Παρουσίαση του βιβλίου "Στάλιν" του Τρότσκι στο Μουσείο "Σπίτι του Τρότσκι" στο Μεξικό



Η παρουσίαση της νέας έκδοσης της βιογραφίας του Ιωσήφ Στάλιν από τον επαναστάτη Μαρξιστή Λέων Τρότσκι θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Αυγούστου στο Μουσείο "Σπίτι του Λέων Τρότσκι", στην πόλη του Μεξικού.

Αυτή η νέα έκδοση του Στάλιν που παρέμεινε ανολοκλήρωτος μετά τη δολοφονία του Τρότσκι από πράκτορα του Στάλιν το 1940 (20 Αυγούστου), περιλαμβάνει εκτενές αδημοσίευτο υλικό από τα αρχεία του Χάρβαρντ. Το αποτέλεσμα πλησιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο τις αρχικές προθέσεις του συγγραφέα γι' αυτό το έργο, παρέχοντας μια μοναδική οπτική της Ρωσικής Επανάστασης, την επακόλουθης απομόνωσής της και της επικράτησης μιας γραφειοκρατίας που εκφράζονταν από το πρόσωπο του Στάλιν.

νέα έκδοση του Στάλιν έχει να προσθέσει και να εμπλουτίσει το τεράστιο οπλοστάσιο Μαρξιστικής θεωρίας που άφησε πίσω του ο Λέων Τρότσκι", εξηγεί ο Εστεμπάν Βολκόφ, εγγονός του Τρότσκι και διευθυντής του Μουσείου "Σπίτι του Τρότσκι".

Αυτό το βιβλίο περιλαμβάνει 100.000 λέξεις αυθεντικού ανέκδοτου υλικού από τον Τρότσκι -30% περισσότερο σε σχέση με την έκδοση του 1946. Επιπλέον, οι προσθήκες του προηγούμενου εκδότη Τσαρλς Μάλαμουθ στις σημειώσεις του Τρότσκι έχουν αφαιρεθεί. Ο Βολκόφ πάλεψε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του για την αποκατάσταση αυτού του έργου, κόντρα στις παραλείψεις σημαντικής ποσότητας γραπτών του Τρότσκι των προηγούμενων εκδόσεων, που περιλαμβάνονται σ' αυτή τη νέα έκδοση.

Αυτή η πολυαναμενόνη έκδοση θα παρουσιαστεί από τον εκδότη Άλαν Γουντς, παγκοσμίου φήμης Μαρξιστή και ρωσολόγο. Οι προσπάθειες για τη δημοσίευση αυτής της έκδοσης εμπεριείχαν και τη μετάφραση για πρώτη φορά από το ρωσικά στα αγγλικά γραπτών του Τρότσκι. Μετά από τρία χρόνια συνεχούς, επίπονης εργασίας κοντά σε μια πλειάδα συνεργατών, είναι τώρα έτοιμος να παρουσιάσει το βιβλίο στην τελική του μορφή.

Ο χώρος που επιλέχθηκε γι' αυτή την παρουσίαση αντικατοπτρίζει τη σημασία του έργου. Αυτή η βιογραφία του Στάλιν θα επιστρέψει στον τόπο όπου ο συγγραφέας της δούλεψε πάνω σ' αυτήν τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Πράγματι, στο γραφείο όπου το ιδιοφυές μυαλό του συντρίφτηκε με παγοκόφτη (ή ορειβατική αξίνα), ο Τρότσκι είχε αφημένα τα δοκίμιά του πάνω στο τραπέζι.

Αναζητώντας τα ίχνη της εξέλιξης του Στάλιν απ' την αφάνεια της Γεωργιανής υπαίθρου στα ηγετικά στρώματα του Μπολσεβίκικου Κόμματος, ο Τρότσκι εξερευνά την αλληλεπίδραση ανάμεσα στα ιστορικά γεγονότα και τις προσωπικότητες αυτά που διαμορφώνουν σε ένα βαθμό δυσεύρετο στη Μαρξιστική βιβλιογραφία. 

"Κάνοντας για πρώτη φορά διαθέσιμο το κείμενο που είχε αυθαίρετα αποκλειστεί από το Στάλιν και είχε θαφτεί μέσα σε σκονισμένες κούτες για τρία τέταρτα του αιώνα", σημειώνει ο Γουντς στον πρόλογο της έκδοσης, "παρέχουμε έναν πλούτο πολύτιμου υλικού για τη νέα γενιά για να βρει ιδέες για να αλλάξει τον κόσμο".


Σχόλια