Βομβιστική επίθεση Νεοναζί σε βάρος αντιρατσιστή πολιτικού στη Γερμανία


ΜΑΪΝΤΣ, Γερμανία - Βόμβα έσκασε τα ξημερώματα της Δευτέρας έξω από το σπίτι Γερμανού αριστερού πολιτικού που είχε γίνει στόχος στο παρελθόν για την αντιρατσιστική του δράση. 

Η επίθεση που είχε σαν στόχο το Μίκαελ Ρίχτερ του αριστερού κόμματος Die Linke έλαβε χώρα στη Ανατολικογερμανική πόλη Φράιταλ κοντά στη Δρέσδη. Ο Ρίχτερ και το κόμμα του είναι γνωστά σε όλη τη χώρα για τις δράσεις υποστήριξης στους προσφυγές και τους μετανάστες.

Η βόμβα έσκασε στο αμάξι του που ήταν παρκαρισμένο μπροστά στο σπίτι του στην πόλη Φράιταλ. 

Η κοινοβουλευτική ομάδα του Die Linke σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής: «Ο δράστης ή οι δράστες πρέπει άμεσα να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν. Ο νόμος δεν πρέπει να μένει αδρανής μπροστά στην αυξανόμενη βία εναντίον των προσφύγων, εναντίον των ανθρώπων που στέκονται στο πλευρό των προσφύγων, όπως ο Μίκαελ Ρίχτερ.

Ο Μάρτιν Μπιάλουχ, εκπρόσωπος του Die Linke δήλωσε στο Rudaw: «Δεν έχουμε ακόμα στοιχεία για τους δράστες, αλλά ο Μάρτιν Ρίχτερ δεχόταν συχνά απειλές για τη δράση του από ακροδεξιές και ρατσιστικές ομάδες.

Μετά από ένα μπαράζ ρατσιστικών επιθέσεων και αντιμεταναστευτικών κινητοποιήσεων τις τελευταίες βδομάδες, η Γερμανική πόλη Φράιταλ απέκτησε φήμη σαν κέντρο ακροδεξιών "ακτιβιστών". Το Απρίλιο ένας Κούρδος φοιτητής από τη Συρία δέχτηκε πυροβολισμό από Νεοναζί στη Λειψία. Η Ανατολική Γερμανία παλεύει ενάντια στον αναδυόμενο ρατσισμό και τα αντιμεταναστευτικά κινήματα από την ενοποίηση των δύο Γερμανιών το 1990.

"Η Κουρδική κοινότητα καταδικάζει απερίφραστα τη βομβιστική επίθεση ενάντια στο Μίκαελ Ρίχτερ", δήλωσε ο Μεχμέτ Τανριβέρντι, πρόεδρος της Κουρδικής κοινότητας στη Γερμανία.

"Αισθανόμαστε τη βεβαιότητα ότι η βομβιστική επίθεση, καθώς και οι προηγούμενες εμπρηστικές επιθέσεις σε καταυλισμούς προσφύγων είναι έργο νεοναζιστικών συμμοριών. Η αύξηση των επιθέσεων σε βάρος των αιτούντων άσυλο και των καταυλισμών προσφύγων είναι ένα φαινόμενο θλιβερό και ανησυχητικό. Η κυβέρνηση πρέπει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των ανθρώπων και την τιμωρία των ενόχων".

Ο Κούρδος Αχμάντ Ιμπραχίμ, κάτοικος ανατολικής Γερμανίας με καταγωγή από το Συριακό Κουρδιστάν δήλωσε: "Αυτό το περιστατικό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Τον Απρίλη πυροβόλησαν εκείνο το αγόρι από το Κουρδιστάν και τώρα έφτασαν στο σημείο να βάλουν βόμβα στο αυτοκίνητο ενός Γερμανού πολιτικού. Η οικογένειά μου κι εγώ σκεφτόμαστε να μετακομίσουμε στην Κολωνία. Εκεί οι άνθρωποι είναι πολύ πιο φιλικοί".

"Καταλαβαίνουν ότι δεν εγκαταλείψαμε τα σπίτια μας χωρίς λόγο. Φύγαμε εξαιτίας του πολέμου και των διώξεων και, σ' ότι αφορά την οικογένειά μου, θα επιστρέψουμε αμέσως όταν τελειώσει ο πόλεμος".

Η Γερμανία φιλοξενεί περίπου 7 εκατομμύρια πρόσφυγες, ενώ περίπου 9 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες είναι παιδιά μεταναστών. Οι περισσότεροι μετανάστες διαμένουν σε περιοχές της δυτικής Γερμανίας και στο Βερολίνο. Παρόλο που παροδοσιακά υπήρχαν ισχυρότεροι ακροδεξιοί πυρήνες στα ανατολικά, ο αριθμός τους τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί αισθητά.

Σχόλια