Ένα έργο τέχνης στην καρδιά της Συριακής Επανάστασης


Ένα εκατομμύριο πέτρες αφηγούνται την ιστορία του πολέμου στη Συρία από τις πρώτες μέρες των διαδηλώσεων του Μάρτη του 2011 μέχρι το σημερινό θλιβερό απολογισμό των 250.000 νεκρών, των εκατομμύριων τραυματιών και αστέγων.
 
Το μωσαϊκό έχει μήκος 24 μέτρα και τα αποκαλυπτήριά του έγιναν πριν από τρεις βδομάδες στην πόλη Καφρναμπέλ της επαρχίας Ιντλίμπ στην κεντρική Συρία που έγινε γνωστή για την ηρωική αντιπολίτευση στο Συριακό καθεστώς από την πρώτη μέρα της εξέγερσης.

Η τελευταία καλλιτεχνική παραγωγή της Καφρναμπέλ είναι έργο 35 καλλιτεχνών - μεταξύ των οποίων 7 ανάπηροι πολέμου - και πήρε δυο μήνες να ολοκληρωθεί.


Η Καφρανμπέλ είναι γνωστή στους Σύριους ως "η καρδιά της επανάστασης".

Οι κάτοικοί της έχουν ξετυλίξει δεκάδες πανό με επαναστατικά συνθήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Οι εικόνες που θα βρει κανείς στο μωσαϊκό δείχνουν στρατιώτες να πυροβολούν μέσα στο πλήθος των δημοκρατικών διαδηλωτών και το λουτρό αίματος που αφήνουν πίσω τους οι πυροβολισμοί.

Ο πρώτος πίνακας είναι προς τιμή του Χαμζά αλ Κχατεέμπ, του δεκατριάχρονου αγοριού από την Ντάρα της νότιας Συρίας που βασανίστηκε μέχρι θανάτου από τις δυνάμεις ασφαλείας το Μάη του 2011.



Η δολοφονία του έγινε αφορμή για ακόμα πιο άγριο ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Ντάρα, αλλά και σε ολόκληρη τη Συρία.

Αυτό το κύμα της οργής περιελάμβανε τον ένοπλο αγώνα ενάντια στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, τη σφαγή γυναικών και παιδιών από καθεστωτικές δυνάμεις στη Χούλα, την επίθεση με χημικά στην Γκούτα, την καταστροφή των πόλεων από τους βομβαρδισμούς του Άσαντ και τις "βάρκες θανάτου" για την Ευρώπη.


Απεικονίζει επίσης και τον λαοφιλή αντικαθεστωτικό ιταλό ιερέα Πατέρα Πάολο που απήχθη από δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους το 2013.

Τώρα ο πόλεμος έχει κοστίσει 250.000 ζωές Σύριων, στην πλειοψηφία τους πολιτών, 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και πάνω από 7 εκατομμύρια εκτοπισμένους εντός Συρίας.

Σχόλια