Η εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή»

Δίκη Χρυσής Αυγής
Η κατάθεση του Δημήτρη Ψαρρά, σήμερα, 2 Οκτώβρη 2017, όπως την κατέγραψε το Golden Dawn Watch.



Έχουμε συνέχεια της διαδικασίας 11:41 με τον μάρτυρα Δ. Ψαρρά να προσέρχεται να καταθέσει.
 
Προ: Με τι ασχολείστε;
 
Ψαρ: Είμαι δημοσιογράφος στην ΕφΣυν. Έχω πολλά χρόνια, από το Νοέμβριο του 2012. Πιο πριν από το 1990 στη Ελευθεροτυπία. Από το 1983 ήμουν στο περιοδικό «Σχολιαστής». Με τη ΧΑ ως θέμα δημοσιογραφικό έχω ασχοληθεί από τις αρχές τις δεκαετίας του 1990.
 
Προ: Για ποιο λόγο;
 
Ψαρ: Η ΧΑ είναι μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 1980. Στην αρχή ως ένας κλειστός πυρήνας πιστών του εθνικοσοσιαλισμού. Στην αρχή δεν είχε κάποιο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Στο τέλος του 1980 άρχισε να εφαρμόζει αυτά που πίστευαν. Αυτά τα έλεγαν οι ίδιοι στα έντυπά τους, στη ΧΑ ξεκίνησε το 1980 το Δεκέμβριο. Διέκοψε το 1983, γιατί ο Μιχαλολιάκος αισθάνθηκε ότι υπάρχει κίνδυνος να εμπλακεί σε νομικές περιπέτειες. Γιατί ήδη είχε συλληφθεί το 1978 και δικάστηκε για επιθέσεις σε κινηματογράφους για κατοχή εκρηκτικών. Και το 1976 σε επεισόδια στην κηδεία του απόστρατου Μάλλιου, αλλά ο ίδιος δε δικάστηκε, γιατί παραγράφηκε. Ο ίδιος είχε πάει στο στρατό. Το 1980 ιδρύθηκε από τον ίδιο μια οργάνωση, η ΧΑ.
 
Προ: Εσείς από πότε [ασχολείστε] δημοσιογραφικά;
 
Ψαρ: Από το 1990, γιατί μέχρι τότε ήταν μια κλειστή λέσχη επιμόρφωσης, δεν είχε δημόσια δράση στα πεζοδρόμια, όπως απέκτησε από τις αρχές του 1990. Έβγαζε το περιοδικό αυτό [Χρυσή Αυγή], βγήκαν 13 φύλλα μέχρι το 1983. Αυτά ήταν όλα αυστηρά ναζιστικά, με αναφορές στο Χίτλερ, στον Γκέμπελς, τον Ες, με τα σήματα τα εθνικοσοσιαλιατικά, τη σβάστικα. Μέχρι εκείνο το σημείο, ορατή τουλάχιστον δράση δεν υπήρχε, ώστε να προκαλέσει και το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.

Προ: Άλλη δράση;
 
Ψαρ: Όχι, ήταν πολύ στενός κύκλος.
 
Προ: Άλλοι εκτός από τον Μιχαλολιάκο;
 
Ψαρ: Ο Ιωαν. Γιαννόπουλος, που ήταν μαζί στο κόμμα της 4η Αυγούστου του Πλεύρη, ο Χρ. Παππάς, ο Αριστοτέλης Καλέντζης, που έγραφε στο περιοδικό. Ήταν στη φυλακή, είχε καταδικαστεί για αυτές τις ίδιες επιθέσεις. Μέχρι το το 1983, ο Μιχαλολιάκος αισθάνθηκε τότε ότι η κυβέρνηση αυτή τον είχε στοχοποιήσει. Και κινδύνευε το όνομά του να ταυτοποιηθεί με άλλες τρομακρατικές ομάδες. Ανέστειλε τη λειτουργία του περιοδικού και προσχώρησε και ανέλαβε ως πρόεδρος της νεολαίας ΕΠΕΝ, του κόμματος του Παπαδόπουλου.
 
Προ: Ότι ανέστειλε πού το ξέρετε;
 
Ψαρ: Το είχε γράψει ο ίδιος, αλλά και υπάρχουν και άλλες μαρτυρίες. Ο Περδικάρης έχει γράψει πρόσφατα ένα βιβλίο για τη ΧΑ, και είπε πως εκείνη την εποχή φοβήθηκε ο Μιχαλολιάκος και, με τη συμβουλή του αδελφού του Μιχαλόλια, που ήταν κι αυτός στη νεολαία [ΕΠΕΝ]. Και εκείνη την περίοδο ο Μιχαλολιάκος διέφυγε στη Ν. Αφρική.
 
Προ: Εκείνη την περίοδο υπήρχε η ΧΑ;
 
Ψαρ: Όχι δεν υπάρχει ΧΑ χωρίς Μιχαλολιάκο. Ο Μιχαλολιάκος είναι η ΧΑ. [Η ΧΑ] Διεπεται από την αρχή του αρχηγού. Το Δεκέμβριο του 1984 αναλαμβάνει καθήκοντα του πρώτου προέδρου της νεολαίας ΕΠΕΝ. Δίνει μια πιο μαχητική -λεει αυτός- ακραια, λέω εγώ [μορφή]. Οι ναζιστές δεν πιστεύουν στα της δικτατορίας. Δεν έμεινε πολύ καιρο, στις αρχές του 1985 έφυγε στο πλαισιο εσωτερικών ερίδων, αλλά και επειδή όπως λεει ο ίδιος συνδέθηκε η ΕΠΕΝ με μια ομάδα της ευρωβουλής που είναι από το Ισραήλ. Και ο ίδιος είναι ακραίος αντισημίτης. Δημιουργεί και παλι το περιοδικό, και πάει να γίνει κατι περισσότερο από κλειστός κύκλος. Αντέγραψε πιστά, θέλησε να γίνει μια μικρογραφία, των ομάδων κρούσης, των ταγμάτων εφόδου που είχε φτιάξει ο Χίτλερ, πριν τη άνοδο του στην εξουσία το 1936. Αυτό είναι το μοντέλο.
 
Όπως βλέπουμε και σιγά σιγά προσπαθεί να το υλοποιήσει. Κάνει άνοιγμα να «βγούμε από τα γραφεία. Δεν θα μελετάμε μόνο το Μein Κampf θα αλλά θα βγούμε να κυνηγήσουμε τους εχθρούς μας,» οι αριστεροί, οι αναρχικοί, οι ξένοι, οι άλλου χρώματος, όλο το πολιτικό σύστημα. Αυτοί όλοι έχουν στοχοποιηθεί κατά καιρούς ως πολιτικοί εχθροί. Μέχρι το 1990 δεν υπήρχαν μετανάστες στην Ελλάδα, μετά ξεκίνησε από τις αρχές του 1990. Αντίθετα με άλλες οργανώσεις πολιτικής βίας. δεν στοχεύει σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Στοχεύει σε ιδιότητες, πχ. ένας που μας μοιάζει αναρχικός, ένας που μας μοιάζει Πακιστανός και δεν έχει δουλειά στη πατρίδα μας. Δεν είναι ότι θα χτυπήσει κάποιον επιφανή. Το συμβολικό που θέλει να περάσει είναι ότι είναι δυνατή. Ότι εμείς έχουμε την ισχύ.
 
Προ: Το 1987 που διαφοροποείται μεχρι σήμερα έχει αλλάξει τίποτε στην ιδεολογία;
 
Ψαρ: Τίποτα δεν αλλάξει, δεν είναι υπόθεση εργασίας. Έχω γράψει δύο βιβλία και το πρώτο περιγράφει όλη την εξέλιξη της οργάνωσης, μέσα από τα ντοκουμέντα της ίδιας της οργάνωσης. Π.χ. όταν έγιναν οι συλλήψεις μετά τον Φύσσα, είπε ο Μιχαλολιάκος ότι δεν έχουμε καμία σχέση με το εθνικοσοσιαλισμό και βγαίνοντας είπε στους οπαδούς «ζήτω η νίκη». Αυτό για τους μυημένους είναι το «Sieg Heil». Υπάρχουν και άπειρες αναφορές, αφού μπήκαν στη Βουλή που υποστηρίζουν τη βία, τις δολοφονίες.
 
Προ: Τι εννοείτε υποστηρίζουν τη βία;
 
Ψαρ: Δεν μπορούν να ασκήσουν πολιτική χωρίς βία σε δημόσιους χώρους, ο ίδιος ο αρχηγός, λίγες εβδομάδες μετά την είσοδό τους στη Βουλή, στις Θερμοπύλες, αναφέρθηκε σε τάγματα εφόδου, σε ξιφολόγχες. Φανάτισε τους οπαδούς με τις δηλώσεις αυτές.
 
Πρ: Το 1990 ξεκινήσατε να ασχολείστε. Ο λόγος;
 
Ψαρ: Είχαν αρχίσει να βγαίνουν από τα γραφεία, στην αρχή απλά έγραφαν συνθήματα χιτλερικά και ναζιστικά στους δρόμους. Οι πρώτες ενέργειες ξεκίνησαν στο συλλαλητήριο για το μακεδονικό, στην Αθήνα το 1992. Μπήκε στο συλλαλητήριο και μετά πήγε στο Πανεπιστήμιο που ήταν συγκεντρωμένοι αναρχικοί και αισθάνθηκε άνετα να τους χτυπήσει. Αυτή η είναι πρώτη καταγραφή από τα Μέσα.
 
Πρ: Γράψατε και κάποιο βιβλίο;
 
Ψαρ: Το 2012 το έγραψα. Μέχρι τότε έκανα πολλά ρεπορτάζ στην Ελευθεροτυπία. Το βιβλίο συγκεντρώνει υλικό από δράσεις και από την ιδεολογία. Πιστοποιεί ότι βασίζεται στην Αρχή του Αρχηγού.
 
Πρ: «Αρχή του Αρχηγού»;
 
Ψαρ: Μετάφραση στα ελληνικά της γερμανικής έκφρασης «φυρερπριντσίπ». Έχω καταθέσει στη προανακριτική διαδικασία. Έχω καταθέσει το καταστατικό , το οποίο στο πρώτο μέρος περιγράφει την ιδεολογία.
 
Πρ: Πότε έχει γραφτεί;
 
Ψαρ: Δεν έχει ημερομηνία αλλά είναι του 1987. Μου το έστειλε η ΧΑ επισήμως. Μπορεί να φαίνεται περίεργο, με την ιδιότητα του δημοσιογράφου.
 
Πρ: Γιατί επέλεξαν εσάς;
 
Ψαρ: Είναι μια από τις βασικές πήγες πληροφόρησης. Είναι βασική πηγή για μένα τα δημοσιεύματα της ΧΑ. Μου το έστειλαν το 1988 μαζί με άλλα υλικά της οργάνωσης. Υπήρχε μια αναφορά στο περιοδικό που εργαζόμουν [Σχολιαστής] και το έστειλαν στο περιοδικό. Και ένας άλλος συνάδελφος είχε γράψει ένα άρθρο για τα συνθήματα στους τοίχους. Και είχε στείλει [η ΧΑ} υλικό γιατί προσπαθούσε να βγει προς τα έξω. Ήταν πάγια αρχή και για τη διαφήμιση και κάποιος αντίπαλος να σε σχολιάζει είναι θετικό για σένα.
 
Προ: Τι ήθελαν με αυτόν τον τρόπο;
 
Ψαρ: Το συνόδευαν με μια εκτενή απάντηση. Δε το δημοσιεύσαμε, δεν κάναμε διαφήμιση. Λέγαν ότι υπάρχει ρατσισμός εναντίον των Ελλήνων, να επαναφέρουμε την Ελλάδα στους Έλληνες. Εμείς δε θέλαμε να ανοίξουμε διάλογο. Να λέμε αν ήταν καλά αυτά που έκανε ο Χίτλερ.
 
Προ: Αυτό το καταστατικό το είδατε αλλού να έχει κατατεθεί κάπου;
 
Ψαρ: [Δημοσιεύτηκαν] πολλά άρθρα στην εφημερίδα ΧΑ που έχουν στοιχεία από το καταστατικό. Η ΧΑ κατέθεσε άλλο καταστατικό το 2012 στον ΑΠ. και είπε ότι δεν υπάρχει άλλο. Πριν λειτουργούσαν με αυτό που έχω καταθέσει εγώ.
 
Πρ: Ποιος ο λόγος να λένε ότι δεν υπάρχει άλλο;
 
Ψαρ: Να καλυφθεί, γιατί αναφέρεται και στο χαρακτήρα και στη δομή της οργάνωσης και έχει ένα μεγάλο κεφάλαιο για την αρχή του αρχηγού. Και είναι ενοχοποιητικό για τον αρχηγό. Αποφασίστηκε λέει μέσα από το κεντρικό συμβούλιο 22-8-2012. Επομένως δεν υπήρχε καταστατικό; Μα υπάρχουν δεκάδες άρθρα που αναφέρονται στο καταστατικό. Λέει μέσα [το νέο καταστατικό] ότι «ο στόχος μας είναι πόλεμος κατά των μνημονίων». Υπήρχαν μνημόνια το 1987; Κανένα κόμμα δεν υποχρεούται να καταθέσει το καταστικό στον ΑΠ. Τότε το ήξεραν ότι το έχω. [Ακόμα] δεν το είχα καταθέσει.
 
Πρ: Ακολούθως ζήτησαν το πρωτότυπο;
 
Ψαρ: Όχι ακολούθως, μετά από ένα χρόνο. Το ζήτησαν με πρόσχημα να εξεταστεί γραφολογικά. Το έχω φέρει σήμερα. Εδώ είναι το πρωτότυπο με τη σφραγίδα της ΧΑ. Αυτό μου το είχαν στείλει, με τη διακήρυξη της ΧΑ και αυτή τη σφραγίδα, τιμής ένεκεν. Εκείνη την περίοδο δεν ήταν η ΧΑ που τη ξέρει όλος ο κόσμος. Ενθουσιάστηκαν, βρήκαν τρόπο να [το] διοχετεύσουν προς το κοινό. Να σας πω και κάτι για τους συνηγόρους υπεράσπισης: Το έχω δημοσιεύσει εγώ το καταστατικό ήδη από το Οκτώβριο του 1990 στη Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, κάναμε αφιέρωμα στους φασίστες για την 28-10 και κάναμε και για τους εγχώριους. [Δημοσίευσα] Μεγάλα κομμάτια [του καταστατικού]. Και άλλα κομμάτια έχω ξαναδημοσιεύσει το 1998 μετά την υπόθεση του Περίανδρου
 
Προ: Αντιδράσεις υπήρχαν;
 
Ψαρ: Όχι καμία. Δεν είναι κάτι που δεν το πήραν είδηση. Αλλά ξέρουν. [Για] το βιβλίο που έβγαλα το 2012 όχι μόνο δεν υπήρξε διάψευση...
 
Προ: Μέχρι σήμερα;
 
Ψαρ: Μετά τις συλλήψεις. Για το καταστατικό χίλια μύρια, για το βιβλίο όχι. Υπάρχει θετικό δημοσίευμα για το βιβλίο στον επίσημο ιστότοπο της ΧΑ.
 
Προ: Τι αναφέρεται εκεί;
 
Ψαρ: Περίπου θυμάμαι. Είχαν μια διαμάχη με τον Μητροπολίτη Πειραιώς που τους είχε αποκαλέσει σατανιστές και είχαν επικαλεστεί το βιβλίο μου. Το βιβλίο βγήκε Οκτώβριο του 2012 και αυτό πρέπει να ήταν άνοιξη του 2013.
 
Προ: Λέτε ότι διαχωρίζεται σε δυο μέρη, το πολιτικό και επιχειρησιακό;
 
Ψαρ: Δεν είναι ξεχωριστά έχουν την ίδια ηγεσία, από το καταστατικό προκύπτει. Τις ομάδες τις λέει «πυρήνες πολιτικών δράσεων» καλυμμένα, δε λέει τάγματα εφόδου. Το οργανόγραμμα αυτό έχει βρεθεί και στο σπίτι του Παππά στα Γιάννενα. Αναφέρεται και στο Έθνος. Το οργανόγραμμα που βρέθηκε αναφέρεται στο καταστατικό και τον εσωτερικό κανονισμό, ενώ όλα αυτά δεν υπάρχουν στο καταστατικό του 2012. Όλα αυτά δείχνουν ότι πάνω είναι ο Αρχηγός και από κάτω αυτά τα δύο.
 
Ο Αρχηγός δεν μετέχει στις βίαιες και νυχτερινές επιθέσεις της οργάνωσης. Πρέπει να παραμείνει αλώβητος, είναι υπεράνω των άλλων, είναι η ενσάρκωση του Λαού, δεν είναι όπως ο αρχηγός του κόμματος. Τον έχει βάλει εκεί ο Λαός, όπως είχε βάλει τον Χίτλερ. Τα βιβλία που έχει βγάλει εξηγούν ότι είναι περίπου ο Μεσσίας ο αρχηγός. Εξού και υπάρχει μια πλευρά εσωτερική, αποκρυφιστική της ΧΑ, [όπως οι] τελετές μύησης των νέων μελών.
 
Πρ: H γνώση σας από πού είναι;
 
Ψαρ: Όχι μόνο από το καταστατικό, και από την πράξη τους. Και οι πρώην Χρυσαυγιτες. Εκτός το βιβλίο του Φιλίππου και ένα βιβλίο του Κουσουμβρή. Οι υπαρχηγοί είναι αναλώσιμοι, μόνο το πρόσωπο του αρχηγού δεν είναι αναλώσιμο. Όλοι φύγαν κακήν κακώς, αυτή είναι η ιστορία του Περίανδρου, των Κουσουμβρήδρων, του Γιαννόπουλου, του Ζαφειρόπουλου, όταν πλησίαζαν το θώκο του αρχηγού.
 
Προ: Αυτά τα λέτε από όσα είπαν οι αναλώσιμοι υπαρχηγοί και από τη δράση;
 
Ψαρ: Και οι εγκληματικές ενέργειες. Από το 1992 και τις επιθέσεις σε αντιπάλους ιδειολογικούς έως τη δολοφονία του Φύσσα και την επίθεση του Ζέρβα έξω από τα γραφεία, δεν ήταν τυχαίο πρόσωπο. Σε όλες αυτές τις ενέργειες διατάσσει ο αρχηγός και μένει πίσω. Από το 1992 λέει ο Μιχαλολιάκος λέει «Στόχος μας είναι οι αναρχικοί, κάτι αριστεροί καθηγητές». Στόχος είναι να χτυπήσουν. Αυτό υπάρχει μέσα στα δημοσιευμένα άρθρα της οργάνωσης, «Να κυριαρχήσουμε στο πεζοδρόμιο.» Το λέει μέσα στο βιβλίο του, όταν μεταφερθήκανε στα γραφεία της Κεφαλληνίας.
 
Προ: Εμείς έχουμε συγκεκριμένες υποθέσεις, Φύσσα, αλιεργάτες, ΠΑΜΕ, είπατε «διατάσσει»;
 
Ψαρ: Η ΧΑ στα τέλη του καλοκαριού του 2013 αισθάνθηκε ότι είχε μεγάλη ασυλία από το πολιτικό σύστημα και από τα ΜΜΕ. Εννοώ ότι αυτό που έγινε μετά από τον Φύσσα, ο συσχετισμός δικογραφιών, θα μπορούσε να είχε γίνει από το 2010. Το 2009 η απόφαση Κουσουρή κατά Ανδρουτσόπουλου περιγράφει τον τρόπο δράσης. Έχει καταστεί αμετάκλητη. Όμως στην Ελλάδα έχουμε τη δυσκολία από τη στιγμή που έχει πάρει μορφή πολιτικού κόμματος. Αυτός είναι ο λόγος που το 1983 ο Μιχαλολιάκος έκανε την αίτηση να αναγνωριστεί ο Λαϊκός Σύνδεσμος στον ΑΠ. και τελικά κατέβηκε στις εκλογές το 2012. Κανένα κόμμα δεν κάνει δήλωση 11 χρόνια πριν από τις εκλογές. Ο Μιχαλολιάκος έλεγε ότι «δε θέλουμε τη Βουλή, δε θέλουμε το Σύνταγμα» «ήμουνα μουγκός όταν παλάμιζα το ευαγγέλιο. Η είσοδος στη Βουλή είναι ένα πρώτο βήμα».
 
Το δεύτερο βήμα, είναι αυτό περιέγραψε πολύ ωραία ο Παναγιώταρος στο BBC: «Έχουμε εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα, από τη μια είναι εθνικιστές και από την άλλη το πολτικό σύστημα, οι μετανάστες, οι αριστεροί, οι διεθνιστές». Αυτή είναι η έναρξη ενός χαμηλού επιπέδου πολέμου. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε μια εβδομάδα έγιναν επιθέσεις όπως στο ΠΑΜΕ, συμβολικού χαρακτήρα. Λέει ο Πατέλης σε βίντεο «και μόλις πάρουμε την εντολή, από τους ανωτέρους».
 
Πρ: Έχετε υποστηρίξει ότι υπάρχει εντολή του αρχηγού;
 
Ψαρ: Βεβαίως ως εντολή. Για όλες αυτές τις επιθέσεις που ξεκινάνε με εντολή του αρχηγού. Τίποτε δεν γίνεται χωρίς εντολή, όποιος το κάνει εξαφανίζεται. Όπως οι υπαρχηγοί. Δεν υπάρχει καμία πράξη της ΧΑ που αποδοκιμάζεται. Ακόμα και την απλή, το χαστούκι του Κασιδιάρη στην Κανέλλη. Και βγήκε ο αρχηγός στη Νίκαια μπροστά στο τάγμα εφόδου [και είπε] «Νομίζετε ότι θα χάσουμε από αυτό; Μετά τις δημοσκοπήσεις ανεβήκαμε 2 μονάδες.» και αν αυτό λένε το πρωί, «το βράδυ γίνονται οι καλές δουλειές» όπως λέει ο Κασιδιάρης. Με τις αιματηρές επιθέσεις.
 
Προ: Άλλο το αμφισβητώ, άλλο το δίνω εντολή.
 
Ψαρ: Οι ίδιοι λένε δημόσια ότι «είμαστε στρατός». «Είμαστε φάλαγγα» λέει ο Κουκούτσης «και έτσι είναι η δομή μας». Οι ίδιοι το ξέρουν [ότι πρέπει να είναι]με κατάλληλες ενδυμασίες όταν είναι να γίνει επίθεση. Αισθάνονται τους εαυτούς τους ως συνεχιστές του Χίτλερ. Ο Μισιάκας, ο ιδεολογικός υπεύθυνος,[Ψευδώνυμο: Μάστορας] δίνει εντολές και μιλάει για τάγματα εφόδου. Εκτός και αν πιστέψει κανείς ότι ο Μιχαλολιάκος έμαθε για το Φύσσα την άλλη μέρα το μεσημέρι. Παλιότερα ήταν πολύ μικρότερη η οργάνωση. Ήταν μέσα στα γραφεία της Κεφαλληνίας. δεν υπήρχαν πυρήνες σε άλλα μέρη της Αθήνας.
 
Εξάλλου τα μέλη δεν είναι περισσότερα από λίγες δεκάδες, αυτοί που συμμετέχουν στις επιθέσεις. Τα τάγματα είναι περιφερόμενα, π.χ. της Νίκαιας. Είναι μυημένοι. Αποκρυφιστικές τελετές αναφέρονται και στην εφημερίδα τους με διαφορετικό τρόπο. Δεν μπορείς να γίνεις έτσι μέλος, πρέπει να περάσεις τους πυρήνες υποδοχής και μετά. Δεν μπορούν να γίνουν όλοι μέλη, πρέπει να είναι εξασφαλισμένη η εχεμύθεια, η ομερτά, όπως λέμε. Γιατί αλλιώς κινδυνεύει το οικοδόμημά τους. Γιατί αν βρεθεί κάποιος πρόωρα και φοβηθεί και ομολογήσει...
 
Πρ: Περνάν από εκπαίδευση;
 
Ψαρ: Ναι, βεβαίως, τα όπλα της ΧΑ δεν είναι τανκς και τα μπαζούκας, είναι τα στιλέτα, τα καδρόνια, οι παρόμοιες κατασκευές - π.χ. ιδιοκατασκευές στο ΠΑΜΕ. Και όπλα πυροβόλα έχουν, δεν τα έχουν χρησιμοποιήσει εναντίον αντιπάλων, τα έχουμε δει όλοι, για την επόμενη φάση. Ο εμφύλιος πόλεμος δεν ξέσπασε, όπως θα ήθελε ο Παναγιώταρος. Παρενέβη η πολιτεία. Είναι [τακτική] αντεγραμμένη από τη φασιστική Ιταλία, όπως ξέρει ο Μιχαλόλιας που ήταν τότε στην Ιταλία. Να προκαλέσουμε τους εχθρούς, πχ να οργανωθεί η αριστερά και να επιτεθεί στη ΧΑ. Αυτή ήταν η στρατηγική της έντασης στην Ιταλία το 1970. Έτσι εξηγώ την κλιμάκωση της βίας το φθινόπωρο του 2013. Η βία κατά του ΠΑΜΕ, στο Μελιγαλά κατά των δεξιών και εθνικοφρόνων. Σπάνε στο ξύλο έναν ομοϊδεάτη τους, που τους «πρόδωσε», πήγε με τον Περίανδρο.
 
Και μετά, στο Φύσσα, υπήρξαν σε όλη την Ελλάδα κινητοποιήσεις, αντιδράσεις. Θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άλλες αντιδράσεις.
 
Πρ: Έχετε μιλήσει για στρατιωτική δομή, ότι ένα μέλος «πρέπει να έχει βάψει τα χέρια του με αίμα»;
 
Ψαρ: Τα ξέρω και από πρώην μέλη. Είναι και δημόσιες δηλώσεις της ηγεσίας. Του Κασιδιάρη, Παππά, Κουκούτση, Παναγιώταρου, αλλά και στην εφημερίδα τους: «είμαστε φάλαγγα». Και από το καταστατικό αυτό, που περιλαμβάνει 6 βαθμούς που είναι όλοι στρατιωτικοί, με ανώτερο το φαλαγγάρχη. Οι πυρήνες, πυρηνάρχης. Αυτά είναι στοιχεία μιας απόλυτα κάθετης στρατιωτικής δομής.
 
Πρ: Η λέξη «υπάνθρωποι»;
 
Ψαρ: Την έχει χρησιμοποιήσει και η Ζαρούλια στη Βουλή, «αυτοί είναι κάτω από τον άνθρωπο, κοντά στο πίθηκο». Δεν ξέρω, αυτή είναι η θεωρία τους. Και αυτόν που είναι αριστερός και αυτόν τον θεωρούν υπάνθρωπο, γιατί δεν είναι ικανός να μετέχει στην ελληνική φυλή.
 
Πρ: Κάνατε ρεπορτάζ στον Αγ. Παντελεήμονα;
 
Ψαρ: Ναι, βέβαια πήγαινα γιατί είναι και η γειτονιά μου. Δεν ήμουν παρών στα επεισόδια. Έχω δει να πρωτοστατούν στο κλείσιμο της παιδικής χαράς. Έχω πάει μετά την επίθεση στο αυτοσχέδιο τέμενος, που πήγαν να καούν άνθρωποι. Και έχω δει την τρομοκρατία που ασκούσαν στους κατοίκους. Αντέδρασαν καθυστερημένα. Υπήρχε ένα μπαρ-καφέ απέναντι από την εκκλησία που ήταν το ορμητήριο.
 
Πρ: Είπατε ότι δεν είναι φασιστική αλλά ναζιστική, σε άλλο είπατε «δολοφονικά φανατική».
 
Ψαρ: Γιατί υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: Oι άρειοι και οι άλλοι. Αυτό έφτασε σε έξαρση με το Ολοκαύτωμα. Το σήμα τους, όταν αποφάσισαν να βγάλουν τη σβάστικα από τα εξώφυλλα και τα διατήρησαν στα εσωτερικά. Και διάλεξαν ένα πλάγιο Ψ. Αυτό είναι ένα σήμα που είχαν μονάδες των SS, αλλά της ταξιαρχίας που μπήκε και έκαψε το Δίστομο. Είναι απλά υπέρ του Γερμανικού ναζισμού, δεν μπορούν να φτιάξουν ένα ελληνικό εθνικισμό. Έχουμε βγάλει ένα βίντεο με συναυλία με γερμανούς ομοϊδεάτες τους, όπου όχι μόνο έχουν χιτλερικές σημαίες, αλλά τραγουδούν τον ύμνο «deutschland, deutschland, uber alles» το 2006.
 
Προ: [Από τότε] έχει αλλάξει κάτι ;
 
Ψαρ: Δεν έχει αλλάξει κάτι, είχε πει η Παπαρρήγα «μη τους φοβάστε αυτούς, μόλις μπουν στη βουλή θα βάλουν τα ταγιεράκια τους και θα είναι τα καλά παιδιά». Φαίνεται και από τελευταίο επεισόδιο με τον Κασιδιάρη στη Βουλή με το Δένδια. Έχουν πέσει οι επιθέσεις ρατσιστικής βίας κατακόρυφα, μετά τις συλλήψεις. Λόγω του δικαστηρίου έχουν πέσει αυτά, αυτοί αναγκάζονται κάθε τόσο να κάνουν κάποια τέτοια δήλωση ότι παιδιά μη φοβάστε, εδώ είμαστε εμείς και ο αρχηγός να σας σώσει.
 
Προ: Για τα τάγματα εφόδου;
 
Ψαρ: Στη Γερμανία λέγονταν Sturmabteilung, στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τάγματα εφόδου. Οι ίδιοι Χρυσαυγίτες όταν εμφανίζονται με το σήμα των SA στο μανίκι, επειδή δε μπορούν να γράψουν ως πολιτικό πρόγραμμα αυτά τα πράγματα, υπάρχει ένα βιβλίο που ονομάζεται «Ομάδα κρούσης Λόγχη» και το υπογράφει κάποιος Ν. Έξαρχος, έχει προκύψει ότι είναι ψευδώνυμο του Μιχαλολιάκου. Και ο ύμνος ακόμα είναι αυτός [...] και φέρει έναν αγκυλωτό σταυρό, όπως αυτό του Κασιδιάρη στο μπράτσο του, που μας λέει ότι είναι αρχαιοελληνικό. Είναι αντεγραμμένο από τον αμερικανό Ουίλιαμ Πιρς [Ηγέτης της National Alliance], ήταν Κου Κλουξ Κλαν που είχε γράψει και αυτός ένα βιβλίο «ημερολόγια Τέρνερ», περιγράφει την βίαιη εξέγερση των λευκών πολιτοφυλακών που παίρνουν το νόμο στα χέρια τους κατά των μαύρων. Αυτός είναι ίνδαλμα για τους Χρυσαυγίτες. Aυτά τα ημερολόγια είναι που βρέθηκαν στον Τίμοθυ Μακβί που έκανε την επίθεση στην Οκλαχόμα. Αυτόν τον έχει ήρωα η ΧΑ, λέει ότι εκτελέστηκε γιατί ήταν λευκός εθνικιστής.
 
Προ: Για την Ελλάδα σας ρωτάω.
 
Ψαρ: Για την Ελλάδα σας μιλάω, η οργάνωση The Order [Ρατσιστική-εθνικιστική τρομοκρατική οργάνωση των ΗΠΑ], έχει φάει πάνω από 250 χρόνια φυλακή ο καθένας, στέλνουν [οι ΧΑ] μηνύματα συμπαράστασης. Μετά τον Περιάνδρο, το φθινόπωρο είχε κάνει συνέδριο μυστικό στη Θεσσαλονίκη που είχε καλέσει τον Ουίλιαμ Πιρς. Με τον Περίανδρο υπόδικο.
 
Προ: Τα τάγματα εφόδου φορούν συγκεκριμένη ενδυμασία;
 
Ψαρ: Ναι τα έχουν για να ξεχωρίζουν. όπως ο στρατός. 5 άνθρωποι με παρουσιαστικό Λαγού.
 
Ρουσσόπουλος: Να αποφεύγει τα ρατσιστικά σχόλια.
 
Ψαρ: Συγγνώμη, εννοούσα οι γεροδεμένοι. Και η ίδια η οργάνωση έχει ένα όφελος. Όταν σου επιτεθούν πέντε ίδια ντυμένοι, δεν είναι ευκολο να αναγνωριστούν. Αυτό είναι το δευτερεύον. Και το κύριο είναι για να αισθάνονται ομάδα. Αναφέρεται γιατι πρέπει να έχουν ένα εθνικοσοσιαλιστικό σημα στο πέτο, όπως φοράει ο Μισιάκας.
 
Προ: Μοτοπορείες έχετε δει;
 
Ψαρ: Βεβαίως, έχω δει. Όταν οι σημαίες μετατρέπονται σε κοντάρια. Είναι η συνέχεια από ενέργειες. Δεν είναι ένα μπαλέτο που κάνει πορεία. Έχει μάθει ο κόσμος τι έγινε στο Κερατσίνι, στο Πέραμα. Τα έχουν σταματήσει και οι ίδιοι τώρα. Είναι στοιχεία που εκλαμβάνονται από το μέσο πολίτη, γιατί [θέλουν να δείξουν] κάτι περισσότερο από εγκληματική οργάνωση.
 
Προ: Είναι εγκληματική οργάνωση;
 
Ψαρ: Ναι, ξεκίνησε ως εγκληματική οργάνωση που χρησιμοποιεί το κόμμα ως κάλυμμα. Μισούν τη μορφή κόμμα αλλά πήραν τη μορφή κόμμα. Η ελληνική έννομη τάξη παρέχει μια προστασία στα κόμματα. Δεν έχουμε την πρόβλεψη απαγόρευσης κόμματος. Και γιαυτό από το 1983 έστελναν στον ΑΠ χωρίς να έχουν στο μυαλό τους τις εκλογές. Από την αρχή ήταν ναζιστική και τέλη της δεκαετίας 1980 αρχές του 1990 ξεκίνησε τις εγκληματικες ενέργειες. Αλλιώς δε θα είχε νόημα. Ήταν φανατικοί Χιτλερικοί. Δεν ακολουθούν τίποτε άλλο.
 
Προ: Ποιοι θεωρείτε ότι είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης;
 
Ψαρ: Ο αρχηγός και τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου. Και οι περιφερειάρχες. Και κάποια μέλη. Ο Ρουπακιάς, ήταν στον πυρήνα της Νίκαιας. Δεν έχουν καμία σχέση οι ψηφοφόροι με αυτό το πράγμα.

Σχόλια