Μισό εκατομμύριο διαδήλωσε στη Βαρκελώνη ενάντια στα σκληρότερα μέτρα της Ισπανικής κυβέρνησης

Half a million demonstrate in Barcelona against Spanish state's crackdown

by Charlie Kimber

Socialist Worker, Sun 22 Oct 2017


Περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη το Σάββατο μετά την κίνηση της Ισπανικής κυβέρνησης για την επιβολή της άμεσης διακυβέρνησης της Καταλονίας.

Η διαδήλωση είχε αρχικά καλεστεί με αίτημα την απελευθέρωση των φυλακισμένων καταλανών ηγετών Τζόρντι Σάντσες και Τζόρντι Κουσάρτ. Αλλά έγινε επίκεντρο της πικρίας και του αποτροπιασμού για τα τελευταία αυστηρά μέτρα του Ισπανικού κράτους.

Οι ακτιβιστές δεσμεύτηκαν να χτίσουν "ανθρώπινο τείχος" που θα εμποδίσει το Ισπανικό κράτος από την κατάληψη των θεσμών της Καταλονίας.

Η Μαρ Αμπουρντάνες, ομιλήτρια της Arran, μιας νεολαιίστικης οργάνωσης που συνδέεται με το αντικαπιταλιστικό κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας CUP, κάλεσε σε "μαζική μη-βίαιη ανυπακοή".

Νωρίτερα την ίδια μέρα ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι θα καθαιρέσει ολόκληρη την καταλανική κυβέρνηση, και θα καλέσει νέες εκλογές στην Καταλονία μέσα σε έξι μήνες.

Μετά από μία επείγουσα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ραχόι επιβεβαίωσε ότι θα ζητήσει από τη Γερουσία την Παρασκευή να βάλει σε εφαρμογή το άρθρο 155 του συντάγματος.

Το κόμμα του Ραχόι έχει την πλειοψηφία στη Γερουσία, το ανώτατο κλιμάκιο του κράτους, συνεπώς αναμένεται να πάρει αυτό που ζητά.

Κάτι που θα σημάνει ότι:
  • Η κυβέρνηση του Καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν θα στερηθεί τις εξουσίες της και οι λειτουργίες της θα περάσουν στα χέρια των αντίστοιχων υπουργείων της Μαδρίτης.
  • Το Ισπανικό κράτος θα διαθέτει το δικαίωμα της αρνησικυρίας (βέτο) στα οικονομικά της Καταλονίας, συμπεριλαμβανομένων προϋπολογισμών και φόρων.
  • Η αστυνομική δύναμη της Καταλονίας, η Mossos d’Esquadra, θα περάσει στον άμεσο έλεγχο του Ισπανικού κράτους. Τα μέλη της Καταλανικής δύναμης θα μπορούν επίσης "να αντικατασταθούν από δυνάμεις της κρατικής ασφάλειας". Το σχέδιο του Ραχόι είναι τώρα να εκβιάσει νέες εκλογές στην Καταλονία, ελπίζοντας ελπίζοντας ότι οι πολιτικές δυνάμεις που τάσσονται κατά της ανεξαρτησίας θα ανακτήσουν την πλειοψηφία. Στην παρούσα Βουλή, τα κόμματα που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας κατέχουν 72 από τις 135 έδρες.
Οι όποιες εκλογές στις παρούσες συνθήκες θα διεξάγονταν σε μία κατάσταση κατά την οποία το μεγαλύτερο μέρος των ΜΜΕ βρίσκεται στην κατοχή του Ισπανικού κράτους -παρότι τα συνδικάτα αυτών των τηλεοπτικών δικτύων διαμαρτύρονται ενάντια στη χρήση του άρθρου 155.

Αλλά ο πιο δυναμικός τρόπος για να στραγγίσει τις δυνάμεις της ανεξαρτησίας είναι το οικονομικό σαμποτάρισμα. Περίπου 1.300 τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει τα γραφεία τους έξω από την Καταλονία τον τελευταίο μήνα.

Η καλύτερη απάντηση στην απειλή του άρθρου 155 είναι οι απεργίες σε συνδυασμό με μαζικές διαδηλώσεις -και η ανακοίνωση της ανεξαρτησίας σε σύνδεση με το όραμα μιας κοινωνίας που να βάζει τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη.

Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για μία συντονισμένη απεργία των τριών τουλάχιστον μεγαλύτερων ομοσπονδιών.

Πυγμή

Αλλά υπάρχει ο κίνδυνος η πυγμή και η αποφασιστικότητα του Ραχόι να συναντήσουν το δισταγμό και τα καλέσματα για "αυτοσυγκράτηση" του Πουτζντεμόν, που δήλωσε ότι στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Καταλανικού κοινοβουλίου θα συζητηθεί η απάντηση που θα δοθεί στο Ραχόι.

Μπορεί να καλέσει ξανά την Ευρωπαϊκή Ένωση να επέμβει. Όμως αυτό είναι το απόλυτο αδιέξοδο.

Η Σύνοδος των αρχηγών κρατών της ΕΕ την περασμένη βδομάδα δεν συζήτησε επίσημα την Καταλανική κρίση, αλλά υποδέχθηκε θερμά την αναφορά του Ραχόι για τα τεκταινόμενα.  

Τα μόνα αποτελεσματικά μέτρα είναι τώρα η ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος με διαδηλώσεις και απεργίες και η εμπιστοσύνη στην οργάνωση της εργατικής τάξης και στην αριστερά στην Καταλονία, σε όλη την Ισπανία και διεθνώς.

Ο Ραχόι τα παίζει όλα. Δεν είναι τόσο δυνατός όσο θέλει να φαίνεται.

Την 1η Οκτώβρη τα περίπου 20.000 μέλη της Ισπανικής πολιτοφυλακής και οι άλλες δυνάμεις του Ισπανικού κράτους στάθηκαν ανίκανες να εμποδίσουν τον κόσμο να ψηφίσει στο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία.

Παρά τις λυσσασμένες επιθέσεις της αστυνομίας που έστειλαν 800 ανθρώπους στο νοσοκομείο, το 92% ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας με 43% συμμετοχή.

Ο αγώνας των Καταλανών χρειάζεται την υποστήριξη και την αλληλεγγύη όλων όσων παλεύουν για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. 

Σχόλια