Ταξική εκδήλωση

                           Προλετάριοι όλου του κόσμου ενωθείτε!
 
ΔΙΕΘΝΙΣΤΗΣ
Όργανο της Κ.Ε. του Κόμματος Κομμουνιστών-Διεθνιστών Ελλάδας 
(Τμήμα της 4ης Διεθνούς) 
Φύλλο 4 - 6 Οχτώβρη 1943 

Εδώ και λίγες μέρες ο Παπαστράτος εκάλεσε σε συγκέντρωση τους εργάτες, τις εργάτριες και τους υπολοίπους υπαλλήλους του εργοστασίου του και τους έβγαλε πατριωτικό λόγο κηρύσσοντας την ομόνοια, τη συνεργασία και την... αγάπη μεταξύ των Ελλήνων! «Ξέρω -τους είπε μεταξύ άλλων- ότι σας φέρθηκα σκληρά κατά την περίοδο της δικτατορίας, αλλά μου έπαιρναν τα κέρδη μου ο Μεταξάς και ο Γεώργιος. Τώρα όμως που οι μεγάλοι μας σύμμαχοι Στάλιν, Ρούσβελντ και Τσώρτσιλ πρόκειται να μας ελευθερώσουνε πρέπει να είμαστε αδελφωμένοι όλοι οι Έλληνες. Τότε θα με δείτε κι εμένα ποιος είμαι, γιατί έχω σκοπό να σας καλέσω και να σας χαρίσω ένα μέρος απ' αυτά (εννοώντας τα εργοστάσιά του) Θα σας φερθώ σαν πατέρας σας!». 

Μερικές θαρραλέες και συνειδητές εργάτριες σηκώθηκαν τότε πάνω και του φωνάξανε να τους δώσει λάδι, μεροκάματο δέκα χιλιάδες και συσσίτιο καλύτερο. Μια εργάτρια δε, του φώναξε: «Τότε που υπόσχεσαι πως θα μας... ικανοποιήσεις, δεν θα σ' έχουμε ανάγκη γιατί θα τα πάρουμε με τη δύναμή μας. Τότε κι εμείς, όπως κι όλοι οι εργάτες, θα πάρουμε κι από σένα κι από τους άλλους εργοδότες όσα μας ανήκουνε. Και το κράτος ακόμα θα το πάρουμε εμείς στα χέρια μας. Αλλά αφού έχετε τόσο πατρικές διαθέσεις γιατί δεν τις δείχνετε από τώρα; Μόνο μας έχετε και πεινάμε, μόλις δε σηκώνουμε τα κεφάλια μας, μας στέλνεις τη Γκεστάπο και μας πιάνει;».

Ύστερα από αυτή την ωραία ταξική εκδήλωση των εργατών, η συγκέντρωση διαλύθηκε μέσα σε φωνές, ενώ οι μπράβοι του Παπαστράτου επιτέθηκαν και χτύπησαν βάναυσα τις εργάτριες. Μερικές τραυματίστηκαν.

Σχόλια