Διεθνής Αμνηστία για τα Βασανιστήρια των Αντιφασιστών της Μοτοπορείας


ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ

Τον Οκτώβριο του 2012 υπήρξε εκτεταμένη εθνική και διεθνής δημοσιότητα για σοβαρές καταγγελίες 15 αντιφασιστών διαδηλωτών για βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης κατά τη σύλληψή τους από αστυνομικούς και την κράτησή τους στη ΓΑΔΑ στις 30 Σεπτεμβρίου 2012. Οι διαδηλωτές περιέγραψαν πώς δέχτηκαν ξαφνικά επίθεση από αστυνομικούς της μηχανοκίνητης μονάδας ΔΕΛΤΑ στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα 30 λεπτά μετά την έναρξη ειρηνικής αντιφασιστικής διαδήλωσης με μοτοσικλέτες.

Μερικοί από τους διαδηλωτές περιέγραψαν πώς χτυπήθηκαν επανειλημμένα με κλομπ από αστυνομικούς της ΔΕΛΤΑ κατά τη σύλληψη, και δέχτηκαν ύβρεις, απειλές και κλοτσιές. Ένας ανέφερε ότι χρησιμοποιήθηκε εναντίον του όπλο ηλεκτροσόκ «τέιζερ». Οι διαδηλωτές είπαν επίσης ότι τους αρνήθηκαν ιατρική βοήθεια κατά την προσαγωγή και κράτησή τους στη ΓΑΔΑ, παρά τα εμφανή τους τραύματα, και ότι τους αρνήθηκαν πρόσβαση στους δικηγόρους τους μέχρι την επομένη.

Ο Ν., ένας από τους 15 διαδηλωτές, περιέγραψε πώς ξυλοκοπήθηκε κατά τη σύλληψή του:

... Πέντε αστυνομικοί ... άρχισαν να με χτυπάνε με τα κλομπ τους και να με κλοτσάνε σε όλο το σώμα ενώ προσπαθούσα χωρίς επιτυχία να αποφύγω τα χτυπήματα.
 
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συλληφθέντων διαδηλωτών, οι αστυνομικοί της ΔΕΛΤΑ κακοποίησαν σωματικά πολλούς από αυτούς, περιλαμβανομένων όσων είχαν τραυματιστεί, χτυπώντας τους στο πρόσωπο και φτύνοντάς τους κατά την κράτησή τους στο Τμήμα Ασφαλείας της ΓΑΔΑ. Οι συλληφθέντες διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι οι αστυνομικοί της ΔΕΛΤΑ πήραν φωτογραφίες και βίντεο και απείλησαν ότι θα αποκαλύψουν τα ονόματά τους στο ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή, έκαναν σεξιστικά σχόλια στις διαδηλώτριες που είχαν συλληφθεί, τους έριξαν στάχτη από τσιγάρα στα κεφάλια, αποπειράθηκαν να τους κάψουν με αναπτήρα και τους στέρησαν τον ύπνο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας χτυπώντας με δύναμη γραφεία και ρίχνοντάς τους στα μάτια το φως φακών. Οι διαδηλωτές είπαν επίσης ότι η κακομεταχείριση στην οποία τους υπέβαλαν οι αστυνομικοί της ΔΕΛΤΑ είχε την ανοχή και την υποστήριξη των αστυνομικών που υπηρετούσαν στο Τμήμα Ασφαλείας της ΓΑΔΑ.

Μια ομάδα ατόμων, που συγκεντρώθηκαν έξω από τα δικαστήρια στην Αθήνα την 1η Οκτωβρίου 2012 σε συμπαράσταση προς τους αντιφασίστες διαδηλωτές, ανέφεραν ότι δέχτηκαν και αυτοί επίθεση από αστυνομικούς των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσής τους. Είκοσι πέντε από αυτούς προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ και τέσσερις συνελήφθησαν επισήμως. Μέλη της δεύτερης ομάδας που προσήχθη στη ΓΑΔΑ είπαν ότι τους διέταξαν να γδυθούν και να σκύψουν μπροστά στους αστυνομικούς, και ότι τους χαστούκισαν και τους χτύπησαν.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει λάβει αντίγραφο των εκθέσεων των ιατροδικαστών που εξέτασαν οκτώ από τους 15 διαδηλωτές. Επιβεβαίωσαν ότι οι διαδηλωτές είχαν αμυχές και μώλωπες σε διάφορα μέρη του σώματός τους, μεταξύ άλλων στο κεφάλι, τα χέρια, τα πόδια, την πλάτη και τους ώμους. Τα τραύματα διαπιστώθηκε ότι είχαν προκληθεί από τέμνον και εύκαμπτο αντικείμενο. Ο ιατροδικαστής βρήκε επίσης σημάδια στη σπονδυλική στήλη του διαδηλωτή που κατήγγειλε τη χρήση όπλου «τέιζερ». Τα σημάδια αυτά περιγράφονται ως: «αμυχή 0,9 εκατοστών με μωλωπισμό και κύκλους ερυθρότητας κάτω από την αμυχή που προκάλεσε το τέμνον όργανο».

Ένας από τους διαδηλωτές διαπιστώθηκε επίσης ότι είχε υποστεί σοβαρά τραύματα, μεταξύ των οποίων κάταγμα στο δεξί χέρι, τραύμα στο γόνατο, μώλωπες στη δεξιά πλευρά του προσώπου, εκτεταμένο μωλωπισμό στην περιοχή του δεξιού νεφρού, και εκτενές αιμάτωμα στον δεξί μηρό.

Η ελληνική αστυνομία αρνήθηκε ότι διέπραξε οποιαδήποτε κακομεταχείριση και είπε ότι οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να επέμβουν για να αποκαταστήσουν τη δημόσια τάξη όταν ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και σε μερικούς κατοίκους, και ότι οι διαδηλωτές ενδεχομένως υπέστησαν κάποιους μικροτραυματισμούς κατά τις συγκρούσεις και κατά την αστυνομική επέμβαση. Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς και δήλωσε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές θα υπέβαλαν μήνυση εναντίον της The Guardian, μίας από τις εφημερίδες πουαποκάλυψαν τις καταγγελίες.

Στον ανακριτή οι διαδηλωτές ανέφεραν ότι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια κατά τη σύλληψη και την κράτησή τους. Ο ανακριτής στη συνέχεια συνέταξε έκθεση με την οποία παρέπεμπε τις σοβαρές καταγγελίες σε Εισαγγελέα για να τις ερευνήσει αυτεπάγγελτα. Μερικοί από τους διαδηλωτές κατέθεσαν επίσης μήνυση.

Το Φεβρουάριο του 2014 η Διεθνής Αμνηστία πληροφορήθηκε από τον δικηγόρο των διαδηλωτών που κατέθεσαν μήνυση ότι οι διαδηλωτές κλήθηκαν να καταθέσουν στο πλαίσιο της ποινικής ανάκρισης για το περιστατικό και ότι η Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων διενεργούσε πειθαρχική έρευνα.

 

Σχόλια