Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βελιγράδι: Πρώτο Πράιντ μετά από 4 χρόνιαΧιλιάδες ακτιβιστές των LGBT δικαιωμάτων παρέλασαν την Κυριακή 28 Σεπτέμβρη στους άδειους δρόμους του Βελιγραδίου. Χιλιάδες αστυνομικοί με ασπίδες, αντλίες νερού, άλογα, ακόμη και τεθωρακισμένα οχήματα είχαν αποκλείσει κάθε πρόσβαση στη μικρή έκταση που διένυσε η πορεία από το κυβερνητικό μέγαρο μέχρι το κοινοβούλιο, για να μην επαναληφθούν οι άγριες επιθέσεις φασιστικών ομάδων που είχαν σημαδέψει το Πράιντ του 2010.

Οι αρχές απαγόρεψαν το Πράιντ τα επόμενα τρία χρόνια, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας. Η ομοφοβία είναι ευρέως διαδεδομένη στη Σερβία και σε άλλες συντηρητικές κοινωνίες των Βαλκανίων. Η άγρια επίθεση σε Γερμανό γκέι ακτιβιστή στις 13 Σεπτέμβρη στο Βελιγράδι οδήγησε σε πιέσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα του Βερολίνου για αυστηρότερα μέτρα. 

Την περασμένη βδομάδα ο Πατριάρχης Ειρηναίος, επικεφαλής της πανίσχυρης Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, αφού κατήγγειλε την "ξεδιάντροπη" εκδήλωση στην οποία αντιτίθεται η "μεγάλη πλειοψηφία" των Σέρβων, δε δίστασε να παραλληλίσει την ομοφυλοφιλία με την παιδοφιλία και την αιμομιξία.

Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πρώην υπερεθνικιστής, που τώρα αυτοπροσδιορίζεται ως φιλο-Δυτικός μεταρρυθμιστής, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν είχε "καμία πρόθεση" να κατεβεί στην πορεία, στην οποία έδωσαν τελικά το παρών αρκετοί υπουργοί, αλλά και ο δήμαρχος Σίνισα Μάλι, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρξισμός και φεμινισμός σήμερα

Judith Orr, International Socialism, Issue 127


Η διεθνιστική παράδοση στα Βαλκάνια: «Τα λάβαρα ήσαν όλα ερυθρά...»

H Aριστερά χρειάζεται μια διεθνιστική πολιτική για να αντιπαλέψει τον ιμπεριαλισμό. O Λέανδρος Mπόλαρης παρουσιάζει τις ρίζες αυτής της παράδοσης στα Bαλκάνια.

Τα Βαλκάνια έχουν μια αιματοβαμμένη παράδοση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και εθνικιστικών συγκρούσεων ανάμεσα στις άρχουσες τάξεις. Διαθέτουν, όμως, και μια πλούσια διεθνιστική παράδοση, από τις αρχές κιόλας του 20ου αιώνα. Για να ακριβολογούμε, ο ρίζες της αριστεράς στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια είναι αντιπολεμικές, διεθνιστικές, επαναστατικές. Αυτές οι «ρίζες» απλώθηκαν, επηρέασαν εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και εργάτριες. 

Όταν ξέσπασε για παράδειγμα ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Δεύτερη Διεθνής και τα μεγαλύτερα σοσιαλιστικά κόμματα στον κόσμο, όπως το γερμανικό, πρόδωσαν τις αντιπολεμικές διακηρύξεις τους και τάχτηκαν το καθένα στο πλευρό της δικιάς του άρχουσας τάξης. Υπήρχαν τρία κόμματα που κράτησαν μια ξεκάθαρη αντιπολεμική, διεθνιστική στάση. Το ένα, το γνωστότερο, ήταν οι μπολσεβίκοι του Λένιν στη Ρωσία. 

Τ…

Γιατί το Ισραήλ είναι ρατσιστικό κράτος

Οι υποστηριχτές του Ισραήλ λένε ότι είναι "αντισημιτισμός" να αποκαλείς το Ισραήλ ρατσιστικό. Θέλουν να αποσιωπήσουν τη δίκαιη κατακραυγή του θεσμικού ρατσισμού του ενάντια στους Παλαιστίνιους. Η Σάρα Μπέιτς και ο Τόμας Τένγκελι-Έβανς εξηγούν γιατί το Ισραήλ καταπιέζει τους Παλαιστίνιους - και γιατί ο ρατσισμός είναι σύμφυτος με το κράτος από την ίδρυσή του το 1948.
Τι είναι ο Σιωνισμός;

Ο Σιωνισμός είναι η ιδρυτική ιδεολογία του Ισραήλ. Αναδύθηκε σαν απάντηση στον αντισημιτισμό της Ευρώπης στα τέλη του 19ου αιώνα. 

Στην Τσαρική Ρωσία το καθεστώς χρησιμοποιούσε τους Εβραίους σαν βολικούς αποδιοπομπαίους τράγους. Χιλιάδες Εβραίοι σκοτώθηκαν σε πογκρόμ που υποστηρίζονταν από το κράτος. Οι Σιωνιστές επιχειρηματολογούσαν υπέρ της εγκατάλειψης των χωρών όπου υφίσταντο διώξεις και της εγκαθίδρυσης ενός αποκλειστικά Εβραϊκού κράτους. Αλλά από μόνο του το γεγονός ότι ο Σιωνισμός ήταν απάντηση στην καταπίεση, δεν τον καθιστά κιόλας προοδευτικό.

Η λογική του Σιωνισμού βλέπει τον αντισημιτ…