεράς άφησε πίσω της ένα κενό που το πιο πιθανό είναι να καλυφθεί από κάποιας μορφής αντιμεταναστευτικό ρατσισμό και να αναδειχθεί αυτός ο ουσιαστικός νικητής των εκλογών. 






Σχόλια