Θα γυρίσει η ρόδα προς μια δικαιωματική αντίληψη για την αναπηρία;

Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ: "Μηδενική Ανοχή".  


Εδώ και λίγες μέρες έχουμε γίνει μάρτυρες ενός μεγάλου φιάσκου… μόνο που στην πραγματικότητα το φιάσκο είναι πολύ μεγαλύτερο! Ο Δήμος Αθηναίων, χάρη των εορταστικών ημερών, αποφάσισε να εγκαταστήσει στην Πλατεία Συντάγματος μια ρόδα, η οποία ξεσήκωσε σάλο καταγγελιών για την ασφάλειά της προς τους [μη ανάπηρους] χρήστες της. Οι καταγγελίες προκάλεσαν συζητήσεις επί συζητήσεων με αποτέλεσμα την εντολή του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίου, για προανακριτική εξέταση λόγω παραβίασης πολεοδομικών όρων και απουσίας πιστοποίησης. Ο Δήμος ζήτησε την αποσυναρμολόγησή της αφού η εταιρεία που την εγκατέστησε δεν φαίνεται να μπορεί να προσκομίσει τα απαιτούμενα εχέγγυα για την ασφάλειά της. Ο Χρήστος Τεντόμας υπέβαλε την παραίτησή του από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, ο Γιώργος Καμίνης τη δέχτηκε, η εταιρεία που ανέλαβε το έργο δήλωσε ότι υπήρχαν ελλείψεις που δεν επέτρεπαν την ασφαλή λειτουργία της ρόδας και πάει λέγοντας...


Αυτό όμως που φαίνεται να μην ενόχλησε κανέναν όλες αυτές τις ημέρες είναι το γεγονός ότι η ρόδα στήθηκε πάνω στις δύο οδεύσεις τυφλών που οδηγούν από το Μετρό του Συντάγματος στο φανάρι της Ερμού, διακινδυνεύοντας έτσι την ασφάλεια των τυφλών συνανθρώπων μας που χρησιμοποιούν καθημερινά τη συγκεκριμένη διαδρομή. Ή μάλλον ενόχλησε έναν. Τον αλληλέγγυο συμπολίτη μας και δημοτικό σύμβουλο Αθήνας, Πέτρο Κωνσταντίνου, ο οποίος κατέθεσε φωτογραφίες από αυτήν την παράβαση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αθήνας στις 22/12, δηλώνοντας την κατάληψη των οδηγών όδευσης τυφλών. Η «λύση» που δόθηκε από το Δήμο; Ένας υπεύθυνος ασφαλείας τοποθετήθηκε στη μια μεριά της πλατείας για να ειδοποιεί τους/τις τυφλούς/ές για το εμπόδιο… θυμίζει μάλλον ανέκδοτο... από αυτά που δεν θες να ακούς.

Φυσικά, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών - ΠΣΤ έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στο Δήμαρχο της Αθήνας. Ο Δήμος, ωστόσο, έπρεπε να είχε ενεργήσει πολύ πριν παρεμποδίσει την πρόσβαση των αναπήρων θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή τους. Το γεγονός ότι αυτή η κατάληψη πλακιδίων όδευσης τυφλών δεν αποτέλεσε έναν από τους σοβαρούς λόγους απομάκρυνσης της ρόδας δείχνει το μέγεθος της αδιαφορίας της πολιτείας και της κοινωνίας απέναντι στους αναπήρους.

Η αναπηρία είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής άγνοιας, απουσίας και ανικανότητας του κράτους και αυτό αποδείχτηκε περίτρανα με τη μεγάλη ρόδα, η οποία όχι απλά δεν ήταν προσβάσιμη στους/στις κινητικά ανάπηρους/ες, αλλά αποτέλεσε εμπόδιο στην προσβασιμότητα που δικαιωματικά και ισότιμα πρέπει να έχουν όλοι οι πολίτες. Το πρόβλημα φάνηκε πόσο βαθύ είναι, αφού δεν απασχόλησε κανέναν απολύτως στο Δήμο Αθηναίων αν και, αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι η προσβασιμότητα στο δομημένο περιβάλλον είναι θεμελιωμένο δικαίωμα των αναπήρων. Καλές οι κινήσεις εντυπωσιασμού, καλή και η προσπάθεια να γλυκάνουν τον κοσμάκη... Μέσα από αυτές όμως αποδεικνύεται και υπενθυμίζεται πόσο βαθιά κενή είναι η γνώση τους για την πραγματικότητα της κοινωνίας και των καθημερινών αναγκών της.

Κλείνοντας, δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε: Άραγε, οι υπεύθυνοι που υπέδειξαν το σημείο τοποθέτησης της ρόδας, αρμοδιότητα που βρίσκεται κατά πάσα πιθανότητα στη δικαιοδοσία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αθηναίων, καταργώντας έτσι την αξιοπρέπεια στην ελεύθερη βάδιση των ανθρώπων με προβλήματα όρασης, θα έχουν την ίδια ευθιξία να απολογηθούν ή/και να παραιτηθούν; Θα υπάρξει έστω και ένας δημοσιογράφος στα ΜΜΕ που θα ασχοληθεί και θα αναδείξει το θέμα από αυτήν την πλευρά; Μάλλον όχι. Για άλλη μια φορά, τα δικαιώματα των αναπήρων φαίνεται πως δεν αφορούν κανέναν και καμία.
 

Θα αλλάξει, άραγε, ποτέ η στερεοτυπική αντίληψη της ελληνικής κοινωνίας;
 

Θα γυρίσει η ρόδα προς μια δικαιωματική αντίληψη για την αναπηρία;

Σχόλια