Ελεύθεροι οι Επαναστάτες Σοσιαλιστές Μαχιενούρ Αλ Μάσρι και Γιουσέφ Σαμπάν!


Αίγυπτος

Την Πέμπτη ξεκινούν οι διαδικασίες απελευθέρωσης της δικηγόρου Μαχενιούρ Αλ Μάσρι και του δημοσιογράφου Γιουσέφ Σαμπάν, μετά την έκτιση της 15μηνης ποινής φυλάκισης για μια υπόθεση που χρονολογείται πριν από την πτώση της κυβέρνησης των Αδελφών Μουσουλμάνων, γνωστή και ως υπόθεση "του αστυνομικού τμήματος της Ραμλ".

Τοπικές και διεθνείς οργανώσεις έχουν απευθύνει επανειλημμένα εκκλήσεις για την αποφυλάκιση των δύο ακτιβιστών. Το Συνδικάτο Τύπου, μαζί με άλλες οργανώσεις, οργάνωσε μια καμπάνια αλληλεγγύης στο Σαμπάν. Η Διεθνής Αμνηστία επίσης απηύθυνε έκκληση στις Αιγυπτιακές Αρχές το Νοέμβρη του 2015 να απελευθερώσουν τους δύο κρατούμενους συνείδησης, μαζί με τον ακτιβιστή Λοάι Ελ Καγούαγκι.

Σύμφωνα με το δικηγόρο της ομάδας Μοχάμεντ Ραμαντάν, η Αλ Μάσρι, που κρατείται στις γυναικείες φυλακές Αλ Κανάτερ αναμένεται να μεταφερθεί την Πέμπτη στο αστυνομικό τμήμα της Ραμλ απ' όπου θα αφεθεί ελεύθερη.

Όσο για το Σαμπάν πρόκειται να μεταφερθεί την Πέμπτη το βράδυ από τις φυλακές Μποργκ Ελ Άραμπ στο αστυνομικό τμήμα της Ραμλ απ' όπου αναμένεται να αποφυλακιστεί το ίδιο βράδυ. Μπορεί όμως να χρειαστεί να περιμένει μέχρι το Σάββατο ως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποφυλάκισης, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του την Τετάρτη στη Daily News Egypt.

Ο Σαμπάν υποφέρει από ηπατίτιδα C. Η γυναίκα του Ρανουά Γιουσέφ έκανε εκστρατεία για το δικαίωμα του άντρα της στην ιατρική περίθαλψη καθώς η υγεία του στη φυλακή είχε επιδεινωθεί. Την Τρίτη η Ρανουά έγραψε στο λογαριασμό της στο Facebook: "Είναι η νύχτα νούμερο 431 της συνολικής ποινής του ενός χρόνου και τριών μηνών. Λιγότερο από δυο μέρες μένουν". 

Η Γιουσέφ, σε κάθε της ανάρτηση, δεν ξεχνούσε να αναφερθεί και σε άλλους νεαρούς κρατούμενους συνείδησης, ζητώντας την αποφυλάκισή τους. Η Αλ Μάσρι και ο Σαμπάν, ακτιβιστές των Επαναστατών Σοσιαλιστών, είχαν αρχικά καταδικαστεί σε δυο χρόνια φυλάκιση το Φλεβάρη του 2015. Μετά από αίτημά τους το Μάη του ίδιου έτους, η ποινή περιορίστηκε σε ένα χρόνο και τρεις μήνες. Κατηγορούνταν για επίθεση σε αστυνομικούς.

Το Μάρτη του 2013, υποστηριχτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είχαν επιτεθεί σε ακτιβιστές και τους παρέδωσαν στο αστυνομικό τμήμα. Η είσοδος στους δικηγόρους, κι ανάμεσά τους στην Αλ Μάσρι, που είχαν σπεύσει εκεί για νομική βοήθεια, είχε αποτραπεί και όταν κατάφεραν να περάσουν αστυνομικοί άσκησαν βία εναντίον τους. Οι δικηγόροι είχαν τότε συλληφθεί και κατηγορηθεί για απόπειρα παράνομης εισόδου σε αστυνομικό τμήμα.

Δυστυχώς, ο Καγουάγκι θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι το Μάρτη του 2017, σύμφωνα με το δικηγόρο του. Ο Καγουάγκι εκτίει ποινή για μια άλλη υπόθεση για επεισόδια σε διαδήλωση. Η Αλ Μάσρι συμμετείχε και σ' αυτή την υπόθεση, αλλά εξέτισε την ποινή της το Σεπτέμβρη του 2014. Ήτανε μια συγκέντρωση το Δεκέμβρη του 2013 στα δικαστήρια όπου δικάζονταν ένας αστυνομικός που κατηγορούνταν για τη δολοφονία του Χαλέντ Σαΐντ, την πασίγνωστη υπόθεση που έγινε αφορμή για το ξέσπασμα των διαδηλώσεων της 25 Γενάρη του 2011 (Αιγυπτιακή Επανάσταση).
Μετά την επιστροφή της στη φυλακή, η βραβευμένη δικηγόρος δεν ξεκουράστηκε και πολύ. Υπερασπιζόταν τα δικαιώματα των συντρόφων συγκρατούμενών της. Πρόσφατα έκανε απεργία πείνας με άλλες έξι συγκρατούμενές της διεκδικώντας το δικαίωμά τους να δέχονται επισκέψεις στη φυλακή.

Στο μεταξύ, ανάμεσα στους υποστηριχτές των δικαιωμάτων στην Αλεξάνδρεια είναι και ο γιατρός Ταχέρ Μοχτάρ που -παρά την εδώ και μια βδομάδα απόφαση αποφυλάκισής του- βρίσκεται ακόμα στη φυλακή. Ο Μοχτάρ, ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλος του Συνδικάτου των Γιατρών βρίσκεται στη φυλακή από το Γενάρη χωρίς να του έχουν απευθυνθεί κατηγορίες.


Σχόλια