Βελιγράδι: Πρώτο Πράιντ μετά από 4 χρόνιαΧιλιάδες ακτιβιστές των LGBT δικαιωμάτων παρέλασαν την Κυριακή 28 Σεπτέμβρη στους άδειους δρόμους του Βελιγραδίου. Χιλιάδες αστυνομικοί με ασπίδες, αντλίες νερού, άλογα, ακόμη και τεθωρακισμένα οχήματα είχαν αποκλείσει κάθε πρόσβαση στη μικρή έκταση που διένυσε η πορεία από το κυβερνητικό μέγαρο μέχρι το κοινοβούλιο, για να μην επαναληφθούν οι άγριες επιθέσεις φασιστικών ομάδων που είχαν σημαδέψει το Πράιντ του 2010.

Οι αρχές απαγόρεψαν το Πράιντ τα επόμενα τρία χρόνια, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας. Η ομοφοβία είναι ευρέως διαδεδομένη στη Σερβία και σε άλλες συντηρητικές κοινωνίες των Βαλκανίων. Η άγρια επίθεση σε Γερμανό γκέι ακτιβιστή στις 13 Σεπτέμβρη στο Βελιγράδι οδήγησε σε πιέσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα του Βερολίνου για αυστηρότερα μέτρα. 

Την περασμένη βδομάδα ο Πατριάρχης Ειρηναίος, επικεφαλής της πανίσχυρης Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, αφού κατήγγειλε την "ξεδιάντροπη" εκδήλωση στην οποία αντιτίθεται η "μεγάλη πλειοψηφία" των Σέρβων, δε δίστασε να παραλληλίσει την ομοφυλοφιλία με την παιδοφιλία και την αιμομιξία.

Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πρώην υπερεθνικιστής, που τώρα αυτοπροσδιορίζεται ως φιλο-Δυτικός μεταρρυθμιστής, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν είχε "καμία πρόθεση" να κατεβεί στην πορεία, στην οποία έδωσαν τελικά το παρών αρκετοί υπουργοί, αλλά και ο δήμαρχος Σίνισα Μάλι, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.


Σχόλια

Οι Μειονότητες στην Ελλάδα

Το τέλος των Βαλκανικών πολέμων, η συμφωνία του Νεϊγύ μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, διαμόρφωσαν την Ελλάδα σε ένα πολυεθνικό κράτος. Όχι μόνο μέσα από την προσάρτηση εδαφών αλλά και εθνοτήτων που μέχρι τότε ανήκαν στο τμήμα της πολυεθνικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια. Αυτή είναι η αρχή του πώς στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες καταπιεσμένες εθνικές μειονότητες, οι Τούρκοι και οι Πομάκοι της Θράκης, οι Μακεδόνες, κ.ά.

Γυναίκες ενάντια στον καπιταλισμό

100 χρόνια από τη θρυλική απεργία που διεκδικούσε “ψωμί και τριαντάφυλλα”, η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών είναι πιο στενά δεμένη παρά ποτέ με την πάλη των εργατών ενάντια στον καπιταλισμό, υποστηρίζει η Μαρία Στύλλου.

100 χρόνια από τη Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ

Η Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ βοήθησε το ξέσπασμα της Γερμανικής Επανάστασης. Εκατομμύρια φαντάροι, εργάτες, εργάτριες έθεταν στον εαυτό τους το απλό ερώτημα: αφού οι «Ρώσοι» είναι διατεθειμένοι να κάνουν τόσες θυσίες για την ειρήνη, τότε γιατί να συνεχιστεί ο πόλεμος; Γιατί να μην ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους;

170 χρόνια Κομμουνιστικό Μανιφέστο

Ο Μαρξ κι ο Ένγκελς έγραψαν το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος για λογαριασμό της επαναστατικής οργάνωσης που ήταν μέλη. Στο δεύτερο συνέδριό της που έγινε τον Νοέμβρη του 1847 η Ένωση των Δικαίων μετονομάστηκε σε Ένωση των Κομμουνιστών και τους εξουσιοδότησε να εκθέσουν δημόσια σε ένα σύντομο κείμενο τις βασικές αρχές της αλλά και το άμεσο πρόγραμμα δράσης της. Το Μανιφέστο ήταν δηλαδή μια παρέμβαση στις εξελίξεις, όχι ένα κείμενο που προοριζόταν για τους μακρινούς απογόνους στο μέλλον. Κι οι εξελίξεις «μύριζαν μπαρούτι», ήδη πριν τα τέλη του 1847, η Ευρώπη ολόκληρη έμοιαζε με ηφαίστειο που ετοιμαζόταν να εκραγεί. Το Μανιφέστο «βγήκε» από το τυπογραφείο στις 21 Φλεβάρη.

Ιμπεριαλισμός και Πόλεμος

Ο κύριος μηχανισμός που υιοθετήθηκε από τον καπιταλισμό στο τέλος του περασμένου αιώνα ήταν η επέκταση πέρα από τα αρχικά κέντρα του συστήματος στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, μια διαδικασία που έγινε γνωστή με τον όρο "ιμπεριαλισμός".