Χιλιάδες διαδήλωσαν για δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη




Υποστηριχτές της Παλαιστίνης διαδήλωσαν στο κέντρο του Λονδίνου το Σάββατο, 100 χρόνια από την υπογραφή της διακήρυξης του Μπαλφούρ.


Η διακήρυξη πρόσφερε την επίσημη στήριξη της Βρετανίας στη δημιουργία Ιουδαϊκού κράτους στα εδάφη της Παλαιστίνης και σήμανε την απαρχή ενός αιώνα καταπίεσης των Παλαιστίνιων.

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία που οργάνωσε η Καμπάνια Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Το μαζικό αυτό συλλαλητήριο ήρθε σαν απάντηση στον εορτασμό των 100χρονων από την Τερέζα Μέι και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την Πέμπτη το βράδυ.

Η Μέι δήλωσε "περήφανη" για το ρόλο που έπαιξε η Βρετανία στη δημιουργία του Ισραήλ. Αλλά οι διαδηλωτές απάντησαν ότι η διακήρυξη σήμανε για τους Παλαιστίνιους μαζικούς εκτοπισμούς - και ατέλειωτο πόνο.

Μια διαδηλώτρια, η Ντίνα, δήλωσε στο Socialist Worker, "Οι παππούδες μου ήταν απ' την Παλαιστίνη. Εκτοπίστηκαν με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948. Δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί κανείς να γιορτάζει τη Διακήρυξη του Μπαλφούρ."

"Υπάρχει μια φράση στη διακήρυξη για την προστασία του γηγενούς πληθυσμού των Παλαιστινίων που ποτέ δεν τηρήθηκε. Αλλά ακόμα και να την τηρούσαν, με ποιο δικαίωμα μιλάνε για λογαριασμό του γηγενούς πληθυσμού; Είναι ένα είδος υποδούλωσης -μια κληρονομιά του ιμπεριαλισμού", συνέχισε.

Ένας άλλος διαδηλωτής, ο Ταχία, δήλωσε, "Έχω πάει στην Παλαιστίνη, είδα πώς είναι. Και η καταγωγή μου είναι από τη Νότια Αφρική. Οπωσδήποτε υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στην Ισραηλινή κατοχή και το Απαρτχάιντ."

"Η Διακήρυξη του Μπαλφούρ υποτίθεται ότι προστάτευε τους Παλαιστίνιους. Αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ -και η Βρετανία είναι συνένοχη γι' αυτό."

Η πορεία πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο όπου το να συνδέει κανείς τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ με τα βάσανα του Παλαιστινιακού λαού -ή ακόμα και το αποκαλεί το κράτος του Ισραήλ ρατσιστικό- μπορεί να γίνει αντικείμενο διώξεων.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Γκιλάντ Ερντάν έγραψε στο δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Χαν και στον υπουργό Ασφάλειας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας παροτρύνοντάς τους να απαγορεύσουν τη διαδήλωση.

Μια ομάδα περίπου 20 υποστηριχτών του Ισραήλ επίσης προσπάθησαν ανακόψουν την πορεία των διαδηλωτών. Αλλά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν αφού το μέγεθος της διαδήλωσης Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερο. 

Ο Ερντάν υπαινίχθηκε ότι η πορεία θα ενθάρρυνε την "πρόκληση της τρομοκρατίας και του μίσους" και ότι μπορεί και να εμπίπτει στον ορισμό του αντισημιτισμού όπως αυτός διατυπώθηκε από τη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Αυτός ο ορισμός έχει χρησιμοποιηθεί για την κατάπνιξη κάθε κριτικής στο κράτος του Ισραήλ.

Δυσφήμιση

Μέλη του Εργατικού Κόμματος κατά κύριο λόγο έχουν κατηγορηθεί για αντισημιτισμό. Η δεξιά πτέρυγα των Εργατικών προσπαθεί συστηματικά να χρησιμοποιήσει την υποστήριξη της αριστεράς στην Παλαιστίνη με σκοπό να τη δυσφημίσει.

Ο ηγέτης της αριστερής πτέρυγας των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δέχτηκε σφοδρή κριτική γιατί δεν επιδίωξε συνάντηση με το Νετανιάχου μέσα στην εβδομάδα. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν έστειλε μαγνητοφωνημένο μήνυμα στους διαδηλωτές, όπου έλεγε πως ο καλύτερος τρόπος για τον εορτασμό των 100χρονων της Διακήρυξης του Μπαλφούρ θα ήταν "η αναγνώριση της Παλαιστίνης".

Ο σκιώδης υπουργός Εσωτερικών Ντάιαν Άμποτ έστειλε επίσης μήνυμα όπου δήλωνε ότι, "Εγώ και ο Τζέρεμι Κόρμπιν υπερασπιστήκαμε πάντα και θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού".

Αλλά κανένας βουλευτής των Εργατικών δεν απηύθυνε λόγο στους διαδηλωτές. Τα προηγούμενα χρόνια η παρουσία του ίδιου του Κόρμπιν θα ήταν σχεδόν δεδομένη σε μια τέτοια διαδήλωση.

Στις αρχές της εβδομάδας η σκιώδης υπουργός Άμυνας Έμιλι Θόρνμπερι δήλωσε -αφού γευμάτισε με τον Κόρμπιν- ότι "δεν υπάρχει θέση στη σύγχρονη κοινωνία και -το τονίζω- καμία θέση στο Εργατικό Κόμμα" για όποιον έχει αντιρρήσεις για το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει.

Αυτό θα σήμαινε αυτόματα την απομάκρυνση από το Εργατικό Κόμμα όσων υποστηρίζουν τη λύση ενός κράτους, όπου Εβραίοι και Άραβες θα μπορούν να ζουν ισότιμα, σαν λύση για το Παλαιστινιακό ζήτημα.

Ο ομιλητής για θέματα της Μέσης Ανατολής και βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Φάμπιαν Χάμιλτον δήλωσε την Παρασκευή στους Times του Ισραήλ ότι με κυβέρνηση Εργατικών δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στις σχέσεις Βρετανίας και Ισραήλ. 

Στην ομιλία του στο συλλαλητήριο του Σαββάτου ο αριστερός σκηνοθέτης Κέν Λόουτς κάλεσε τους υποστηριχτές της Παλαιστίνης να "στηρίξουν και να ενισχύσουν την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος".

Μπορεί να αισθάνεστε ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν κάνει πολλούς τακτικούς ελιγμούς -ότι τα λόγια του δεν είναι τόσο αποφασιστικά όσο θα θέλαμε. Αυτό όμως συμβαίνει γιατί βρίσκεται σε μια συνεχή διαπάλη με τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος."

Αλλά τα δυνατότερα χειροκροτήματα κέρδισαν οι ομιλητές που υπερασπίστηκαν το δικαίωμα κριτικής στο Ισραήλ.

Ένας ομιλητής από τους Εβραίους για τη Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη (jfjfp) δήλωσε: "Το Μπαλφούρ έλεγε ότι το Ιουδαϊκό κράτος δεν θα αρνούνταν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Αλλά αυτό ακριβώς έκανε κι αυτό ακριβώς συνεχίζει να κάνει."

"Αυτή η κριτική δεν είναι και δεν μπορεί να είναι αντισημιτική. Κανένας λαός δεν μπορεί να είναι ελεύθερος όταν καταπιέζει έναν άλλο λαό. Ο Νετανιάχου δεν με αντιπροσωπεύει."

Ο βουλευτής του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος (SNP) Τζον Νίκολσον δήλωσε, "Πρέπει να αγνοήσουμε την ιδέα ότι ο θρήνος για τις βαρβαρότητες που διαπράχθηκαν στην Ευρώπη τον 20ο αιώνα, θα πρέπει σήμερα να κάνουμε τα στραβά μάτια στις αδικίες που διαπράττονται εναντίον των Παλαιστινίων."

Ο γνωστός Παλαιστίνιος ακτιβιστής Μουσταφά Μπαργκούτι ενθάρρυνε τους διαδηλωτές να συνεχίσουν να διαμαρτύρονται πάρα τις απόπειρες δυσφήμισης του αγώνα τους. "Μια μέρα η ιστορία θα γράψει ότι η Διακήρυξη του Μπαλφούρ απέτυχε εξαιτίας του ηρωισμού και του σθένους του Παλαιστινιακού λαού, αλλά και της διεθνούς αλληλεγγύης."

Τέλος, ο διαδηλωτής Μπούσνα δήλωσε στο Socialist Worker, "Πήγα στο Ισραήλ πριν από λίγους μήνες και ένα από τα πράγματα που μου είπανε ήταν, μη μας ξεχνάτε. Δεν μπορώ να κάνω πολλά, αλλά ήρθα εδώ για να δείξω την υποστήριξή μου στον Παλαιστινιακό λαό".

Σχόλια