![]() |
Παγκόσμιος χάρτης απώλειας της βιοποικιλότητας |
Η ζωή στη γη είναι αναμφισβήτητα το πιο εκπληκτικό φαινόμενο στο σύμπαν απ' όσο μπορούμε να αντιληφθούμε. Και, μεταξύ των ζωντανών πραγμάτων, ο άνθρωπος του 21ου αιώνα είναι ο μόνος που κατέχει τα μέσα για να εκτιμήσει αυτό το αξιοσημείωτο γεγονός. Επιστημονικά, για παράδειγμα, μπορούμε να υπολογίσουμε τον τεράστιο αριθμό και την ποικιλία των ειδών που υπάρχουν σήμερα. Το ερευνητικό σχέδιο Κατάλογος της Ζωής απαριθμεί 1,58 εκατομμύρια είδη που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα και η τελική καταμέτρηση είναι πιθανό να φτάσει τα 2 με 8 εκατομμύρια. Αξίζει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι η γεωλογική συγκυρία κατέχει τα υψηλότερα επίπεδα ποικιλότητας των ειδών στην ιστορία της Γης και ότι τα σωζόμενα είδη αντιπροσωπεύουν πιθανώς μόνο το 1% αυτών που έχουν ζήσει ποτέ στη Γη - που υπολογίζονται συνολικά σε 200 με 800 εκατομμύρια είδη.
Ο πλούτος της ζωής στη Γη περιγράφεται ως βιοποικιλότητα. Σε ένα επίπεδο, ο όρος αυτός αναφέρεται στον αριθμό των ειδών και στη γενετική ποικιλότητα εντός των ειδών. Αλλά επίσης περιλαμβάνει συγκεντρωτικά τις αλληλεπιδράσεις των μεμονωμένων οργανισμών και ειδών μέσω της πολυστρωματικής τροφικής αλυσίδας και των τροφικών επιπέδων που, με τη σειρά τους, περιγράφονται ως οικολογία και οικοσυστήματα. Οι αποδόσεις αυτών των στοιχείων και οι αλληλεπιδράσεις της βιοποικιλότητας καθορίζουν και αντικατοπτρίζουν τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Μ' αυτή την έννοια, η βιοποικιλότητα μπορεί να περιγραφεί ως τίποτα λιγότερο από την ίδια τη ζωντανή φύση.
Πέρα από τους αριθμούς αξίζει να παρατηρήσει κανείς ορισμένα παράξενα θαύματα της βιοποικιλότητας του πλανήτη στο επίπεδο των μεμονωμένων ειδών. Όπως ο πλατύποδας βάτραχος της Αυστραλίας Rheobatrachus silus. Ο θηλυκός βάτραχος αυτού του είδους, που ανακαλύφθηκε στα κελαρυστά ρυάκια της Κουίνσλαντ το 1973, έχει τη μοναδική ιδιότητα να φιλοξενεί τους απογόνους του σε όλα τα στάδια της μεταμόρφωσης -από την ωοτοκία μέχρι το γυρίνο και το νεαρό βατράχι- μέσα στο ίδιο του το πεπτικό σύστημα. Μετατρέπει αποτελεσματικά το στομάχι του σε θάλαμο διαβροχής και γεννά τα μικρά του από το στόμα, με το στομάχι να επιστρέφει στα πεπτικά του καθήκοντα λίγες μέρες μετά την κύηση. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο Αρκτικός μπακαλιάρος Boreogadus saida. Αυτό το ψάρι ζει σε ωκεάνια βάθη 900 μέτρων και σε ακτίνα περίπου 70 μιλίων από το Βόρειο Πόλο. Οι θερμοκρασίες του νερού σ' αυτό τον οικότοπο κυμαίνονται κοντά στους μηδέν βαθμούς Κελσίου -συνθήκες που κανονικά θα πάγωναν τους βιολογικούς ιστούς και τα υγρά ενός οργανισμού. Ο Αρκτικός μπακαλιάρος επιβιώνει σ' αυτές τις ακραίες θερμοκρασίες παράγοντας "αντιψυκτικές" πρωτεΐνες, που μειώνουν τις θερμοκρασίες κάτω από το σημείο ψύξης στα σωματικά υγρά τους. Οι φυσικοί, χημικοί και βιολογικοί μηχανισμοί που είναι αναγκαίοι για την ανάληψη αυτών των λειτουργιών και η διαδρομή μέσω της οποίας πρέπει να έχουν αναπτυχθεί αυτές οι εξελικτικές στρατηγικές, αποτελούν μαρτυρία της δημιουργικής δύναμης που είναι εγγενής στη βιολογική εξέλιξη.
Εκτός από την επιστήμη, η βιοποικιλότητα παίζει επίσης έναν εμπνευσμένο ρόλο στις ζωές μας με άλλους τρόπους - μέσω του πολιτισμού, της τέχνης, της ποίησης και της γλώσσας μας, για παράδειγμα. Μέσα στη δική μας προσωπική συνείδηση, οι συντροφικές μας μορφές ζωής χρησιμοποιούνται ως μια από τις πηγές της ανθρώπινης φαντασίας, παρέχοντάς μας μια πλούσια φλέβα μεταφορών με την οποία μπορούμε να διερευνήσουμε τους γνωστικούς μας ορίζοντες και να αναπτύξουμε τις αισθητηριακές εναλλακτικές σε αντιπαραβολή με τις ανθρώπινες αδυναμίες μας. Στο κοινωνικό μας πλαίσιο, η σύνδεση με άλλες μορφές ζωής μάς βοηθά να τα βγάλουμε πέρα κάπως με την αλλοτρίωση - είτε αυτό σημαίνει τη διατήρηση κατοικίδιων ζώων και την καλλιέργεια φυτών εσωτερικού χώρου είτε ένα απλό μεσημεριανό διάλειμμα για να ταΐσουμε τα περιστέρια.
Από τη σκοπιά του ανθρώπινου βιοπορισμού όμως, το πιο σημαντικό σημείο συνάντησης ανάμεσα σ' εμάς και την ευρύτερη βιοποικιλότητα περιστρέφεται γύρω από τη διαλεκτική αλληλεπίδρασή μας με τη ζωή ως κύριο μέσο εξασφάλισης της τροφής, της ένδυσης και της στέγασης.
![]() |
Ποσοστά εξαφάνισης των ειδών σπονδυλωτών ζώων, WWF 2014 |
Η ρητή ή υπόρρητη αξία της βιοποικιλότητας για την ανθρωπότητα είναι πολύπλευρη και εκτείνεται σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης εμπειρίας. Αλλά σήμερα, στη σχέση μας με τη βιοποικιλότητα της Γης, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια αντίφαση ανάμεσα σε αυτό το μεγαλείο της ζωής και τις καπιταλιστικές κοινωνικές συνθήκες στις οποίες και εμείς και αυτή υποτασσόμαστε. Στο πιο αιχμηρό σημείο της σύγκρουσης, αυτή η αντίφαση αποδεικνύεται θεμελιωδώς και ανεπανόρθωτα καταστροφική. Μια δεκαετία μετά από την επιστημονική ανακάλυψη του πλατύποδα βάτραχου της Αυστραλίας, το είδος κηρύχθηκε υπό εξαφάνιση - πιθανώς εξαλείφθηκε λόγω της απώλειας οικοτόπων (αποδάσωση) και της παγκόσμιας εξάπλωσης του χυτριδιομύκητα chytrid fungus. Η απειλή παρόμοιας εξαφάνισης τώρα κρέμεται πάνω από το ένα τρίτο των εναπομεινάντων αμφίβιων ειδών παγκόσμια. Στο μεταξύ, το μέλλον του μπακαλιάρου της Αρκτικής είναι αβέβαιο λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς πολλά είδη ψαριών μετακινούνται βορειότερα προς τα Αρκτικά ύδατα του υπερθερμαινόμενου πλανήτη. Αυτά τα ελάχιστα παραδείγματα δείχνουν ανάγλυφα τις βαθιές συνέπειες της σύγκρουσης που συντελείται ανάμεσα στην ανθρώπινη κοινωνία και την ίδια τη ζωή - απώλεια βιοποικιλότητας και εξαφάνιση.
Τα μεταπολεμικά ποσοστά απώλειας της βιοποικιλότητας δεν έχουν προηγούμενο στην ανθρώπινη ιστορία και υπάρχει μια αισθητή επιδείνωση της κατάστασης τα τελευταία 40 χρόνια. Το 2014 δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το πρόγραμμα Δείκτης του Ζωντανού Πλανήτη (LPI) του WWF. Αυτός ο δείκτης υπολογίζει την πορεία και τις πληθυσμιακές τάσεις 10.380 πληθυσμών πάνω από 3.038 αντιπροσωπευτικών ειδών σπονδυλωτών (ψάρια, αμφίβια, ερπετά, πουλιά και θηλαστικά) σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ο παγκόσμιος δείκτης LPI του 2014 παρουσιάζει στατιστικά σταθμισμένη μείωση κατά 52% μεταξύ 1970 και 2010 (σχέδιο 1), μια μείωση, δηλαδή, στο μισό, του μεγέθους των πληθυσμών των σπονδυλωτών που εξετάστηκαν σε κάτι παραπάνω από μια ανθρώπινη γενιά.
![]() |
Σχέδιο 1: Παγκόσμιος Δείκτης του Ζωντανού Πλανήτη, WWF 2014 |
Κι ενώ οι παγκόσμιες τάσεις του LPI είναι ήδη αρκετά ανησυχητικές, τα αναλυτικά στοιχεία είναι ακόμα πιο ανατριχιαστικά. Ο LPI για τα εύκρατα γεωγραφικά πλάτη, όπου οι περιβαλλοντικές ρυθμίσεις είναι πιο ισχυρές, αποκαλύπτει μια πτώση της τάξης του 36% μεταξύ 1970 και 2010. Αλλά στους τροπικούς τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα με μια πτώση που αγγίζει το 56% την ίδια περίοδο (σχέδιο 2).
![]() |
Σχέδιο 2: Εύκρατοι και τροπικοί δείκτες ζωής στον πλανήτη (με όρια αξιοπιστίας) |
Σε χαμηλότερες χωρικές κλίμακες, οι μειώσεις είναι ακόμη πιο ακραίες. Στους οικοτόπους γλυκών υδάτων, σημειώθηκε πτώση 76% μεταξύ 1970 και 2010. Κατανεμημένες σε βιογεωγραφικές περιοχές, οι πιο απότομες μειώσεις του LPI κατά την ίδια περίοδο σημειώθηκαν στη νεοτροπική περιοχή (Νότια Αμερική) με 83% και στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού (Νοτιοανατολική Ασία και Αυστραλασία) με μείωση 67%.
Όσον αφορά την άμεση αιτιότητα, το πρόγραμμα LPI αναφέρει το 45% της μείωσης της βιοποικιλότητας ως προϊόν της υποβάθμισης και της απώλειας ενδιαιτημάτων, το 37% λόγω της άμεσης εκμετάλλευσης (κυνήγι, αλιεία και συγκομιδή), ενώ το υπόλοιπο 18% οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση, τα χωροκατακτητικά είδη και τις ασθένειες.
Αυτός ο ραγδαίος ρύθμος μείωσης της βιοποικιλότητας είναι ένας δυσάρεστος πονοκέφαλος. Δεν υπάρχει καταγεγραμμένο προηγούμενο στα γεωλογικά χρονικά. Τα σημερινά ποσοστά απώλειας βιοποικιλότητας ξεπερνούν και τις πέντε περιπτώσεις μαζικών εξαφανίσεων που μπορούν να ανιχνευθούν στη γεωλογική ιστορία της Γης - η τελευταία από τις οποίες ήταν το τέλους των δεινοσαύρων πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια. Η πιο πρόσφατη μελέτη στοιχείων δείχνει ότι, για τα σπονδυλωτά, τα ποσοστά εξαφάνισης μεταξύ των ετών 1500 και 1980 ήταν 24 έως 85 φορές υψηλότερα από εκείνα του τέλους της Κρητιδικής πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια. Από το 1980 και μετά, στην εποχή του νεοφιλελευθερισμού, τα ποσοστά απώλειας έχουν ανέλθει σε 71 έως 297 φορές υψηλότερα εκείνου του τελευταίου γεγονότος γεωλογικής μαζικής εξαφάνισης. Εάν κάνουμε την τρομακτική αλλά δυνητικά ακριβή υπόθεση ότι οι ομάδες ειδών που επί του παρόντος απαριθμούνται ως επαπειλούμενες ή ευάλωτες είναι, στην πραγματικότητα, ήδη υπό εξαφάνιση από γεωλογική άποψη, τότε το μέγεθος της κρίσης της βιοποικιλότητας γίνεται ορατό σε όλες του τις διαστάσεις:
Η πρόσφατη εξαφάνιση σπονδυλωτών προχώρησε 24 έως 18.500 φορές ταχύτερα από το 1500 και μετά, σε σχέση με τη μαζική εξαφάνιση της Κρητιδικής. Το μέγεθος της εξαφάνισης εκτινάχθηκε περαιτέρω μετά το 1980... Αυτές οι ακραίες τιμές και η μεγάλη ταχύτητα αποδεκατισμού της βιοποικιλότητας των σπονδυλωτών είναι συγκρίσιμες με την καταστροφή προηγούμενων γεγονότων εξαφάνισης. Εάν τα πρόσφατα επίπεδα εξαφάνισης συνεχίσουν, το μέγεθός τους είναι αρκετό για να οδηγήσει τις ομάδες αυτές σε εξαφάνιση μέσα σε λιγότερο από έναν αιώνα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου