Η Πορεία Διαμαρτυρίας για την Ελευθερία δέχθηκε τη βίαιη καταστολή της αστυνομίας του Λουξεμβούργου

fit=1200x250
Λουξεμβούργο, 5/6/2014 
 
Σήμερα δεχτήκαμε βίαιη επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις στο Λουξεμβούργο κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής δράσης αποκλεισμού κατά της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
 
Την ώρα που οι υπουργοί Εσωτερικών του κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ ήταν συγκεντρωμένοι πίσω από κλειστές πόρτες για να συζητήσουν για τις Task Force της Μεσογείου, για το νέο εκτελεστικό διευθυντή της Frontex, καθώς και για αποδοτικότερους τρόπους διαχείρισης του χώρου Σένγκεν. Δεδομένου ότι η ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής αφορούσε πρώτα από όλους εμάς, τα θύματα των νόμων και των πολιτικών τους, θέλαμε να στείλουμε εκπροσώπους της Πορείας Διαμαρτυρίας για την Ελευθερία για να διαβάσουν τα αιτήματά μας. Ο ειρηνικός μας αποκλεισμός δέχτηκε τη βίαιη επίθεση της αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας μέσα και γύρω από το κτίριο του συνεδρίου. Κατά τη διάρκεια της όλης επιχείρησης η αστυνομία δεν ήρθε σε κανενός είδους διαβούλευση μαζί μας, παρότι τα περισσότεροι αστυνομικοί γνωρίζουν τρεις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά). Αγνόησαν κάθε προσπάθειά μας να τους μιλήσουμε και να τους εξηγήσουμε ότι θέλουμε να παρέμβουμε εκ μέρους των μεταναστών στη σύνοδο. Σπρέι πιπεριού, χτυπήματα με γκλοπ, κλοτσιές και δαγκωματιές αστυνομικών σκύλων ήταν η μόνη απάντηση που λάβαμε.

Τους απωθήσαμε και μαζευτήκαμε στη μέση της πλατείας με τα πανό και τη μικροφωνική μας. Διαβάσαμε τα κείμενά μας για ν' ακουστούμε απ' έξω, αφού το αίτημά μας να πάρουμε μέρος στη σύνοδο συνέχισε να αγνοείται παντελώς. Γι' ακόμη μια φορά διαβάσαμε τα αιτήματά μας, καταγγείλαμε την αστυνομική βία και κάναμε έκκληση στην αστυνομία να μην εκτραχύνει την κατάσταση γιατί είμαστε μια μη-βίαιη διαδήλωση διαμαρτυρίας πολύ γνωστή στον κόσμο.

Μετά, όταν ανακοινώσαμε τη συνέχιση της πορείας μας κι αρχίσαμε ν' αποχωρούμε, οι αστυνομικές δυνάμεις μάς επιτέθηκαν και πάλι. Μας περικύκλωσαν, μπλόκαραν όλες τις εξόδους και άρχισαν ξανά τις επιθέσεις με σπρέι πιπεριού, φυσική βία και αστυνομικά σκυλιά. Μετά άρχισαν να κάνουν συλλήψεις, στοχοποιώντας κυρίως μετανάστες.

Η πορεία ακολούθησε τους συλληφθέντες συντρόφους στο αστυνομικό τμήμα συνοδευόμενη από δεκάδες αυτοκίνητα της αστυνομίας και πεζούς αστυνομικούς, που στη διαδρομή παρενοχλούσαν ξανά και ξανά όσους από μας πετούσαν φλαϊεράκια στους περαστικούς. Η πορεία έφτασε στην πύλη του αστυνομικού τμήματος, όπου ακολούθησε συγκέντρωση. Μετά από αρκετές ώρες οι 13 σύντροφοί μας επιτέλους αφεθήκαν ελεύθεροι με διαταγή απευθείας από το υπουργείο εσωτερικών. Όπως μας μετέφερε ο δικηγόρος μας, το υπουργείο επέκρινε την αστυνομία για υπερβολική χρήση βίας.

Τα τελευταία 20 χρόνια -από το 1993- πάνω από 17.000 θάνατοι έχουν καταγραφεί στη λεκάνη της μεσογείου. Άνθρωποι που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, την καταπίεση. Παρότι τα προβλήματα απ' τα οποία προσπαθούν να ξεφύγουν προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό από τις χώρες της καπιταλιστικής κυριαρχίας, στα σύνορα (αυτών των χωρών) οι μετανάστες υφίστανται αυστηρούς ελέγχους που είναι μέρος της ρατσιστικής πολιτικής που θέλει τους μετανάστες "παράνομους". Οι Άνθρωποι που γνωρίζουν ότι η ελευθερία μετακίνησης είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα έρχονται αντιμέτωποι με στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ξηρά και θάλασσα. Τα κλειστά σύνορα και οι αυστηροί έλεγχοι καταλήγουν σε τραγωδίες στη μεσόγειο.

Καταδικάζουμε αυτό το καπιταλιστικό σύστημα που απομονώνει τους ανθρώπους και τους στερεί από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους μόνο και μόνο για να διασφαλίσει τα κέρδη του.

Καταδικάζουμε επίσης τη βίαιη συμπεριφορά και την εγκληματοποίησή μας από την αστυνομία του Λουξεμβούργου που έδρασε με παράνομη βιαιότητα σε βάρος μας.

Αγωνιζόμαστε μη-βίαια για θεμελιώδη δικαιώματα όπως η ελευθερία μετακίνησης και διαμονής. Δεν επιτρέπουμε στις κρατικές αρχές να μας εκφοβίζουν με την παράνομη εγκληματοποίηση του αγώνα μας και δεν παραιτούμαστε.

Αύριο θα περάσουμε τα σύνορα Λουξεμβούργου-Βελγίου που υποτίθεται ότι θα φυλάσσονται εξαιτίας της συνάντησης των G-7. Οι πολιτικοί που μαζεύονται εκεί είναι επικεφαλής αυτών των κρατών που είναι υπεύθυνα για την κατάστασή μας, για την εγκληματοποίηση των ανθρώπων που είναι τα θύματα των ρατσιστικών πολιτικών τους. Δε θα τους αφήσουμε πλέον να περιορίζουν τις ζωές μας, τα δικαιώματά μας ή την ελευθερία μετακίνησής μας!

Έτσι όπως και να 'χει θα περάσουμε τα σύνορα παρά τους ελέγχους και γι' αυτό το λόγο καλούμε όλους σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη. Ειδικά η παρουσία των ΜΜΕ αποτελεί απαίτηση!

Είμαστε εδώ και θα παλέψουμε - Η Ελευθερία Μετακίνησης είναι δικαίωμα του/ης καθενός/μιάς!

Καμιά διέλευση δεν είναι παράνομη!

Πορεία Διαμαρτυρίας για την Ελευθερία

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ!


Σχόλια