1917 - Όταν οι εργάτες συγκλόνισαν τον κόσμο


Η Ρώσικη Επανάσταση του Οκτώβρη του 1917 είναι το πιο σημαντικό γεγονός στην ιστορία της ανθρωπότητας. Για αιώνες οι απλοί άνθρωποι ονειρεύονταν έναν κόσμο χωρίς την τυραννία των αυτοκρατόρων, των βασιλιάδων, των στρατηγών και των πλούσιων. Αρκετοί έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για μια τέτοια αλλαγή.

Η Οκτωβριανή Επανάσταση είναι το μόνο παράδειγμα όπου, τουλάχιστον για ένα διάστημα, οι άνθρωποι που συνήθως κυβερνώνται έγιναν οι ίδιοι κυβερνήτες μιας ολόκληρης χώρας.

Οι εργάτες άρχισαν να παίρνουν τον έλεγχο της παραγωγής. Οι αγρότες, που αντιμετωπίζονταν σαν αναλώσιμη ιδιοκτησία των γαιοκτημόνων, πήραν τη γη.

Οι άνθρωποι στους οποίους μέχρι τότε είχαν αρνηθεί κάθε γνήσιο δημοκρατικό δικαίωμα ξαφνικά συζητούσαν, επιχειρηματολογούσαν και αποφάσιζαν συλλογικά για το μέλλον τους. Είχαν τον έλεγχο.

Όπως είχε πει με αγανάκτηση ο στρατηγός Ζαλέσκι για λογαριασμό του τσακισμένου παλιού καθεστώτος: "Ποιος θα το πίστευε ότι ο επιστάτης ή ο φύλακας του δικαστικού μεγάρου θα γίνονταν ξαφνικά ο αρχιδικαστής του εφετείου, ή ο νοσοκόμος διοικητής του νοσοκομείου, ο μπαρμπέρης μεγάλος και τρανός αξιωματούχος, ο χθεσινός κλειδούχος σήμερα διοικητής μεραρχίας ή σταθμάρχης, ο χθεσινός κλειδαράς σήμερα διευθυντής εργοστασίου;".

Μια απολύτως αυταρχική κοινωνία είχε γίνει τώρα η πιο απελευθερωμένη.

Ισότητα


Οι γυναίκες κέρδισαν τη νομική ισότητα, το δικαίωμα στην έκτρωση και το δικαίωμα στο διαζύγιο. Η ομοφυλοφιλία νομιμοποιήθηκε. Θα χρειαζόταν μισός αιώνας ακόμα μέχρι μια αδύναμη εκδοχή αυτών των δικαιωμάτων να γίνει κτήμα των πιο "ελεύθερων" δημοκρατιών της φιλελεύθερης Δύσης, όπως η Γαλλία και η Βρετανία.  

Και οι ελευθερίες της επανάστασης πήγαιναν πολύ μακρύτερα απ' ότι είχαν οι καπιταλιστές στο μυαλό τους.

Ο ρατσισμός και οι προλήψεις παραμερίστηκαν, οι Εβραίοι, που είχαν τόσο μισηθεί και κυνηγηθεί βοήθησαν στην καθοδήγηση της νέας κοινωνίας. Οι Μουσουλμάνοι κέρδισαν θρησκευτική ελευθερία.

Και σ' αυτή τη νέα κατάσταση οι άνθρωποι απαίτησαν -και κέρδισαν- πρόσβαση στην εκπαίδευση και την κουλτούρα. Σε μια εποχή με τόσα δεινά και κακουχίες το φως της απελευθέρωσης και της ευχαρίστησης είχε αρχίσει να δίνει τη λάμψη του.

Η τέχνη από ακαδημαϊκή υπόθεση έγινε κομμάτι της ζωής των απλών ανθρώπων. Όπως το είχε εκφράσει ο επαναστάτης Λέον Τρότσκι, "Η επανάσταση είναι πρώτα και κύρια η αφύπνιση της ανθρώπινης προσωπικότητας μέσα στις μάζες -που υποτίθεται ότι δεν διέθεταν καθόλου προσωπικότητα".

Σφαγείο


Ίσως το πιο δραματικό επεισόδιο είναι το πώς η Ρώσικη Επανάσταση σταμάτησε το σφαγείο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν ήταν οι συνθήκες ειρήνης των πολιτικών ούτε η συντριπτική στρατιωτική ήττα που σταμάτησαν τον πόλεμο, ήταν η δράση των απλών ανθρώπων.

Αυτό δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ. Κι ένα χρόνο αργότερα μια επανάσταση εμπνευσμένη από τη Ρωσία έβγαλε και τη Γερμανία από τον πόλεμο.

Η Οκτωβριανή Επανάσταση ήταν συχνά χαοτική και αβέβαιη, και έγιναν πολλά λάθη. Έγινε από πραγματικούς ανθρώπους που με πενιχρά μέσα προσπάθησαν να φτιάξουν έναν άλλο κόσμο.

Σε όλο τον πλανήτη η Ρωσία έγινε το φωτεινό παράδειγμα για εκατομμύρια ανθρώπους και το κίνητρο να παλέψουν.

Όμως, με την τελειωτική επικράτηση του Σταλινισμού, αναδύθηκε το αντίθετο της ελπίδας του Οκτώβρη. Μια τυραννία που κατευθύνονταν ενάντια στους εργάτες και τους αγρότες που τσάκισε τη δημοκρατία και διέλυσε τις κατακτήσεις των καταπιεσμένων.

Σήμερα δεν έχουμε 1917. Αλλά πολλά κομμάτια αυτής της εμπειρίας αντέχουν. Ο καπιταλισμός ακόμα βυθίζεται σε περιοδικές κρίσεις, σμπαραλιάζοντας τους όρους ζωής, καταστρέφοντας τις ζωές των φτωχών και ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της ακροδεξιάς και του φασισμού.

Αυτό το σύστημα πρέπει να φύγει. Το 1917, μόνο η επανάσταση μπορούσε να σταματήσει τον πόλεμο, να φέρει τη δημοκρατία στα εργοστάσια και να δώσει γη στους αγρότες. Σήμερα μόνο μια επανάσταση μπορεί να μας απαλλάξει από τον καπιταλισμό και το κίνητρο του κέρδους του που απειλεί να καταστρέψει το περιβάλλον.

Εξοπλισμοί


100 χρόνια πριν η τότε νέα στρατιωτική τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με αποτέλεσμα 20 εκατομμύρια νεκρούς. Οι σημερινοί εξοπλισμοί, που ελέγχονται από ανθρώπους που βάζουν το κέρδος πάνω απ' όλα, θα μπορούσαν να εξαλείψουν τη ζωή απ' τον πλανήτη.


Μόνο μια επανάσταση μπορεί να αποσπάσει την εξουσία απ' αυτούς.

Οι απλοί άνθρωποι έκαναν θαύματα το 1917. Με τις δικές τους προσπάθειες ανέτρεψαν μια δυναστεία 304 χρόνων.

Όμως υπήρχαν σημεία καμπής όπου η πολιτική οργάνωση ήταν απαραίτητη για να βάλει στην άκρη αυτούς που οι ορίζοντές τους ήταν περιορισμένοι στο τι ήταν πιθανό στα πλαίσια του συστήματος των αφεντικών.

Το 1917, χρειάστηκε ένα επαναστατικό σοσιαλιστικό κόμμα, οι Μπολσεβίκοι. Έδωσαν ηγεσία σε κάθε χώρο δουλειάς και στην εργατική τάξη χώρο για να χτίσει την αυτοπεποίθησή της και να βρει το δρόμο προς τη νίκη.

Υπήρξαν πολλές επαναστάσεις τον προηγούμενο αιώνα. Αλλά κάτω από την απουσία μιας δυνατής επαναστατικής οργάνωσης δεν έφτασαν ποτέ τόσο μακριά όσο ο Οκτώβρης.

Η επαναστάτρια Ρόζα Λούξεμπουργκ είχε αντιληφθεί την ουσία της Οκτωβριανής επανάστασης. Είπε ότι οι Ρώσοι επαναστάτες "είναι οι μόνοι μέχρι σήμερα που μπορούν να αναφωνήσουν μαζί με τον ποιητή [Ούλριχ φον] Χούτεν -Εγώ τόλμησα!".

Το έκαναν το 1917, πρέπει να το ξανακάνουμε.

Socialist Worker

Σχόλια