Βελιγράδι: Πρώτο Πράιντ μετά από 4 χρόνια



Χιλιάδες ακτιβιστές των LGBT δικαιωμάτων παρέλασαν την Κυριακή 28 Σεπτέμβρη στους άδειους δρόμους του Βελιγραδίου. Χιλιάδες αστυνομικοί με ασπίδες, αντλίες νερού, άλογα, ακόμη και τεθωρακισμένα οχήματα είχαν αποκλείσει κάθε πρόσβαση στη μικρή έκταση που διένυσε η πορεία από το κυβερνητικό μέγαρο μέχρι το κοινοβούλιο, για να μην επαναληφθούν οι άγριες επιθέσεις φασιστικών ομάδων που είχαν σημαδέψει το Πράιντ του 2010.

Οι αρχές απαγόρεψαν το Πράιντ τα επόμενα τρία χρόνια, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας. Η ομοφοβία είναι ευρέως διαδεδομένη στη Σερβία και σε άλλες συντηρητικές κοινωνίες των Βαλκανίων. Η άγρια επίθεση σε Γερμανό γκέι ακτιβιστή στις 13 Σεπτέμβρη στο Βελιγράδι οδήγησε σε πιέσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα του Βερολίνου για αυστηρότερα μέτρα. 

Την περασμένη βδομάδα ο Πατριάρχης Ειρηναίος, επικεφαλής της πανίσχυρης Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, αφού κατήγγειλε την "ξεδιάντροπη" εκδήλωση στην οποία αντιτίθεται η "μεγάλη πλειοψηφία" των Σέρβων, δε δίστασε να παραλληλίσει την ομοφυλοφιλία με την παιδοφιλία και την αιμομιξία.

Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πρώην υπερεθνικιστής, που τώρα αυτοπροσδιορίζεται ως φιλο-Δυτικός μεταρρυθμιστής, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν είχε "καμία πρόθεση" να κατεβεί στην πορεία, στην οποία έδωσαν τελικά το παρών αρκετοί υπουργοί, αλλά και ο δήμαρχος Σίνισα Μάλι, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.


Σχόλια