Οργή για την είσοδο Ναζί βουλευτών στη γερμανική Βουλή

Socialist Worker, Tue 24 Oct, Issue No.2577


Οι μισοί βουλευτές του AfD έχουν δεσμούς με φασιστικές ομάδες, γράφει ο Τόμας Τένγκελι-Έβανς

Αντιρατσιστές συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο την Τρίτη την ώρα που διεξάγονταν η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής παρουσία των νέων βουλευτών του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Το AfD κέρδισε 12.9% και 94 βουλευτές στις εκλογές του περασμένου μήνα. Είναι η πρώτη φορά από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που ακροδεξιό κόμμα εκλέγει βουλευτές στη Γερμανία. Αυτή η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ακολούθησε τη διαδήλωση 12.000 στους δρόμους του Βερολίνου την Κυριακή με συγκέντρωση στην Πύλη του Βρανδεμβούργου. Και οι δυο καλέστηκαν με πρωτοβουλία του Ξεσηκωθείτε ενάντια στο Ρατσισμό (Aufstehen gegen Rassismus). 

Ο Μπάστιαν Σμιντ κατέβηκε στη διαδήλωση της Κυριακής με το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων. "Βρισκόμαστε εδώ για να απευθύνουμε έκκληση στα κόμματα της Βουλής να διαμαρτυρηθούν για την παρουσία του AfD", δήλωσε σε τοπική ιστοσελίδα.

"Αλλά, πάνω απ' όλα, οι άνθρωποι που είμαστε εδώ, όπου κι αν δραστηριοποιούμαστε -σχολεία, πανεπιστήμια ή χώρους δουλειάς- χρειάζεται να παλέψουμε ενάντια στο ρατσισμό".

Η δασκάλα Ανέτε Σάιντλερ πρόσθεσε, "Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο από το να διαδηλώνουμε για να δείξουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί ακόμα άνθρωποι που δεν ψήφισαν το AfD".

Το AfD είναι ένα συνονθύλευμα από εθνικιστές, ρατσιστές και φασίστες συσπειρωμένο γύρω από την Ισλαμοφοβία και των αντιμεταναστευτικό ρατσισμό. Τα πιο ακραία στοιχεία έχουν καταφέρει να αυξήσουν την επιρροή τους μέσα στο κόμμα.

Ένας από τους πιο επιφανείς εκπροσώπους του, ο Μπγιορν Χέκε, το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο "ντροπή". Κάλεσε τους Γερμανούς να είναι "θετικοί" απέναντι στην ιστορία του Ναζισμού.

Επιρροή

Η Ανέτε Σούλντνερ, πρώην ηγέτιδα της χριστιανικής πτέρυγας του AfD, παραιτήθηκε την περασμένη βδομάδα εξαιτίας της αυξανόμενης επιρροής των φασιστών.

"Πιστεύω ότι δεν υπάρχει πια καμία ελπίδα να γίνει το AfD ένα ρεαλιστικό, αστικό-συντηρητικό λαϊκό κόμμα" δήλωσε στην εφημερίδα Der Tagesspiegel.

Από τις τοπικές επιτροπές του AfD το πολύ το ένα τρίτο τάσσεται πλειοψηφικά ενάντια στο Χέκε.  

"Πολλοί είναι αυτοί που δεν τολμάνε να αντιταχθούν στο Χέκε και τους συνοδοιπόρους του. Ο οποιοσδήποτε θέλει να έχει εξέλιξη μέσα στο AfD δεν πρέπει να τους πηγαίνει κόντρα".

Η Κορνηλία Κερθ είναι μέλος της Ένωσης Θυμάτων του Ναζιστικού Καθεστώτος (Vereinigung der Verfolgten des Naziregimes – Bund der Antifaschistinnen und Antifaschisten, VVN-BdA).

"Από τους 94 βουλευτές τουλάχιστον οι μισοί είναι Ναζί ή έχουν δεσμούς με ναζιστικές ομάδες όπως το 'Κίνημα της (Ευρωπαϊκής) Ταυτότητας'", εξήγει. Τώρα θα έχουν στη διάθεσή τους τουλάχιστον 400 επιστημονικούς συνεργάτες [στη Βουλή]".

"Θα επιστρατεύσουν κυρίως μέλη ακροδεξιών οργανώσεων και τη νεολαία του AfD, που βρίσκεται στα δεξιά της κυρίως οργάνωσης".

Η διαδικασία που λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό του AfD δείχνουν ότι είναι πιθανό οι Ναζί να αναπτύσσονται μέσα σε ακροδεξιά κόμματα, στα οποία δεν ήταν εξαρχής η κυρίαρχη δύναμη.

Μπορούμε να σταματήσουμε το AfD. Αλλά θα χρειαστεί μαζική κινητοποίηση και εναντίωση στην Ισλαμοφοβία και το ρατσισμό που τροφοδοτούν την άνοδό του.

Και μια αριστερά που να δίνει θετικές απαντήσεις στα κοινωνικά προβλήματα, για τα οποία το AfD έχει μόνο ψεύτικες λύσεις.


Σχόλια