Η μαζική σφαγή σε τζαμί στην Αίγυπτο συνεπακόλουθο της καταστολής του δικτάτορα Σίσι


Ο Αιγύπτιος δικτάτορας στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι υποσχέθηκε να δώσει απάντηση στην "ωμή βία" μετά τη φρικτή επίθεση την περασμένη Παρασκευή (24/11) με τουλάχιστον 305 νεκρούς.

Ο Αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε "τρομοκρατικούς στόχους" στην περιοχή του Σινά στη Νοτιοανατολική Αίγυπτο όπου είχε γίνει και η επίθεση. Το Αιγυπτιακό καθεστώς αντιμάχεται την εξέγερση στο Σινά από το 2013.

Η ισλαμιστική ομάδα Ουιλαϊάτ αλ Σινά -που συνεργάζεται με το ISIS- έχει κατηγορηθεί για την επίθεση αλλά δεν είχε αναλάβει την ευθύνη μέχρι τη στιγμή Socialist Worker πήγαινε στο τυπογραφείο.

Οι ομάδες μαχητών στο Σινά έχουν διεξάγουν εξέγερση ενάντια στην κυβέρνηση της Αιγύπτου από την Αιγυπτιακή επανάσταση και την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011. 

Η εξέγερση έχει την υποστήριξη τμημάτων του πληθυσμού των Βεδουίνων του Σινά μετά την ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι σαν κομμάτι της Αιγυπτιακής αντεπανάστασης.

Ο τρόμος της επίθεση στο Σινά καθρεφτίζει τη βαρβαρότητα του καθεστώτος -και την ευθύνη γι' αυτήν φέρει σε τελική ανάλυση ο Σίσι.

Μια γυναίκα από το Σινά δήλωσε την περασμένη βδομάδα, "Ο στρατός συνεχίζει να φυλακίζει και να σκοτώνει νεαρούς πολίτες. Οι τρομοκράτες που μισούν και εμάς και τους χριστιανούς θα συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν αυτό σαν δικαιολογία για να μας σκοτώνουν".

Αλλά ο Σίσι θα χρησιμοποιήσει αυτή την επίθεση για να εντείνει την καταστολή -και πιθανόν να ενισχύσει τους δεσμούς με το Ισραήλ. Το Ισραήλ υποστηρίζει την καταστολή της εξέγερσης με επιδρομές με μη επανδρωμένα σκάφη.

Η επίθεση θα μπορούσε ακόμα να χρησιμοποιηθεί και για την αύξηση της πίεσης στην Παλαιστινιακή αντιστασιακή ομάδα Χαμάς.

Το Ισραήλ και κάποια Αραβικά κράτη υπό την ηγεσία του τοπικού γίγαντα, της Σαουδικής Αραβίας, διεξάγουν μια εκστρατεία απομόνωσης του Ιράν. Η Σαουδική Αραβία φιλοξένησε μια σύνοδο κορυφής την Κυριακή εγκαινιάζοντας μια "συμμαχία ενάντια στην τρομοκρατία".

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται επίσης πίσω από τις πρόσφατες προσπάθειες απομόνωσης της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Ο Λιβανέζος πρόεδρος Σαάντ Χαρίρι εξαναγκαστήκε προφανώς σε παραίτηση από το Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. "Ανέστειλε" όμως απροσδόκητα την παραίτησή του αφού η Χεζμπολάχ τον κάλεσε να επιστρέψει, προχωρώντας παράλληλα σε καταδίκη της Σαουδικής Αραβίας.

Mass slaughter at Egyptian mosque follows repression by dictator el-Sisi

by Nick Clark 

Σχόλια