Κορέα: φουντώνει το κίνημα ενάντια στην επίσκεψη του Τραμπ

Άρθρο της εφημερίδας εργατική αλληλεγγύη στη Νότια Κορέα

"Όχι στην επίσκεψη Τραμπ" γράφουν οι πικέτες που κρατούν οι διαδηλωτές με ένα πυρηνικό 'μανιτάρι' να βγαίνει από το κεφάλι του πολεμοκάπηλου ακροδεξιού προέδρου των ΗΠΑ.


Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επισκέπτεται την Κορέα στις 7-8 Νοέμβρη.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα απειλήσει "να καταστρέψει ολοσχερώς την Κορέα", προσθέτοντας ότι διαθέτει διάφορες "στρατιωτικές λύσεις" που μπορεί να είναι εξίσου "καταστρεπτικές".

Έχει κιόλας παρατάξει τα πυρηνικά βομβαρδιστικά του κατά μήκος της Βορειοκορεάτικης θάλασσας. Όλα αυτά τα λόγια και οι πράξεις έχουν οδηγήσει σε μία κλιμάκωση της στρατιωτικής έντασης στη Χερσόνησο της Κορέας.

Ο Τραμπ δηλώνει ανοιχτά ότι κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία θα απαιτήσει από τις κυβερνήσεις να εξασκήσουν ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στη Βόρεια Κορέα. Οι επισκέψεις του μπορούνε μόνο να συμβάλουν στην κλιμάκωση της στρατιωτικής έντασης.

Από πέρσι το φθινόπωρο μέχρι φέτος την άνοιξη οι Νοτιοκορεάτικες διαδηλώσεις ανέτρεψαν την ως τότε πρόεδρο της χώρας Παρκ Γκουέν-χιε. 

Ο Μουν Τζάε-ιν εκλέχτηκε στη θέση του νέου προέδρου.

Ο Μουν ήταν ηγέτης του αντιπολιτευόμενου αστικού κόμματος, αλλά κι αυτός και η κυβέρνησή του είναι απολύτως αφοσιωμένοι στη "συμπαγή" στρατιωτική συμμαχία με τις ΗΠΑ.

Είναι ντροπή που ο Μουν προσκάλεσε τον Τραμπ, που θα τον υποδεχθεί με τις ύψιστες τιμές και θα μιλήσει και στο Κορεατικό κουνοβούλιο.

Επέτειος

Η 28 Οκτώβρη ήταν η επέτειος της πρώτης μέρας των διαδηλώσεων ενάντια στην Παρκ και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ξανασυγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Σεούλ.

Στο συλλαλητήριο τα συνθήματα για ειρήνη και αντίσταση στον πόλεμο κυριάρχησαν δίπλα στο σύνθημα για "συνολική κοινωνική μεταρρύθμιση".

Από την κεντρική εξέδρα, εμείς και άλλες οργανώσεις της αριστεράς, αποδοκιμάσαμε την επίσκεψη Τραμπ και ενημερώσαμε τον κόσμο για τις διαδηλώσεις που προγραμματίζονται ενόψει της επίσκεψης.



Η πορεία των δυνάμεων της αριστεράς κατευθύνθηκε προς το προεδρικό μέγαρο για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στο νέο πρόεδρο που κάλεσε τον Τραμπ.

Πολλοί Κορεάτες σιχαίνονται τον Τραμπ, που είχε δηλώσει, "Κι αν πεθάνουν χιλιάδες, θα πεθάνουν στην από κει μεριά (στην Κορεατική Χερσόνησο), όχι στην από δω (στις ΗΠΑ).

Όμως επίσης πολλοί Κορεάτες έχουν την αυταπάτη ότι ο Μουν μπορεί με ένα τρόπο να στρέψει τον Τραμπ σε ειρηνικές λύσεις. Και επειδή η κυβέρνηση Μουν είναι αυτή που κάλεσε τον Τραμπ, είναι πολύ άβολη η συμμετοχή των μετριοπαθών δυνάμεων σ' ένα κίνημα ενάντια στον Τραμπ.

Με πολιτικά επιχειρήματα, παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις η αριστερά ανεβάζει στροφές για το χτίσιμο ενός κινήματος ειρήνης που να απαιτεί το σταμάτημα της συνεργασίας της κυβέρνησης Μουν με τον Τραμπ και την ιμπεριαλιστική του επιθετικότητα.

Παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να γίνουν οι κινητοποιήσεις ενάντια στην επίσκεψη Τραμπ το εφαλτήριο ενός τέτοιου αντιπολεμικού κινήματος.


South Korea: movement grows against Donald Trump’s visit

by Workers Solidarity (South Korean sister organisation of the SWP) 
Socialist Worker
News
Tue 31 Oct 2017, 13:52 GMT
Issue No. 2578

Σχόλια