Η δίκη της ΟΣΕ για το Μακεδονικό


Στις 18 Σεπτέμβρη γίνεται η δίκη των πέντε συντρόφων της ΟΣΕ με κατηγορίες όπως "διασπορά ψευδών ειδήσεων και φημών, ικανών να επιφέρουν διαταραχή στις θέσεις της χώρας".

Και "με όλας τας θεωρίας περί σλαβομακεδόνων... δεν έχουμε εκδήλωση ιδεών αλλά παρακίνηση προς διάπραξη ποινικών αδικημάτων, όπως εσχάτης προδοσίας, διασπορά ψευδών ειδήσεων... διέγερση σε αμοιβαία διχόνοια" όπως κατέθεσε ο θεωρητικός εγκέφαλος της φασιστικής οργάνωσης 4η Αυγούστου Κωνσταντίνος Πλεύρης.

Από τις 7 ως τις 10 Σεπτέμβρη γίνονται ανοιχτές εκδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Ζάκυνθο, Ξάνθη, Μυτιλήνη. Και στις 17 συγκέντρωση στην Αθήνα στα Προπύλαια, που καλούν η Επιτροπή Αλληλεγγύης, η ΟΣΕ, η ΕΦΕΕ, η ΕΣΕΕ. συνδικάτα όπως η ΠΟΕΔΗΝ, κ.ά. Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη δίωξη θα γίνονται ταυτόχρονα στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, στη Βοστώνη, στο Σαν Φρανσίσκο, στην Αϊόβα και στο Μάντισον! 

Η προσπάθεια για απομόνωση της οργάνωσης δε λειτούργησε.

Η απάντηση στις σοβινιστικές γελοιότητες του Κ. Πλεύρη και της κυβέρνησης ήρθε από παντού. Από τα συνδικάτα, τους πανεπιστημιακούς, τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αλλά και από χώρες του εξωτερικού όπου επιτροπές αλληλεγγύης έκφρασαν τη διεθνιστική τους υποστήριξη στους αγωνιστές της ΟΣΕ που εναντιώνονται στο Γιουγκοσλαβικό καταστροφικό πόλεμο, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τη λογοκρισία σε βάρος της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Αλλά και από το εργατικό κίνημα που σήμερα δίνει τη μεγαλύτερη μάχη του με την κυβέρνηση της Δεξιάς.

Ο Σύλλογος υπαλλήλων βιβλίου, χάρτου και γραφικών τεχνών καταγγέλλει 'τη μεσαιωνική ενέργεια δίωξης' τονίζοντας ότι:

"Είναι μια ενέργεια που μας μεταφέρει σε εποχές όπως το 1924 που το αστυνομικό κράτος του Πάγκαλου κινούσε δίωξη ενάντια στο βιβλίο του Κορδάτου 'Η κοινωνική σημασία της ελληνικής επανάστασης το '21' και στα 1971 που η Ασφάλεια κυκλοφόρησε 'κατάλογο απαγορευμένων βιβλίων' για να προστατεύσει το φρόνημα των πολιτών από βιβλία όπως η 'Αλληλογραφία' του Τσέχοφ και το 'Δημοτικισμός και Παιδεία' του Δελμούζου". Το σωματείο εργαζόμενων Δήμου Νέου Ηρακλείου έκφρασε την αλληλεγγύη του στην ΟΣΕ, καταγγέλλοντας τη σύλληψη των δύο αγωνιστριών στο σταθμό Νέου Ηρακλείου και υπογραμμίζοντας λέει ότι τα κίνητρά της είναι "η αντικυβερνητική πολιτική της ΟΣΕ".

Από την καταγγελία των αθλιοτήτων της κυβέρνησης δεν έλειψε η ίδια η ΓΣΕΕ: "Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΓΣΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στα πέντε μέλη της Οργάνωσης Σοσιαλιστική Επανάσταση... Η υπεράσπιση του δικαιώματος πλουραλιστικής ενημέρωσης είναι στοιχειώδες καθήκον για κάθε πολίτη".

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ στο δικό της ψήφισμα θεωρεί τη δίωξη "μια αντιδημοκρατική ενέργεια λογοκρισίας πολιτικών ιδεών και απόψεων που αγωνίζονται ενάντια στην πολεμοκάπηλη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας"!

Η συμπαράσταση που εκδηλώθηκε διεθνώς ήταν μια έκπληξη για την κυβέρνηση που περίμενε ότι η απομόνωση των διωκόμενων θα ήταν περίπατος.

Στην Αγγλία 49 πανεπιστημιακοί έστειλαν επιστολή στον πρέσβη που δημοσιεύτηκε στην Guardian δηλώνοντας: "Θέλουμε να εκφράσουμε τις φοβερές ανησυχίες μας για τις πολιτικές ελευθερίες και το δικαίωμα ελεύθερου λόγου στην Ελλάδα... Στους μάρτυρες κατηγορίας περιλαμβάνεται γνωστός ακροδεξιός υποστηριχτής του στρατιωτικού καθεστώτος 1967-74.

...Η ελεύθερη έκφραση της γνώμης, ακόμα κι αν είναι αντίθετη με την επίσημη πολιτική, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να εμποδίσουμε την εξάπλωση της γιουγκοσλαβικής καταστροφής και σε άλλες περιοχές των Βαλκανίων".

Στη χώρα που ο Κ. Πλεύρης αυτοπροβάλλεται σαν "επιστημονική αυθεντία", στις ΗΠΑ, η υποστήριξη ήρθε από προσωπικότητες όπως ο Πολ Σούιζι, ο Χάρι Μάγκντοφ, ο Τζέιμς Πέτρας, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο Σάμουελ Φάμπερ, καθηγητής στο Μπρούκλιν Κόλετζ, ο Πέτερ Καμαράτα, πρόεδρος της Δημοκρατικής Κίνησης Φορτηγατζήδων, ο Τζέρι Τάκερ από το Ενωτικό Συνδικάτο Εργατών Αυτοκινητοβιομηχανίας, ο Αχμέτ Σαούκι, εκδότης του Socialist Worker (ISO).

Από τον Καναδά 12 καθηγητές ανάμεσά τους ο Γκόρντον Λεφέμπρ από το πανεπιστήμιο του Κεμπέκ, η Αμπιγκάλ Μπακάν, από το Κουίνς Γιουνιβέρσιτι, ο Πολ Κέλογκ, ο Ντέιβιντ ΜακΝάλι.

Στη Νότια Κορέα ο στρατιωτικός νόμος δεν εμπόδισε συναγωνιστές που οργάνωναν κινητοποιήσεις ενάντια στις φυλακίσεις των συντρόφων τους να στείλουν το παρακάτω μήνυμα: "Ζητάμε την απαλλαγή των πέντε θαρραλέων συντρόφων από την Ελλάδα που δικάζονται εξαιτίας της διεθνιστικής τους θέσης ενάντια στη μισητή πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης. Βρισκόμαστε ειλικρινά στο πλάι σας".

Τα ψηφίσματα συμπαράστασης από συνομοσπονδίες, σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, είναι πια δεκάδες: ΓΣΕΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΕΔΗΝ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΟΣΝΙΕ, ΟΜΕ-ΟΤΕ, Σπουδάζουσα Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων και Φοιτητικοί Σύλλογοι Μεταλλειολόγων, Οικονομικού Ιατρικής, κ.ά. Οι επώνυμοι συνδικαλιστές που υπόγραψαν το κείμενο συμπαράστασης ξεπερνάνε τους 300. Πάνω από 4.000 υπογραφές εργαζόμενων μαθητών, φοιτητών απ' όλη την Ελλάδα. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι πάνω από 500 υπογραφές απεργών της ΕΑΣ και οι 120 χιλιάδες δραχμές που μαζεύτηκαν από τις πορείες τους και έξω από τα αμαξοστάσια.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να σφίξει τα λουριά στην έκφραση αντισοβινιστικών ιδεών αριστερών οργανώσεων αντί να οδηγήσει στην απομόνωση της ΟΣΕ σαν "φορέα εθνοπροτικών ιδεών" έγινε αφορμή να μπει ένα φρένο στο σοβινιστικό κατήφορο της ΝΔ που έφτασε στο παραλήρημα των συλλαλητηρίων για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και της δίωξης αγωνιστών.

Τώρα πια η ΝΔ διαπιστώνει ότι ο Μητσοτάκης στη Λισαβόνα και ο Πύρρος Δήμας στην Ισπανία δεν κουβαλάνε αρκετές δάφνες για να θαμπώσουνε τους εξαγριωμένους απεργούς της ΕΑΣ και της Κοινής Ωφέλειας λόγω της αντεργατικής εφόδου της κυβέρνησης. Οι ελπίδες ότι μπορούν να στρέψουν τον κόσμο προς τον εθνικισμό και σε ενεργή υποστήριξη της αντιμακεδονικής εκστρατείας λιγοστεύουν. Στη Λάρισα πολιορκείται η νομαρχία από εξαγριωμένους παραγωγούς που το εμπάργκο προς Βορρά σάπισε τα προϊόντα τους.

Αυτή τη δίκη μπορούμε να τη μετατρέψουμε σε καταδίκη του σοβινισμού της ΝΔ και της ακροδεξιάς. Να δυναμώσουμε την πάλη του εργατικού κινήματος ενάντια στις επιθέσεις λιτότητας και απολύσεων της κυβέρνησης ανοίγοντας μέτωπο υπεράσπισης της ελεύθερης διακίνησης ιδεών.


Πέτρος Κωνσταντίνου




Περιοδικό Σοσιαλισμός Από τα Κάτω, Νο.2, Σεπτέμβρης-Οκτώβρης '92

Σχόλια