Οι διαδηλώσεις ενάντια στον Τραμπ συνεχίζονται στις ΗΠΑ -και ανησυχούν τον πρόεδρο

Protests against Trump continue in US - and worry the president by Alistair Farrow, Socialist Worker, 2-2-2017


Μία διαδήλωση χιλιάδων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϊ, του ακροδεξιού σχολιαστή Μίλο Γιαννόπουλος χθες βράδυ, Τετάρτη.

Ήταν ένα ακόμα σημάδι του αναδυόμενου κινήματος ενάντια στο ρατσιστή σεξιστή μισαλλόδοξο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ που σαρώνει τις ΗΠΑ.

Διαδηλώσεις έγιναν και την Τρίτη στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη με το που ο Τραμπ πρότεινε τον επίσης ακροδεξιό Γκόρσιτς για το Ανώτατο Δικαστήριο.

Έντεκα συνελήφθησαν στη διαδήλωση έξω από τον Πύργο του Τραμπ στη Νέα Υόρκη. Ανάμεσά τους και η Γκουέν Καρ, μητέρα του Έρικ Γκάρνερ, που δολοφονήθηκε από την αστυνομία το 2014.

Πάλι στη Νέα Υόρκη περίπου 4.000 άνθρωποι διαδήλωσαν γύρω από το συγκρότημα πολυκατοικιών όπου βρίσκεται το σπίτι του Δημοκρατικού ηγέτη της Μειοψηφίας των Γερουσιαστών. Απαιτούσαν από τους Δημοκρατικούς να παλέψουν πολύ σκληρότερα και να πάψουν να "καταπίνουν" τους διορισμούς του Υπουργικού Συμβουλίου του Τραμπ χωρίς καμία ένσταση. Οι διαδηλωτές φώναζαν: "Τσακ, Τσακ, μη μας ξεπουλάς! Χρειαζόμαστε ένα μαχητή να βγάλει τον Τραμπ νοκ-άουτ".

Η απειλή των διαδηλώσεων ανησυχεί την "Ομάδα Τραμπ". Ακύρωσαν μια προγραμματισμένη επίσκεψη στο Μιλγουόκι όπου υποτίθεται ότι ο Τραμπ θα πήγαινε να δει το εργοστάσιο της Χάρλεϊ Ντέιβιντσον.

Το κύμα των πανεθνικών κινητοποιήσεων φούντωσε την περασμένη βδομάδα όταν χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στην απαγόρευση εισόδου των Μουσουλμάνων απ' τον Τραμπ στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης. Ο Τζέιμς, ένας αμερικανός ακτιβιστής είπε στη Socialist Worker, "Οι ανθρώποι το είδαν στην τηλεόραση και απλά ήρθαν να στηρίξουν.

"Υπάρχει ελάχιστη οργάνωση εδώ -ούτε διοργανωτές, ούτε πραγματικός συντονισμός, μόνο αυθόρμητες συγκεντρώσεις ενάντια στον Τραμπ".

Μουσουλμάνοι

Ο Ιάννης Δελατόλας περιέγραψε πώς στη διαδήλωση στο αεροδρόμιο JFK " μια Εβραία γυναίκα είπε, 'οι Μουσουλμάνοι είναι αδέρφια μου, αξίζουν να είναι εδώ όσο κι εγώ' ".

Ο Μαρκ απ' το Σαιντ Λούις είπε ότι διαδηλώσεις χιλιάδων ξεφυτρώνουν παντού -και στο κέντρο τους βρίσκονται άνθρωποι έξω από τα καθιερωμένα δίκτυα ακτιβιστών. "Οι δράσεις ξεσπούν αυθόρμητα παντού, χωρίς σχεδιασμό, αλλά φωναχτά και οργισμένα", είπε.

Για παράδειγμα, είδα μία διαδήλωση χιλίων ατόμων σ' ένα δημόσιο πάρκο που δε θα είχα μάθει τίποτα γι' αυτήν αν δεν περνούσα τυχαία με το αυτοκίνητο".

"Οι διαδηλώσεις στους δρόμους του Σαιντ Λούις έδωσαν δύναμη σε ανθρώπους που μπορεί να μην είχαν εμπλακεί σε καμιά δράση πιο πριν.

"Δικηγόροι που δεν έκαναν τίποτα που να έχει σχέση με την πολιτική σε όλη τους ζωή, πήγαν εθελοντικά στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λάμπερτ για να συντάξουν εντάλματα και να βοηθήσουν τον οποιονδήποτε είχε αποκλειστεί εκεί πέρα.

Και συμπλήρωσε, "Κανείς δεν περιμένει από το Δημοκρατικό Κόμμα να κάνει κάτι -όλοι το αποκλείουν.

"Υπάρχει μια διαμάχη για τη διαμαρχία στο Σαιν Λούις αυτό το διάστημα και κανείς δεν έχει την αυταπάτη ότι οι Δημοκρατικοί θα φέρουν αλλαγές προς το καλύτερο".

Οι πολιτικοί του Δημοκρατικού κόμματος τρέχουν να προλάβουν τα γεγονότα. Αλλά, όπως λέει ο Γιάννης, έχουν βρώμικα χέρια.

Οι περισσότεροι πολιτικοί τους είχαν στηρίξει το χτίσιμο του τείχους κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό το 2006. Ανάμεσά τους και η Χίλαρι Κλίντον κι ο Σούμερ.

"Και τώρα βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση", είπε ο Ιάννης από τη Νέα Υόρκη.

Ο Μαρκ σημείωσε ότι, "Οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι αυτή είναι μια νέα κατάσταση και απαιτεί νέες μορφές οργάνωσης. Συνειδητοποιούν επίσης ότι ο αγώνας μπορεί να πάρει πολλές μορφές κι ότι δεν είναι κάτι τόσο απλό όσο το να κοροϊδεύεις τον πρόεδρο στο ίντερνετ ή στην τηλεόραση.

"Η οργανωμένη επαναστατική αριστερά είχε στην Αμερική περισσότερα προβλήματα από οπουδήποτε αλλού. Αλλά σε μια περίοδο όπου πολύ παράξενες συμμαχίες κάνουν την εμφάνισή τους, μπορούμε όλοι να καταλάβουμε ότι είναι ώρα να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές και να εμπλακούμε".

Σχόλια