Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γράμμα του ποιητή Μαγκτιμγκούλι στον τύραννο Φετντάχ


Μαγκτιμγκούλι Πιραγί (1724-1807). Τουρκμένιος πνευματικός ηγέτης και φιλοσοφικός ποιητής αγωνίστηκε για την αυτονομία και την πολιτική ανεξαρτησία του λαού του. Το 18ο αιώνα οι φυλές του Τουρκμενιστάν αλληλοσπάρασσονταν από πολέμους. Ο Πιραγί αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι του έργου του στην περιγραφή των δεινών που υποφέρανε οι απλοί άνθρωποι του καιρού του για χάρη των εγωιστικών επιδιώξεων των φυλάρχων.
Αν είσαι ο Σολομών, άκου ωστόσο τι σου λέει το μυρμήγκι.
Σκέψου τα λόγια του και στοχάσου. Αν είσαι μονάρχης,
ζέστανε το λαό σου όπως ο ήλιος. Να 'σαι σαν το νερό
που κυλά, σαν τον άνεμο που σφυρίζει.
Το Ιράν και το Τουράν βρίσκονται τώρα υπό την εξουσία σου,
Φετντάχ. Επωφελήσου την ευτυχία σου. Όλοι οι Τουρκομάνοι
περιφέρονται στις στέπες, Φετντάχ.
Πρόσεξε μη χύσεις αίμα αδίκως.
Σήμερα βασιλιάς, αύριο ζητιάνος, μακριά απ' το λαό
και τη χώρα σου, δε θα μπορείς να πεις τίποτα. 
Η εκδίκηση του λαού είναι τρομερή.
Το μέλλον σου είναι ζοφερό, μην αμφιβάλλεις:
ή θα εξοντωθείς ή θα σε ρίξουν στη φυλακή.
Άμα καταστραφεί ο θρόνος σου μην πιστεύεις 
πως θα σ' αφήσουν να ζήσεις. Γιατί
μετέβαλες το ψωμί των φτωχών σε δηλητήριο, 
Φετντάχ. Μας χώρισες απ' τις αγαπημένες μας
υπάρξεις πούμειναν βουτηγμένες στο κλάμα.
Οι στεναγμοί μας έφτασαν ως τον ουράνιο θόλο.
Παντού στήνουν κρεμάλες, όπου κρεμάνε τους ανθρώπους μας.
Μάθε πως ξεπέρασες όλους τους χασάπηδες, Φετντάχ.
Πρέπει ο σκληρός Φετντάχ να χορτάσει απ' το αίμα που ρουφά.


Πιραγί


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρξισμός και φεμινισμός σήμερα

Judith Orr, International Socialism, Issue 127


Η διεθνιστική παράδοση στα Βαλκάνια: «Τα λάβαρα ήσαν όλα ερυθρά...»

H Aριστερά χρειάζεται μια διεθνιστική πολιτική για να αντιπαλέψει τον ιμπεριαλισμό. O Λέανδρος Mπόλαρης παρουσιάζει τις ρίζες αυτής της παράδοσης στα Bαλκάνια.

Τα Βαλκάνια έχουν μια αιματοβαμμένη παράδοση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και εθνικιστικών συγκρούσεων ανάμεσα στις άρχουσες τάξεις. Διαθέτουν, όμως, και μια πλούσια διεθνιστική παράδοση, από τις αρχές κιόλας του 20ου αιώνα. Για να ακριβολογούμε, ο ρίζες της αριστεράς στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια είναι αντιπολεμικές, διεθνιστικές, επαναστατικές. Αυτές οι «ρίζες» απλώθηκαν, επηρέασαν εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και εργάτριες. 

Όταν ξέσπασε για παράδειγμα ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Δεύτερη Διεθνής και τα μεγαλύτερα σοσιαλιστικά κόμματα στον κόσμο, όπως το γερμανικό, πρόδωσαν τις αντιπολεμικές διακηρύξεις τους και τάχτηκαν το καθένα στο πλευρό της δικιάς του άρχουσας τάξης. Υπήρχαν τρία κόμματα που κράτησαν μια ξεκάθαρη αντιπολεμική, διεθνιστική στάση. Το ένα, το γνωστότερο, ήταν οι μπολσεβίκοι του Λένιν στη Ρωσία. 

Τ…

Γιατί το Ισραήλ είναι ρατσιστικό κράτος

Οι υποστηριχτές του Ισραήλ λένε ότι είναι "αντισημιτισμός" να αποκαλείς το Ισραήλ ρατσιστικό. Θέλουν να αποσιωπήσουν τη δίκαιη κατακραυγή του θεσμικού ρατσισμού του ενάντια στους Παλαιστίνιους. Η Σάρα Μπέιτς και ο Τόμας Τένγκελι-Έβανς εξηγούν γιατί το Ισραήλ καταπιέζει τους Παλαιστίνιους - και γιατί ο ρατσισμός είναι σύμφυτος με το κράτος από την ίδρυσή του το 1948.
Τι είναι ο Σιωνισμός;

Ο Σιωνισμός είναι η ιδρυτική ιδεολογία του Ισραήλ. Αναδύθηκε σαν απάντηση στον αντισημιτισμό της Ευρώπης στα τέλη του 19ου αιώνα. 

Στην Τσαρική Ρωσία το καθεστώς χρησιμοποιούσε τους Εβραίους σαν βολικούς αποδιοπομπαίους τράγους. Χιλιάδες Εβραίοι σκοτώθηκαν σε πογκρόμ που υποστηρίζονταν από το κράτος. Οι Σιωνιστές επιχειρηματολογούσαν υπέρ της εγκατάλειψης των χωρών όπου υφίσταντο διώξεις και της εγκαθίδρυσης ενός αποκλειστικά Εβραϊκού κράτους. Αλλά από μόνο του το γεγονός ότι ο Σιωνισμός ήταν απάντηση στην καταπίεση, δεν τον καθιστά κιόλας προοδευτικό.

Η λογική του Σιωνισμού βλέπει τον αντισημιτ…