Κάτω τα χέρια από τους Ελεύθερους χώρους - Κάτω τα χέρια από τη Rosa Nera


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΚΑΣΤΕΛΙ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

 
Η δηλωμένη πρόθεση του Πολυτεχνείου Κρήτης να ξεπουλήσει το κτήριο στο λόφο Καστέλι, παραχωρώντας το προς «αξιοποίηση» σε ξενοδοχειακή εταιρία και στο οποίο στεγάζεται η κατάληψη «Rosa  Nera», αποτελεί κομμάτι της επίθεσης που δέχεται η δημόσια εκπαίδευση, ειδικά η τριτοβάθμια, αλλά και η νεολαία. Είναι μια ακόμη επίθεση στους ελεύθερους χώρους και στα κινήματα αντίστασης στην πόλη.
 
Οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων και οι Πρυτάνεις αντί να διεκδικήσουν περισσότερα χρήματα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια, που στην κυριολεξία στενάζουν εξαιτίας των άγριων περικοπών, αντί να ζητήσουν και να διεκδικήσουν μαζί με τους φοιτητές τους την κατάργηση των μνημονίων στην εκπαίδευση, καταφεύγουν σε λογικές νεοφιλελεύθερης διαχείρισης των Πανεπιστημίων. Επιδιώκουν να κάνουν μπίζνες ξεπουλώντας τα ακίνητα των Πανεπιστημίων την ίδια στιγμή που οι φοιτητές δεν έχουν εστίες.
 
 Όταν το κόστος της καθημερινής διαβίωσης για τη φοιτητική νεολαία έχει ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη, της στερούν με εκδικητική μανία χώρους που επιχειρεί η ίδια να τους μετατρέψει σε χώρους συνεύρεσης, συλλογικής έκφρασης και δημιουργίας. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν η γαλλική σχολή και το κτήριο Παπαδοπέτρου, που η «αξιοποίηση» τους εδώ και χρόνια, από την πλευρά  της Πρυτανείας, παρέμεινε στην αφαίρεση των κουφωμάτων και τη μετατροπή τους σε  θλιβερά κουφάρια στο κέντρο της πόλης.
 
Μετατρέπουν τις μεταπτυχιακές σπουδές σε εμπόριο για όσους έχουν να πληρώσουν την ίδια στιγμή που η νεολαία μεταναστεύει σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης. Ένα μεταπτυχιακό στο Πολυτεχνείο Κρήτης μπορεί να κοστίζει έως και 10.000€. Αδιαφορώντας αφήνουν τη νεολαία να στενάζει από τη  φτώχεια αφήνοντας απλήρωτο το ερευνητικό προσωπικό ή δίνοντας εξευτελιστικούς μισθούς της τάξης των 170€ το μήνα (1000€ το εξάμηνο) σε επικουρικό διδακτικό προσωπικό, όπως συμβαίνει στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Προχωρούν σε  ιδιωτικοποίηση της πανεπιστημιακής έρευνας ενώ ανοίγουν το ζήτημα  της επιβολής διδάκτρων τόσο στα Πανεπιστήμια όσο και στα σχολεία.
 
Οι ελεύθεροι χώροι έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο των επιχειρηματικών συμφερόντων. Το πάρκο «ειρήνης και φιλίας», χώρος πραγματοποίησης πολιτιστικών εκδηλώσεων και φεστιβάλ δίνεται σε ιδιώτη εργολάβο μέσω της μεθόδου των ΣΔΙΤ. Η παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου βρίσκεται στις καλένδες. Η παλιά πόλη έχει παραδοθεί στους ξενοδόχους και στους τουριστικούς πράκτορες ενώ οι δρόμοι και οι πλατείες της έχουν καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα που δεν επιτρέπουν τη διέλευση ανθρώπων που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη (αναπήρων, τυφλών, μητέρων με καροτσάκι κλπ). Το κτήριο στο λόφο Καστέλι αποτελεί έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους μέσα στην παλιά πόλη. Η θέση του, αποτελεί φιλέτο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες που το επιβουλεύονται για να το μετατρέψουν σε ένα ακόμη άβατο για όλους εμάς. Όμως, το ότι ανήκει στο Πολυτεχνείο δεν δίνει το δικαίωμα σε κανένα  να το διαπραγματεύεται γιατί πολύ απλά δεν του ανήκει. Αντίθετα ανήκει στον λαό και είναι περιουσία του.
 
Η προσπάθεια ξεπουλήματος του κτηρίου που παρέμενε μέχρι το 2004 εγκαταλελειμμένο και που στεγάζει εδώ και 14 χρόνια την κατάληψη «Ρόζα Νέρα»  είναι μια επιθετική κίνηση ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και στα κινήματα της πόλης. Η συγκεκριμένη κατάληψη έχει παίξει ενεργό ρόλο και αποτέλεσε τμήμα των κινημάτων της πόλης για το περιβάλλον, τους ελεύθερους χώρους, το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα κ.α. Όταν πριν μερικά χρόνια κατέφθαναν οι πρώτοι πρόσφυγες από τη Συρία στα Χανιά και οι Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές αδυνατούσαν  εξαιτίας των πολιτικών επιλογών τους, αδιαφορούσαν και δεν ήθελαν να δώσουν λύση στο ζήτημα της στέγασής τους, η κατάληψη Ρόζα Νέρα ήταν ένας από τους χώρους που οι άνθρωποι αυτοί βρήκαν προσωρινό καταφύγιο.

 
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΖΑ ΝΕΡΑ
Χανιά, 6/5/2017

Σχόλια

Οι Μειονότητες στην Ελλάδα

Το τέλος των Βαλκανικών πολέμων, η συμφωνία του Νεϊγύ μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, διαμόρφωσαν την Ελλάδα σε ένα πολυεθνικό κράτος. Όχι μόνο μέσα από την προσάρτηση εδαφών αλλά και εθνοτήτων που μέχρι τότε ανήκαν στο τμήμα της πολυεθνικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια. Αυτή είναι η αρχή του πώς στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες καταπιεσμένες εθνικές μειονότητες, οι Τούρκοι και οι Πομάκοι της Θράκης, οι Μακεδόνες, κ.ά.

Γυναίκες ενάντια στον καπιταλισμό

100 χρόνια από τη θρυλική απεργία που διεκδικούσε “ψωμί και τριαντάφυλλα”, η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών είναι πιο στενά δεμένη παρά ποτέ με την πάλη των εργατών ενάντια στον καπιταλισμό, υποστηρίζει η Μαρία Στύλλου.

100 χρόνια από τη Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ

Η Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ βοήθησε το ξέσπασμα της Γερμανικής Επανάστασης. Εκατομμύρια φαντάροι, εργάτες, εργάτριες έθεταν στον εαυτό τους το απλό ερώτημα: αφού οι «Ρώσοι» είναι διατεθειμένοι να κάνουν τόσες θυσίες για την ειρήνη, τότε γιατί να συνεχιστεί ο πόλεμος; Γιατί να μην ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους;

170 χρόνια Κομμουνιστικό Μανιφέστο

Ο Μαρξ κι ο Ένγκελς έγραψαν το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος για λογαριασμό της επαναστατικής οργάνωσης που ήταν μέλη. Στο δεύτερο συνέδριό της που έγινε τον Νοέμβρη του 1847 η Ένωση των Δικαίων μετονομάστηκε σε Ένωση των Κομμουνιστών και τους εξουσιοδότησε να εκθέσουν δημόσια σε ένα σύντομο κείμενο τις βασικές αρχές της αλλά και το άμεσο πρόγραμμα δράσης της. Το Μανιφέστο ήταν δηλαδή μια παρέμβαση στις εξελίξεις, όχι ένα κείμενο που προοριζόταν για τους μακρινούς απογόνους στο μέλλον. Κι οι εξελίξεις «μύριζαν μπαρούτι», ήδη πριν τα τέλη του 1847, η Ευρώπη ολόκληρη έμοιαζε με ηφαίστειο που ετοιμαζόταν να εκραγεί. Το Μανιφέστο «βγήκε» από το τυπογραφείο στις 21 Φλεβάρη.

Ιμπεριαλισμός και Πόλεμος

Ο κύριος μηχανισμός που υιοθετήθηκε από τον καπιταλισμό στο τέλος του περασμένου αιώνα ήταν η επέκταση πέρα από τα αρχικά κέντρα του συστήματος στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, μια διαδικασία που έγινε γνωστή με τον όρο "ιμπεριαλισμός".