Διαδηλώσεις μετά τις Σαουδικές αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη

Τσάρλι Κίμπερ
Socialist Worker
τ.2225, 11 Οκτώβρη 2016
 


Χιλιάδες Υεμένιοι, κάποιοι ένοπλοι, διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Σαναά την περασμένη Κυριακή μετά τις Σαουδαραβικές αεροπορικές επιδρομές.

Τα Σαουδικά αεροπλάνα βομβάρδισαν μια αίθουσα κηδειών γεμάτη κόσμο. Η αεροπορική επιδρομή σκότωσε πολλές δεκάδες ανθρώπους και τραυμάτισε εκατοντάδες.

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων εθνών κάνουν λόγο για 140 νεκρούς και 525 τραυματίες, πολλοί απ' αυτούς βαριά τραυματίες.

Οι Σαουδικοί βομβαρδισμοί, που συνεχίζονται για πάνω από 18 μήνες, υποστηρίζονται από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Θραύσματα βομβών που βρέθηκαν στα ερείπια έδειξαν ότι πρόκειται για όπλα που προμηθεύτηκαν από τις ΗΠΑ.

Το Associated Press χρησιμοποίησε τα λόγια ενός διασώστη που περιέγραψε τα συντρίμμια της βομβαρδισμένης αίθουσας κηδειών σαν "λίμνη αίματος".

Βίντεο δείχνουν ότι το αρχικό χτύπημα ακολούθησε ένα δεύτερο, την ώρα που διασώστες και απλοί πολίτες είχαν σπεύσει για βοήθεια.

Ο προηγούμενος ηγέτης της Υεμένης Αλί Σαλέχ εκδιώχθηκε από την προεδρία από ένα κύμα μαζικών διαδηλώσεων, που ήταν κομμάτι των εξεγέρσεων που ξέσπασαν το 2011 σε όλο τον Αραβικό κόσμο. Αντικαταστάθηκε από τον αντιπρόεδρό του Αμπντ Μανσούρ Χαντί.

Κι αυτός όμως αναγκάστηκε να παρατηθεί και τη θέση του πήρε μια κυβέρνηση που βασίζεται στη θρησκευτική και πολιτική ομάδα των Χούτι.

Το καθεστώς των Σαούντ, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την επιρροή της στην περιοχή, χρησιμοποιεί το Χαντί σαν αχυράνθρωπο για να εξαπολύσει τον πόλεμο.  

Σφαγές

Σ' αυτό τον πόλεμο, οι σφαγές αμάχων δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Το Μάρτη μια αεροπορική επιδρομή στο παζάρι της Μαστάμπα άφησε πίσω της 119 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 22 παιδιά. Το Σεπτέμβρη του 2015 τα Σαουδικά πολεμικά αεροπλάνα βομβάρδισαν μια γαμήλια δεξίωση κοντά στη Μόχα, σκοτώνοντας 131 ανθρώπους.

Ο πόλεμος στοίχισε 10.000 ζωές σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της είναι υπεύθυνοι για τις περισσότερες σφαγές αμάχων.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αποσύρθηκαν από έξι νοσοκομεία που λειτουργούσαν στη Βόρεια Υεμένη μετά τις Σαουδικές επιδρομές τον Αύγουστο που χτύπησαν μια κλινική, σκοτώνοντας 19 ανθρώπους. Το Δεκέμβρη του 2015 οι Σαουδάραβες είχαν βομβαρδίσει μια ακόμα κλινική στην Ταΐζ.

Η Σαουδική Αραβία είναι ο καλύτερος αγοραστής Βρετανικών όπλων. Η Καμπάνια Ενάντια στην Εμπορία Όπλων λέει ότι η Σαουδική αεροπορία χρησιμοποιεί Βρετανικούς βαλλιστικούς πυραύλους με κατευθυνόμενες βόμβες λέιζερ (LGB) και μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon.

Οι Τόρηδες παρείχαν, και συνεχίζουν να παρέχουν, άδειες εξαγωγής όπλων στη Σαουδική Αραβία για χρήση στην Υεμένη.

Αδειοδότησαν πωλήσεις όπλων αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων λιρών μόνο τους πρώτους έξι μήνες μετά την έναρξη των βομβαρδισμών.

Η Υεμένη είναι η φτωχότερη χώρα του Αραβικού κόσμου και ο πόλεμος έφερε ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή. Περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και εφτά εκατομμύρια -ο μισός πληθυσμός- υποφέρει από την πείνα και την ασιτία.

Ο στρατός της Σαουδικής συμμαχίας διατείνεται ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην κατάκτηση της Σαναά.

Αυτή είναι μια συνταγή μαζικής δολοφονίας -και η Βρετανία έχει αίμα στα χέρια της.

Σχόλια