Γράμμα του ποιητή Μαγκτιμγκούλι στον τύραννο Φετντάχ (18ος αιώνας)


Μαγκτιμγκούλι Πιραγί (1724-1807). Τουρκμένιος πνευματικός ηγέτης και φιλοσοφικός ποιητής αγωνίστηκε για την αυτονομία και την πολιτική ανεξαρτησία του λαού του. Το 18ο αιώνα οι φυλές του Τουρκμενιστάν αλληλοσπάρασσονταν από πολέμους. Ο Πιραγί αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι του έργου του στην περιγραφή των δεινών που υποφέρανε οι απλοί άνθρωποι του καιρού του για χάρη των εγωιστικών επιδιώξεων των φυλάρχων.
Αν είσαι ο Σολομών, άκου ωστόσο τι σου λέει το μυρμήγκι.
Σκέψου τα λόγια του και στοχάσου. Αν είσαι μονάρχης,
ζέστανε το λαό σου όπως ο ήλιος. Να 'σαι σαν το νερό
που κυλά, σαν τον άνεμο που σφυρίζει.
Το Ιράν και το Τουράν βρίσκονται τώρα υπό την εξουσία σου,
Φετντάχ. Επωφελήσου την ευτυχία σου. Όλοι οι Τουρκομάνοι
περιφέρονται στις στέπες, Φετντάχ.
Πρόσεξε μη χύσεις αίμα αδίκως.
Σήμερα βασιλιάς, αύριο ζητιάνος, μακριά απ' το λαό
και τη χώρα σου, δε θα μπορείς να πεις τίποτα. 
Η εκδίκηση του λαού είναι τρομερή.
Το μέλλον σου είναι ζοφερό, μην αμφιβάλλεις:
ή θα εξοντωθείς ή θα σε ρίξουν στη φυλακή.
Άμα καταστραφεί ο θρόνος σου μην πιστεύεις 
πως θα σ' αφήσουν να ζήσεις. Γιατί
μετέβαλες το ψωμί των φτωχών σε δηλητήριο, 
Φετντάχ. Μας χώρισες απ' τις αγαπημένες μας
υπάρξεις πούμειναν βουτηγμένες στο κλάμα.
Οι στεναγμοί μας έφτασαν ως τον ουράνιο θόλο.
Παντού στήνουν κρεμάλες, όπου κρεμάνε τους ανθρώπους μας.
Μάθε πως ξεπέρασες όλους τους χασάπηδες, Φετντάχ.
Πρέπει ο σκληρός Φετντάχ να χορτάσει απ' το αίμα που ρουφά.

Πιραγί

Σχόλια

Οι Μειονότητες στην Ελλάδα

Το τέλος των Βαλκανικών πολέμων, η συμφωνία του Νεϊγύ μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, διαμόρφωσαν την Ελλάδα σε ένα πολυεθνικό κράτος. Όχι μόνο μέσα από την προσάρτηση εδαφών αλλά και εθνοτήτων που μέχρι τότε ανήκαν στο τμήμα της πολυεθνικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια. Αυτή είναι η αρχή του πώς στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες καταπιεσμένες εθνικές μειονότητες, οι Τούρκοι και οι Πομάκοι της Θράκης, οι Μακεδόνες, κ.ά.

Γυναίκες ενάντια στον καπιταλισμό

100 χρόνια από τη θρυλική απεργία που διεκδικούσε “ψωμί και τριαντάφυλλα”, η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών είναι πιο στενά δεμένη παρά ποτέ με την πάλη των εργατών ενάντια στον καπιταλισμό, υποστηρίζει η Μαρία Στύλλου.

100 χρόνια από τη Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ

Η Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ βοήθησε το ξέσπασμα της Γερμανικής Επανάστασης. Εκατομμύρια φαντάροι, εργάτες, εργάτριες έθεταν στον εαυτό τους το απλό ερώτημα: αφού οι «Ρώσοι» είναι διατεθειμένοι να κάνουν τόσες θυσίες για την ειρήνη, τότε γιατί να συνεχιστεί ο πόλεμος; Γιατί να μην ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους;

170 χρόνια Κομμουνιστικό Μανιφέστο

Ο Μαρξ κι ο Ένγκελς έγραψαν το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος για λογαριασμό της επαναστατικής οργάνωσης που ήταν μέλη. Στο δεύτερο συνέδριό της που έγινε τον Νοέμβρη του 1847 η Ένωση των Δικαίων μετονομάστηκε σε Ένωση των Κομμουνιστών και τους εξουσιοδότησε να εκθέσουν δημόσια σε ένα σύντομο κείμενο τις βασικές αρχές της αλλά και το άμεσο πρόγραμμα δράσης της. Το Μανιφέστο ήταν δηλαδή μια παρέμβαση στις εξελίξεις, όχι ένα κείμενο που προοριζόταν για τους μακρινούς απογόνους στο μέλλον. Κι οι εξελίξεις «μύριζαν μπαρούτι», ήδη πριν τα τέλη του 1847, η Ευρώπη ολόκληρη έμοιαζε με ηφαίστειο που ετοιμαζόταν να εκραγεί. Το Μανιφέστο «βγήκε» από το τυπογραφείο στις 21 Φλεβάρη.

Ιμπεριαλισμός και Πόλεμος

Ο κύριος μηχανισμός που υιοθετήθηκε από τον καπιταλισμό στο τέλος του περασμένου αιώνα ήταν η επέκταση πέρα από τα αρχικά κέντρα του συστήματος στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, μια διαδικασία που έγινε γνωστή με τον όρο "ιμπεριαλισμός".