Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Τσίμερβαλντ 2014": Το Αντιπολεμικό Συνέδριο του Μινσκ

Συνέδριο των (γνήσιων) αριστερών της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας στο Μινσκ εξέδωσε την ακόλουθη διακήρυξη.

Το Σαββατοκύριακο 4-5 Ιούνη 2014 σοσιαλιστές απ' όλη την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία συναντήθηκαν για ν' αντιταχθούν στην αυξανόμενη απειλή πολέμου στην Ουκρανία.


Το συνέδριο, που έγινε σ' ένα χωριό έξω από το Μινσκ, πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, καλέστηκε προκειμένου οι σοσιαλιστές ακτιβιστές των τριών χωρών ν' ανταλλάξουν πληροφορίες και να καταλήξουν σε κάποιες κοινές θέσεις.

Ανεπίσημα η σύναξη αναφέρονταν ως Τσίμερβαλντ 2014, από το όνομα του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην ομώνυμη ελβετική πόλη κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από σοσιαλιστές που αντιτάσσονταν στη συνεργασία των Σοσιαλδημοκρατικών Κομμάτων με τις κυβερνήσεις τους για τη διεξαγωγή του πολέμου.

Το συνέδριο έφερε σε επαφή ακτιβιστές της νέας αριστεράς που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια στις τρεις αυτές χώρες και τις βασικές συνομαδώσεις τους:
το Ρωσικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (RSD), το Αριστερό Μέτωπο και το Ενωμένο Κομμουνιστικό Κόμμα (που δεν έχει καμιά σχέση με την ήπια "αξιωματική αντιπολίτευση KPRF του Γιενάντι Ζιουγκάνοφ στον Πούτιν) από τη Ρωσία, την Αριστερή Αντιπολίτευση και την ομάδα Μπορόντμπα (Αγώνας) απ' την Ουκρανία και την οικοδέσποινα λευκορώσικη εφημερίδα Πρασβέτ.

Οι συζητήσεις ήταν συντροφικές παρά τις όποιες σοβαρές διαφωνίες σε κάποια πρόσφατα ζητήματα και συγκεκριμένα ως προς το χαρακτήρα και τη στάση που πρέπει να κρατηθεί απέναντι στα Μεϊντάν και Αντι-Μεϊντάν κινήματα ανάμεσα στο Μπορότμπα και την Αριστερή Αντιπολίτευση στην Ουκρανία.

Συμμετείχαν ακόμα αρθρογράφοι εφημερίδων όπως η Σπίλνε (Κοινά) και η Λίβα (Αριστερά) με έδρα την Ουκρανία, η Σκέψις από τη Ρωσία και η Πρασβέτ.

Συζητήθηκαν θέματα όπως: Απ' τη Μεϊντάν και Μετά: οι εμπειρίες των αριστερών οργανώσεων από το Λβιβ, το Ζιτομίρ, το Χάρκοβο, Ντνιπροπετρόβκ, Μετά τη Μεϊντάν: πώς διαμορφώνεται η δημόσια συνείδηση στην πιο δεξιά χώρα της Ευρώπης (με καθοδηγητή το διάσημο Ουκρανό δημοσιογράφο Αντρέι Μαντσούκ), Ο Αντίκτυπος της Κρίσης στην Ουκρανία στη Ρωσία και την Κριμαία μετά το δημοψήφισμα.

Η τελική διακήρυξη διαμορφώθηκε και κοινοποιήθηκε στο όνομα των συμμετεχόντων, προσυπογράφηκε όμως ήδη από διάφορες προσωπικότητες και ομάδες της αριστεράς στην Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
 

   Εμείς, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση των αριστερών και μαρξιστικών ομάδων και οργανώσεων από τη Λευκορωσία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, πιστεύουμε ότι ο εμφύλιος πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει - το βλέπουμε αυτό ως πρωταρχικό καθήκον. Η στρατιωτική σύγκρουση που ακολούθησε τη νίκη των νεο-φιλελεύθερων και των εθνικιστών στις δράσεις του «Euromaidan» στο Κίεβο έχει στοιχίσει εκατοντάδες ζωές και συνέβαλε σε μια άνευ προηγουμένου ανάπτυξη του σοβινισμού και της ξενοφοβίας στην ουκρανική και ρωσική κοινωνία.


  Ο πόλεμος επιτρέπει στην ουκρανική άρχουσα τάξη να στοιχίσει την κοινωνία γύρω από το πολιτικό της καθεστώς, περισπώντας τους εργάτες των Δυτικών και των Ανατολικών τμημάτων της χώρας από τον αγώνα για τα κοινωνικά και πολιτικά τους δικαιώματα. Έχει στρέψει τον έναν εργάτη ενάντια στον άλλον, και αυτό εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Η ρωσική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιούν τον εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία για τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής Ντόνμπας που υποφέρουν από τον πόλεμο είναι απλά πιόνια στον ανταγωνισμό τους.

   Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους συμμετέχοντες στα αριστερά κινήματα της Ουκρανίας που αγωνίζονται ενάντια στον πόλεμο, τον εθνικισμό και την ξενοφοβία. Θεωρούμε αναγκαίο να τους παρασχεθούν όλες οι δυνατές πληροφορίες, κάθε πολιτική και υλική υποστήριξη. Είμαστε αντίθετοι στις πιέσεις, τα πογκρόμ και τα αντίποινα από όλους τους συμμετέχοντες στη σύγκρουση. Είμαστε αντίθετοι με τις σφαγές, τα βασανιστήρια και τις απαγωγές Ουκρανών αριστερών, αντιφασιστών και κάθε Ουκρανού πολίτη, ανεξάρτητα από τις πολιτικές του απόψεις. Είμαστε επίσης αντίθετοι με τις πολιτικές διώξεις στην περιοχή της Κριμαίας.Το να σταματήσει ο πόλεμος είναι το πρωταρχικό καθήκον όλων των δημοκρατικών και αριστερών κινημάτων, ανεξάρτητα από τις διαφορές γύρω από τα περίπλοκα πολιτικά ζητήματα. Έτσι, πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να συντονιστούν οι προσπάθειες όλων των αντιπάλων του πολέμου στην Ουκρανία. Πρέπει να σχηματιστεί ένα μεγάλο και ισχυρό αντιπολεμικό κίνημα.

• Καλούμε την κυβέρνηση της Ουκρανίας να σταματήσει αμέσως την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» της , να αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφος του Ντονέτσκ και του Λουάνσκ, και να συνάψει ανακωχή με τις δυνάμεις αυτοάμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουάνσκ.• Καλούμε όλα τα μέρη της σύγκρουσης να εγκρίνουν μια συμφωνία ειρήνης για την πλήρη παύση των εχθροπραξιών, να απελευθερώσουν όλους τους πολιτικούς κρατουμένους και τους αιχμαλώτους πολέμου, και να διαλύσουν τις ένοπλες ομάδες.
• Καλούμε την ουκρανική κυβέρνηση να απολύσει τους τακτικούς στρατιώτες που κινητοποιήθηκαν χωρίς τη θέλησή τους. Οι οικογένειές τους οργανώνουν τώρα διαδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας.


• Απαιτούμε από τη Ρωσία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ να σταματήσουν εντελώς να παρεμβαίνουν στην ουκρανική διένεξη και να πάψουν τη στήριξη σε κάθε μία πλευρά.
• Απαιτούμε ένα τέλος στις σοβινιστικές εκστρατείες των ουκρανικών και ρωσικών μέσων ενημέρωσης. Η χρήση της ρητορικής του μίσους από αυτά, είναι ένας από τους κύριους υποκινητές του πολέμου.
• Απαιτούμε την έγκριση του νέου Συντάγματος της Ουκρανίας, την εκλογή των αρχών των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουάνσκ, καθώς και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και της αυτοδιοίκησης για την Ντόνμπας και όλες τις περιοχές της Ουκρανίας.• Πιστεύουμε ότι η ανταλλαγή πληροφοριών και η οργανωτική συνένωση των αριστερών ομάδων στα εδάφη του πρώην Σοβιετικού χώρου είναι αναγκαία προϋπόθεση για το σχηματισμό ενός αποτελεσματικού αντιπολεμικού κινήματος. Για το σκοπό αυτό, αναλαμβάνουμε από κοινού την ανάπτυξη πρωτοβουλιών «Ερυθρού Σταυρού», προκειμένου να βοηθήσουμε αριστερούς ακτιβιστές και αντιρρησίες συνείδησης στη στρατιωτική θητεία, και ιδρύουμε ένα δίκτυο πληροφόρησης για τις αριστερές και μαρξιστικές ομάδες στη Λευκορωσία, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο:

ГАСЛО: Головний аналітичний сайт
V.Ischenko, περιοδικό κοινωνικής κριτικής The Commons, Ουκρανία
Α. Manchuk, Liva.com.ua, Μπορότμπα, Ουκρανία
Ι. Ovsiannikov, Κεντρικό Συμβούλιο του Ρωσικού Σοσιαλιστικού Κινήματος (RSM)
Τ. Salamanyuk, περιοδικό κοινωνικής κριτικής The Commons, Ουκρανία
S. Solovyev, περιοδικό Scepsis, Ρωσία
Rustam Sadykov, περιοδικό Scepsis, Ρωσία
S. Kozlovskiy, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου του Ρωσικού Σοσιαλιστικού Κινήματος (RSM)
D. Subbotin, περιοδικό Scepsis, Ρωσία
G. Komarov, «Εργατική Πλατφόρμα », Ρωσικό Σοσιαλιστικό Κίνημα (RSM)
Μ. Piskunov, RSM, ΡωσίαΑ. Kirpichenok, IMT, Ρωσία
Α. Ivanov, RSM, Ρωσία
Τ. Chizhova, web-περιοδικό Prasvet, Λευκορωσία

D. Isayenok, web-περιοδικό Prasvet, Λευκορωσία
D. Denisov, Αριστερή Αντιπολίτευση, Ουκρανία και RSM, Ρωσία
L.Barkova, Ρωσία

S. Odarych, Liva.com.ua, Ουκρανία
I.Znamenskiy, Ρωσία
Ε. Kuzmenok, Λευκορωσία
Ε. Ruskevich, Λευκορωσία
Α. Barkhatkov, Prasvet, Λευκορωσία

S Danilovych, Λευκορωσία
Α. Oparin, ιστοσελίδα left.by, Λευκορωσία

Y. Glushakov, οργανωτική επιτροπή του Λευκορωσικού Κοινωνικού Κινήματος «Razam!»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρξισμός και φεμινισμός σήμερα

Judith Orr, International Socialism, Issue 127


Η διεθνιστική παράδοση στα Βαλκάνια: «Τα λάβαρα ήσαν όλα ερυθρά...»

H Aριστερά χρειάζεται μια διεθνιστική πολιτική για να αντιπαλέψει τον ιμπεριαλισμό. O Λέανδρος Mπόλαρης παρουσιάζει τις ρίζες αυτής της παράδοσης στα Bαλκάνια.

Τα Βαλκάνια έχουν μια αιματοβαμμένη παράδοση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και εθνικιστικών συγκρούσεων ανάμεσα στις άρχουσες τάξεις. Διαθέτουν, όμως, και μια πλούσια διεθνιστική παράδοση, από τις αρχές κιόλας του 20ου αιώνα. Για να ακριβολογούμε, ο ρίζες της αριστεράς στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια είναι αντιπολεμικές, διεθνιστικές, επαναστατικές. Αυτές οι «ρίζες» απλώθηκαν, επηρέασαν εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και εργάτριες. 

Όταν ξέσπασε για παράδειγμα ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Δεύτερη Διεθνής και τα μεγαλύτερα σοσιαλιστικά κόμματα στον κόσμο, όπως το γερμανικό, πρόδωσαν τις αντιπολεμικές διακηρύξεις τους και τάχτηκαν το καθένα στο πλευρό της δικιάς του άρχουσας τάξης. Υπήρχαν τρία κόμματα που κράτησαν μια ξεκάθαρη αντιπολεμική, διεθνιστική στάση. Το ένα, το γνωστότερο, ήταν οι μπολσεβίκοι του Λένιν στη Ρωσία. 

Τ…

Γιατί το Ισραήλ είναι ρατσιστικό κράτος

Οι υποστηριχτές του Ισραήλ λένε ότι είναι "αντισημιτισμός" να αποκαλείς το Ισραήλ ρατσιστικό. Θέλουν να αποσιωπήσουν τη δίκαιη κατακραυγή του θεσμικού ρατσισμού του ενάντια στους Παλαιστίνιους. Η Σάρα Μπέιτς και ο Τόμας Τένγκελι-Έβανς εξηγούν γιατί το Ισραήλ καταπιέζει τους Παλαιστίνιους - και γιατί ο ρατσισμός είναι σύμφυτος με το κράτος από την ίδρυσή του το 1948.
Τι είναι ο Σιωνισμός;

Ο Σιωνισμός είναι η ιδρυτική ιδεολογία του Ισραήλ. Αναδύθηκε σαν απάντηση στον αντισημιτισμό της Ευρώπης στα τέλη του 19ου αιώνα. 

Στην Τσαρική Ρωσία το καθεστώς χρησιμοποιούσε τους Εβραίους σαν βολικούς αποδιοπομπαίους τράγους. Χιλιάδες Εβραίοι σκοτώθηκαν σε πογκρόμ που υποστηρίζονταν από το κράτος. Οι Σιωνιστές επιχειρηματολογούσαν υπέρ της εγκατάλειψης των χωρών όπου υφίσταντο διώξεις και της εγκαθίδρυσης ενός αποκλειστικά Εβραϊκού κράτους. Αλλά από μόνο του το γεγονός ότι ο Σιωνισμός ήταν απάντηση στην καταπίεση, δεν τον καθιστά κιόλας προοδευτικό.

Η λογική του Σιωνισμού βλέπει τον αντισημιτ…