Παράταση κράτησης 45 ημερών για τον Επαναστάτη Σοσιαλιστή Χαϊτάμ Μοχαμενταΐν

 
Το Κακουργιοδικείο του Καΐρου διέταξε την Τρίτη (6/9) παράταση κράτησης για του εργατολόγου Χαϊτάμ Μοχαμενταΐν για επιπλέον 45 μέρες. 

Ο Μοχαμενταΐν είχε συλληφθεί στις 21 Απριλίου στις επιδρομές των σωμάτων ασφαλείας που σάρωσαν όλη τη χώρα πριν το συλλαλητήριο της 25 του Απρίλη. Ο ακτιβιστής κατηγορείται για παράνομη διαμαρτυρία, διασπορά ψευδών ειδήσεων και ένταξη σε παράνομη ομάδα (στο κόμμα των Επαναστατών Σοσιαλιστών της Αιγύπτου).

Οι διαδηλώσεις της 25 του Απρίλη ήταν ενάντια στη συμφωνία για τη θαλάσσια οριοθέτηση που υπογράφηκε μεταξύ Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας που θα μετέφεραν την κυριαρχία των νησιών Τιράν και Σαναφίρ στο βασίλειο (των Σαούντ).

Το ζήτημα των νησιών πυροδότησε αντιπαραθέσεις μεταξύ των διανοούμενων, των δημοσίων προσώπων, των χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ακτιβιστών. Κόσμος από διάφορες κοινωνικές τάξεις διαμαρτυρήθηκε ενάντια στη συμφωνία για τα νησιά, καλώντας το κράτος να καταργήσει τη συμφωνία.

Και άλλοι ακτιβιστές αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες, ανάμεσά τους ο Ζίζο Άμπντο και ο Χαμντί Κέστα και ο δημοσιογράφος Μαχμούντ αλ-Σάκα, που κρατούνται ακόμη, και που η κράτησή τους αναμένεται επίσης να παραταθεί από το δικαστήριο.

Σχόλια