“Ζούγκλα” είναι ο ρατσισμός




Από το πρωί της Δευτέρας η γαλλική αστυνομία εκκενώνει τη "ζούγκλα του Καλαί", τον αυτοσχέδιο προσφυγικό καταυλισμό στο λιμάνι που συνδέει, ακτοπλοϊκά και οδικά, μέσω του  τούνελ, τη Γαλλία με τη Βρετανία. 

Πάνω από 8.000 πρόσφυγες ζούσαν μέχρι την Κυριακή, σε άθλιες συνθήκες, στον καταυλισμό, με την ελπίδα ότι θα κατάφερναν, κάποια στιγμή, να φτάσουν στην άλλη πλευρά. Ένα μεγάλο κομμάτι από τους "κατοίκους" της "ζούγκλας" είναι ανήλικοι και νέοι -πολλοί από αυτούς ολομόναχοι, χωρίς οικογένεια ή συγγενείς.

Η γαλλική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει εδώ και αρκετές ημέρες την πρόθεσή της να εκκενώσει και να κατεδαφίσει τον καταυλισμό. Το βράδυ του Σαββάτου και της Κυριακής ξέσπασαν συγκρούσεις -με πέτρες, γκλομπ και δακρυγόνα- ανάμεσα στους πρόσφυγες και την αστυνομία. 

Τη Δευτέρα, όμως, επικρατούσε σχετική ηρεμία, με εκατοντάδες πρόσφυγες να στήνονται στις ουρές για να επιβιβαστούν στα λεωφορεία και να φύγουν. "Ήμουν στον καταυλισμό χθες", λέει στην εφημερίδα Socialist Worker η Σάλι Κίνκεϊντ, καθηγήτρια από τη Βρετανία που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Καλαί μαζί με άλλους συμπαραστάτες για να υποστηρίξει τους πρόσφυγες. "Ο κόσμος λυγίζει από την πίεση. Ως προς το ερώτημα αν θέλουν ή δεν θέλουν να φύγουν, τα πράγματα είναι θολά. Κάποιοι πίστευαν ότι η εκκένωση δεν θα γίνει, γιατί το έχουν ξανακούσει πολλές φορές. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι είναι ανήμποροι να αντιδράσουν. Κάποιοι είναι απελπισμένοι".

"Προς το τέλος της ουράς βρίσκουμε τον Αντίλ από το Σουδάν", γράφουν οι ανταποκριτές της Guardian. "Κουβαλάει δυο σακούλες, μια μπάλα και μια κιθάρα. 'Το όνειρό μου πέθανε', λέει. 'Ο κόσμος που βλέπετε εδώ είναι διαλυμένος. Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε ότι τέλειωσε".


Προσωπικός Μαραθώνιος


Πίσω από κάθε Αντίλ κρύβεται μια φριχτή ιστορία -πόλεμος, διώξεις, πείνα- και ένας φοβερός προσωπικός μαραθώνιος για να φτάσουν στο Καλαί. Πολλοί έχουν χάσει τους γονείς τους, τα παιδιά τους, τους συντρόφους τους ή τους φίλους τους στη Μεσόγειο. Οι περισσότεροι έχουν επιλέξει τη Βρετανία γιατί έχουν συγγενείς εκεί.  

Η γαλλική αστυνομία έχει οργανώσει δεκάδες επιδρομές στον καταυλισμό. Στις αρχές του χρόνου εκκένωσε (και ισοπέδωσε) το μισό περίπου στρατόπεδο -αλλά ο αριθμός των προσφύγων συνέχισε να μεγαλώνει. Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να χτίζει ένα τείχος μήκους ενός χιλιομέτρου δίπλα στον καταυλισμό, το οποίο αναμένεται να τελειώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Το έργο έχει συγχρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση του Λονδίνου. 

"Μέσα στο στρατόπεδο κοινωνικοί λειτουργοί... πηγαίνουν από σκηνή σε σκηνή προειδοποιώντας τους πρόσφυγες ότι αν δεν δεχτούν να φύγουν θα συλληφθούν", γράφει η Guardian. "Η παρουσία της αστυνομίας είναι μεγάλη, με πολλούς αστυνομικούς να περιμένουν μέσα στις κλούβες..." 

Η Βρετανία δέχτηκε, κάτω από την πίεση του αντιρατσιστικού κινήματος, να επιτρέψει σε κάποια από τα 1300 περίπου ασυνόδευτα παιδιά της "ζούγκλας" να περάσουν τα σύνορα -κάτι που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τις φυλλάδες της δεξιάς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων η Βρετανία έχει δεχτεί μέχρι σήμερα όλα και όλα 200 παιδιά -το 85% των ασυνόδευτων παιδιών εξακολουθεί να βρίσκεται στον καταυλισμό.

Το σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης είναι να διασκορπίσει τους πρόσφυγες σε 450 περίπου διαφορετικά κέντρα. Στη συνέχεια κάποιοι από αυτούς θα πάρουν άσυλο. Οι υπόλοιποι (η πλειοψηφία) θα απελαθούν. 

Οι κυβερνήσεις τόσο της Βρετανίας όσο και της Γαλλίας έχουν αντιμετωπίσει με την καταστολή όχι μόνο τους πρόσφυγες αλλά και τους αλληλέγγυους. Τον περασμένο Ιούνη η Γαλλία απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε ένα κομβόι αλληλεγγύης 150 περίπου αυτοκινήτων που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια (τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα, σκηνές κλπ) στη "ζούγκλα". Η γαλλική αστυνομία έχει απαγορεύσει όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο Καλαί και εμποδίζει συστηματικά κάθε αποστολή συμπαράστασης από το Παρίσι.

Η επίθεση στη "ζούγκλα" έχει ενθαρρύνει τους ρατσιστές και τους φασίστες στη Γαλλία -που βγαίνουν τώρα δημόσια ζητώντας ακόμα πιο "αυστηρή" αντιμετώπιση απέναντι στους πρόσφυγες. 

Στο Λονδίνο το αντιρατσιστικό μέτωπο "Stand up to Racism", οργανώνει διαδήλωση έξω από την Γαλλική πρεσβεία. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε παντού.  


εργατικη αλληλεγγυη

Σχόλια