Η Μέση Ανατολή στα πρόθυρα μιας μεγάλης ιμπεριαλιστικής σύρραξης

Ισραηλινό F-16 σαν αυτό που κατέρριψαν Συριακοί πύραυλοι μετά το βομβαρδισμό Ιρανικών δυνάμεων



Στη συνέχεια, εξαπέλυσε "τη μεγαλύτερη και πιο σημαντική αεροπορική επίθεση που έχει διεξάγει η πολεμική αεροπορία" στη Συρία από το 1982, όπως δήλωσε κορυφαίος στρατιωτικός αξιωματούχος του Ισραήλ.

Πρόκειται για μια τρομακτική κλιμάκωση της διένεξης ανάμεσα στις αντιμαχόμενες δυνάμεις που ανταγωνίζονται για τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής στον απόηχο του Συριακού εμφυλίου πολέμου.

Το Ισραήλ ζεσταίνει τις μηχανές του πολέμου εναντίον του μεγαλύτερου ανταγωνιστή του, του Ιράν, που χρησιμοποίησε το Συριακό εμφύλιο πόλεμο για να επεκτείνει την ισχύ του στην περιοχή.

Το περασμένο Σάββατο, όπως ισχυρίζεται, κατέρριψε ένα Ιρανικό μη επανδρωμένο σκάφος που είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο του -σε αντίποινα ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές. Αυτή ήταν μια από τις 100 αεροπορικές επιθέσεις που το Ισραήλ έχει διεξαγάγει στη Συρία από το 2011.

Μετά την κατάρριψη ενός Ισραηλινού τζετ από Συριακούς πυραύλους, εκπρόσωπος της Ιρανικής κυβέρνησης προειδοποίησε ότι η αντίδραση στην οποιαδήποτε πρόκληση θα είναι "ανελέητη".

Ωστόσο, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι απλώς απείλησαν με περισσότερες επιθέσεις. Σε δήλωσή τους υποστηρίζουν ότι η αεροπορική επίθεση της Κυριακής εξάλειψε το ήμισυ της αεροπορικής άμυνας της Συρίας. Αργότερα Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι θα ανέμενε από το Ιράν να αναλάβει πιο ενεργητική δράση.

Ένας πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν θα σήμαινε φρίκη για τους απλούς ανθρώπους στη Μέση Ανατολή -και θα μπορούσε να εξαπλωθεί εύκολα πολύ πέρα από τα σύνορα της Συρίας.

Όμως η απειλή του πολέμου δίνει απλά μια ιδέα για την καταστροφή που θα μπορούσε να επιφέρει η διαμάχη για τη Συρία.

Δεκατρείς διαφορετικές χώρες έχουν βομβαρδίσει και εισβάλει στη Συρία από την αρχή του εμφυλίου πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων -των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι κάνουν ελιγμούς για να διευρύνουν την επιρροή τους στον απόηχο της σφαγής. Οποιαδήποτε απ' αυτές τις συγκρούσεις και τους διαμεσολαβητικούς πολέμους θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Για παράδειγμα, οι υποτιθέμενοι σύμμαχοι, ΗΠΑ και Τουρκία, ανταλλάσσουν απειλές για τη Βόρεια Συρία. Η Τουρκία εισέβαλε τον περασμένο μήνα για να επιτεθεί στις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ πολιτοφυλακές του YPG.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα "υπερασπιστούν" τις δυνάμεις τους στη Συρία από την επίθεση. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε με μια απειλή."Αυτοί που λεν 'αν μας χτυπήσουν, εμείς θα απαντήσουμε αποφασιστικά', είναι σαφές ότι δεν ξέρουν τι θα πει χαστούκι Οθωμανικό", είπε.Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι στη Μέση Ανατολή είναι υπεύθυνοι για την κόλαση στη Συρία.Η αποτυχημένη εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003 προκάλεσε χάος σε ολόκληρη την περιοχή. Μετά απ' αυτό, όλες οι μεγάλες δυνάμεις μαζεύτηκαν για να συντρίψουν τη Συριακή επανάσταση και να δουν ποιος θα βγει στον αφρό.

Αλλά οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν έφεραν τη "σταθερότητα" για την οποία όλες υποτίθεται ότι κόπτονταν. Το μόνο που έφεραν είναι μια ανείπωτη φρίκη για τους απλούς ανθρώπους της Μέσης Ανατολής. 

Socialist Worker
What We Think 
Tue 13 Feb 2018, 15:20 GMT 
Issue No. 2591

 

Σχόλια