Αντιπολεμικές αιχμές του αντιρατσιστικού κινήματος



[Απόσπασμα από την ομιλία του Θανάση Καμπαγιάννη στην παρουσίαση του βιβλίου "Γκρεμίστε το φράχτη - Ανοίξτε τα σύνορα" που οργάνωσε το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο την Τρίτη 16/2/16].

Όσο θα συνεχίζεται ο πόλεμος οι πρόσφυγες θα συνεχίζουνε να έρχονται. Δεν πρόκειται να πετύχουνε δηλαδή τον ομολογημένο στόχο τους: να σταματήσουνε τους πρόσφυγες. Αυτό το οποίο θα κάνουνε είναι ότι θα κάνουνε το δρόμο των προσφύγων πιο ματοβαμμένο και πιο ακριβό.

Νομίζω ότι γι' αυτό το λόγο από τη δική μας την πλευρά πρέπει να ξαναβάλουμε τα αιτήματα του αντιρατσιστικού κινήματος και ευρύτερα του κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Με πολύ πιο έντονες τις αντιπολεμικές αιχμές αυτή τη φορά. Είμαστε σε μια φάση που θα πρέπει πολύ πιο έντονα να θέσουμε αίτημα του σταματήματος του πολέμου. 

Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει. Και η χώρα μας συμμετέχει σ' αυτή την ιστορία. Το να υποδύεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ότι δεν συμμετέχει στο συγκεκριμένο πολεμικό παιχνίδι που εξελίσσεται στην Αν. Μεσόγειο είναι ένα τεράστιο ψέμα. Η Ελλάδα κάνει αυτή τη στιγμή πολεμικές ασκήσεις με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο. Ισραηλινά αεροπλάνα βομβαρδίζουν βουνά στη Θεσσαλία στο πλαίσιο ασκήσεων που κάνουνε με τον Ελληνικό Στρατό. Κι αυτό γιατί η μορφολογία του εδάφους της Θεσσαλίας θυμίζει το Βόρειο Ιράν.

Τι σκέφτονται; Ότι αυτό το οποίο είναι αυτή τη στιγμή μια σύγκρουση ανάμεσα στους δύο άξονες που εξελίσσονται -από τη μια πλευρά την Αμερική από την άλλη τη Ρωσία και τους τοπικούς τους συμμάχους- θα εξελιχθεί σ' έναν πλήρη πόλεμο όπου το Ισραήλ θα βομβαρδίζει το Ιράν; Και τι δουλειά έχει μια κυβέρνηση "αριστερή" να δίνει τη δυνατότητα, να δίνει το ελληνικό έδαφος προκειμένου να γίνονται τέτοιες ασκήσεις; 

Ή η συνεργασία με τη χούντα της Αιγύπτου... Είναι ντροπιαστική η συνεργασία του Τσίπρα με τη χούντα της Αιγύπτου. Η μόνη αναλογία είναι να συνεργάζεται μία γειτονική χώρα με τη χούντα του Παπαδόπουλου την επταετία (1967-1974). Γιατί αυτό είναι, είναι ένα χουντικό καθεστώς. 

Αυτές τις μέρες συγκλονίζεται η Ιταλία από τη δολοφονία ενός Ιταλού φοιτητή, ερευνητή, ο οποίος έγραφε για την Αίγυπτο και για το ανεξάρτητο εργατικό κίνημα που εξελίσσεται εκεί. Που είναι η μοναδική πηγή αισιοδοξίας για το τι συμβαίνει σ' αυτές τις χώρες. Για το ότι υπάρχει κόσμος από τα κάτω που παλεύει... Που τον βρήκανε, βρήκανε το πτώμα του, πεταμένο στο Κάιρο. Κι ενώ στην αρχή είπανε ότι πρόκειται για ένα δυστύχημα ότι πρόκειται για κάτι για το οποίο δεν ξέρανε τι έχει συμβεί, αυτή τη στιγμή έχει βρεθεί στο σώμα του ότι υπάρχουνε ίχνη ηλεκτροσόκ στα γεννητικά του όργανα. Αυτή είναι η εικόνα του καθεστώτος του Σίσι! Κι ο Τσίπρας κάνει αυτή τη στιγμή σαν βασική του συμμαχία τη συμμαχία με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο.

Άρα πολύ πιο έντονα να βάλουμε τις επόμενες βδομάδες το ζήτημα των αντιπολεμικών αιχμών. Να σταματήσει ο πόλεμος! Να φύγει το ΝΑΤΟ! Δεν είναι δυνατόν να θεωρούνται τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ "όργανο" προκειμένου να ασκήσεις προσφυγική πολιτική. Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί να παίξει το ρόλο του συνοριοφύλακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό σημαίνει το σύνθημα "Να πέσει ο φράχτης στον Έβρο", να δοθεί δηλαδή χερσαίο πέρασμα, ασφαλής, ανοιχτή διέλευση από τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και να πέσει ο φράχτης. 

 
[Δείτε ολόκληρη την ομιλία σε βίντεο εδώ].

Σχόλια