Η πάλη για ανοιχτά σύνορα και ο θάνατος ενός πρόσφυγα στη Δουνκέρκη

Dave Sewell , Socialist Worker, Issue No. 2535

Συγκρούσεις Αφρικανών μεταναστών με την αστυνομία στο φράχτη της Θέουτα, στα σύνορα Μαρόκου-Ισπανίας, την Πρωτοχρονιά του 2017


Ο θάνατος του 17χρονου Κονγκολέζου πρόσφυγα στο γαλλικό λιμάνι της Δουνκέρκης την παραμονή Χριστουγέννων ανέβασε τον αριθμό τον καταγεγραμμένων θανάτων προσφύγων στα σύνορα με τη Βρετανία μέσα στο 2016 στους 17.

Ο 17χρονος έπεσε από ένα φορτηγό στην προσπάθειά του να περάσει στη Βρετανία. Η πρόγνωση του καιρού μιλούσε για μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και παγετό στη Βόρεια Γαλλία την ώρα που η Socialist Worker πήγαινε στο τυπογραφείο.

Εκεί βρίσκονται το Παρίσι, το Καλαί και η Δουνκέρκη όπου εκατοντάδες πρόσφυγες ξεχειμωνιάζουν σε καταυλισμούς κάτω από τις πιο σκληρές συνθήκες.

Περίπου 1.000 άνθρωποι βρίσκονται στο στρατόπεδο του Γκραντ-Σιντ έξω από τη Δουνκέρκη. Τουλάχιστον 6 στρατόπεδα ξαναστήνονται έξω από την περιοχή του Καλαί όπου το γαλλικό κράτος κατεδάφισε την παραγκούπολη της "ζούγκλας" τον περασμένο Οκτώβρη

Οι πρόσφυγες συνεχίζουν να βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους διασχίζοντας τα σύνορα με την ελπίδα να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή ζωή.

Ωστόσο, οι τοπικές αρχές "φρόντισαν" να κατεδαφίσουν έναν καταυλισμό όπου οι άνθρωποι έβρισκαν ένα έστω ανεπαρκές καταφύγιο από τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Μερικοί απ' αυτούς που μεταφέρθηκαν από το Καλαί σε "κέντρα υποδοχής" σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας, προσπάθησαν να επιστρέψουν.

Περίπου 35 άνδρες, κυρίως από την Ερυθραία ξεκίνησαν με τα πόδια στις 22 Δεκέμβρη για να διασχίσουν τον αυτοκινητόδρομο μέσα στο κρύο και τη δυνατή βροχή από τη Λυσόν στη Νότια Γαλλία μέχρι το Καλαί.

Προσφυγοπούλα στο στρατόπεδο προσφύγων του Γκραντ-Σιντ κοντά στη Δουνκέρκη

Εγκατάλειψη

Δύο απ' αυτούς χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο με υποθερμία. Ο δήμαρχος της Λυσόν Λουί Φρερ δήλωσε ότι "αυτοί οι νεαροί άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πλήρη εγκατάλειψη".

Τις προηγούμενες μέρες είχαν πραγματοποιήσει πορεία στους δρόμους της πόλης διεκδικώντας το δικαίωμα εισόδου τους στη Βρετανία.

Ήταν απ' τους εκατοντάδες νεαρούς από τη ζούγκλα του Καλαί που η αίτηση ασύλου τους δεν έγινε δεκτή τον περασμένο Δεκέμβρη.

Την περασμένη εβδομάδα το ειρηνοδικείο καταδίκασε τις αρχές της Τουλούζ για την πλημμελή φιλοξενία 75 ασυνόδευτων ανήλικων.

Οι νεαροί φιλοξενούνταν σε ξενοδοχείο χωρίς καμία παροχή εκπαίδευσης, με ανεπαρκή ρουχισμό και χωρίς λεφτά και δικαίωμα μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η απόφαση έκανε λόγο για "σοβαρές και επίμονες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων". Σε άλλες περιοχές νεαροί προχώρησαν ακόμα και σε απεργίες πείνας για τη μεταχείριση που υφίστανται.

Τόσο η γαλλική όσο και η βρετανική κυβέρνηση είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους στην κατεδάφιση του Καλαί για την "επίλυση" του προσφυγικού ζητήματος.

Το βάρβαρο καθεστώς αποτροπής που έχουν εξαπολύσει εξαθλιώνει ακόμα περισσότερο τους πρόσφυγες και τους κάνει πιο "επικίνδυνους".

Μετανάστης από την Ερυθραία στην ακτή της Βεντιμίλια στα σύνορα Γαλλίας-Ιταλίας

Ρεκόρ πνιγμών στη Μεσόγειο

Πάνω από 5.000 άνθρωποι πνίγηκαν προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο Θάλασσα μέσα στο 2016, 20% περίπου περισσότεροι σε σχέση με το 2015.

Τα αυστηρότερα μέτρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στις πιο πολυσύχναστες οδούς έχουν στρέψει το "προσφυγικό ρεύμα" σε πιο επικίνδυνα περάσματα.

Η πιο αξιοσημείωτη προσπάθεια ήταν η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για να εμποδίσουν τους πρόσφυγες να φτάνουν στην Ελλάδα. 

Χάρη σ' αυτήν, περίπου 16.000 πρόσφυγες βρίσκονται παγιδευμένοι σε στρατόπεδα στα ελληνικά νησιά.

Σε στρατόπεδα χωρητικότητας 7.000.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας την περασμένη βδομάδα παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να βελτιώσει τις συνθήκες και να μεταφέρει τους πρόσφυγες σε καλύτερους χώρους διαμονής.

Αλλά τα μέτρα που ανακοίνωσε αφορούσαν περισσότερη αστυνόμευση και νέα ειδικά κέντρα κράτησης.

Μόνο με παραχώρηση της ελευθερίας μετακίνησης και ασφαλών περασμάτων μπορεί να αντιμετωπιστεί η συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση και να σταματήσουν οι θάνατοι.

Και υπάρχει αντίσταση στο συνοριακό καθεστώς.

Την πρωτοχρονιά πάνω από χίλιοι Αφρικανοί μετανάστες πραγματοποίησαν συντονισμένη επίθεση στο φράχτη της Θέουτα στα σύνορα της Ισπανίας με το Μαρόκο. 


19 Μάρτη 2016 στο Λονδίνο

Όλοι στις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις του Μάρτη

Οι ακτιβιστές σε όλη τη Βρετανία προετοιμάζονται για τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις το Σάββατο 18 Μάρτη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της κίνησης Ενωθείτε Ενάντια στο Ρατσισμό (SUTR) και με τη στήριξη της εργατικής συνομοσπονδίας TUC  

Είναι η πέμπτη χρονιά που η SUTR οργανώνει πορεία κοντά στην ημερομηνία της παγκόσμιας ημέρας κατά του ρατσισμού που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη. Είναι κομμάτι της διεθνούς μέρας δράσης που αρχικά καλέστηκε από τους αντιρατσιστές στην Ελλάδα.

Οι πορείες αυτής της χρονιάς θα είναι σε αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό, την  ισλαμοφοβία και τον αντισημιτισμό.

Έρχονται σε μια επείγουσα για την υπεράσπιση της ελευθερίας μετακίνησης συγκυρία καθώς το Άρθρο 50 (της συνθήκης της Λισαβώνας) μπαίνει σε εφαρμογή με τη διαπραγμάτευση για το BREXIT.

Περίπου 1.500 άνθρωποι παραβρέθηκαν στο συνέδριο της  SUTR τον Οκτώβρη, δίνοντας την υπόσχεση να χτίσουν ένα μαζικό αντιρατσιστικό κίνημα. Η SUTR καλεί τους ακτιβιστές να κάνουν τη 18 Μάρτη τη "μεγαλύτερη αντιρατσιστική διαδήλωση των τελευταίων δεκαετιών".

Σχόλια