Εργατικά: 16-23 Μάρτη 2014

Εβδομαδιαία Ανασκόπηση του Εργατικού Κινήματος24/3: Στάση εργασίας λιμενεργατών απ' την αρχή της βάρδιας μέχρι τις 11πμ
25/3: Παρέμβαση στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αγίας Παρασκευής και
διαδήλωση μέχρι το Ραδιομέγαρο από τους εργαζόμενους της ελεύθερης- αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ και συμπαραστάτες τους.

26/3: Έναρξη απεργίας διαρκείας των φαρμακοποιών. 
Τέσσερις καθαρίστριες χτυπήθηκαν από τα ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Οικονομικών και μεταφέρθηκαν στον Ευαγγελισμό.
Συγκέντρωση για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Λοιμωδών.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το κέντρο υγείας στο Πυργί της Χίου.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των τσιμεντάδων έξω απ' τα κεντρικά γραφεία της Lafarge ένα χρόνο μετά το κλείσιμο του εργοστασίου.
27/3: Συγκέντρωση ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης στο άγαλμα Βενιζέλου.
Συλλαλητήριο για την ανεργία στις 10:30 το πρωί στην Ομόνοια με
συμμετοχή των ναυτεργατών που διαμαρτύρονται για την απλήρωτη εργασία στα πλοία της Ακτοπλοΐας.

28/3: Έναρξη 4ημερης απεργίας οδηγών νοσοκομείων.
Στάση εργασίας ΔΟΕ και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας για (νέο) μπλοκάρισμα των σεμιναρίων αξιολόγησης από τους σχολικούς συμβούλους. 
Συγκέντρωση φορέων στα γραφεία διοίκησης ΣΤΑΣΥ με αίτημα τη ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ. 
30/3: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΓΣΕΒΕΕ ενάντια στην υπερφορολόγηση, τα φορολογικά πρόστιμα, τις μειώσεις συντάξεων, την αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και την αποκατάσταση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων του.
31/3: Έναρξη 48 απεργίας της ΠΝΟ κόντρα στο πολυνομοσχέδιο που "ουσιαστικά σημαίνει τη συντριβή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τεράστιες μειώσεις μισθών".

 
ΑΚΟΥΤΕ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ  ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ  ΕΡΤ
 

Σχόλια

Οι Μειονότητες στην Ελλάδα

Το τέλος των Βαλκανικών πολέμων, η συμφωνία του Νεϊγύ μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, διαμόρφωσαν την Ελλάδα σε ένα πολυεθνικό κράτος. Όχι μόνο μέσα από την προσάρτηση εδαφών αλλά και εθνοτήτων που μέχρι τότε ανήκαν στο τμήμα της πολυεθνικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια. Αυτή είναι η αρχή του πώς στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες καταπιεσμένες εθνικές μειονότητες, οι Τούρκοι και οι Πομάκοι της Θράκης, οι Μακεδόνες, κ.ά.

Γυναίκες ενάντια στον καπιταλισμό

100 χρόνια από τη θρυλική απεργία που διεκδικούσε “ψωμί και τριαντάφυλλα”, η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών είναι πιο στενά δεμένη παρά ποτέ με την πάλη των εργατών ενάντια στον καπιταλισμό, υποστηρίζει η Μαρία Στύλλου.

100 χρόνια από τη Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ

Η Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ βοήθησε το ξέσπασμα της Γερμανικής Επανάστασης. Εκατομμύρια φαντάροι, εργάτες, εργάτριες έθεταν στον εαυτό τους το απλό ερώτημα: αφού οι «Ρώσοι» είναι διατεθειμένοι να κάνουν τόσες θυσίες για την ειρήνη, τότε γιατί να συνεχιστεί ο πόλεμος; Γιατί να μην ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους;

170 χρόνια Κομμουνιστικό Μανιφέστο

Ο Μαρξ κι ο Ένγκελς έγραψαν το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος για λογαριασμό της επαναστατικής οργάνωσης που ήταν μέλη. Στο δεύτερο συνέδριό της που έγινε τον Νοέμβρη του 1847 η Ένωση των Δικαίων μετονομάστηκε σε Ένωση των Κομμουνιστών και τους εξουσιοδότησε να εκθέσουν δημόσια σε ένα σύντομο κείμενο τις βασικές αρχές της αλλά και το άμεσο πρόγραμμα δράσης της. Το Μανιφέστο ήταν δηλαδή μια παρέμβαση στις εξελίξεις, όχι ένα κείμενο που προοριζόταν για τους μακρινούς απογόνους στο μέλλον. Κι οι εξελίξεις «μύριζαν μπαρούτι», ήδη πριν τα τέλη του 1847, η Ευρώπη ολόκληρη έμοιαζε με ηφαίστειο που ετοιμαζόταν να εκραγεί. Το Μανιφέστο «βγήκε» από το τυπογραφείο στις 21 Φλεβάρη.

Ιμπεριαλισμός και Πόλεμος

Ο κύριος μηχανισμός που υιοθετήθηκε από τον καπιταλισμό στο τέλος του περασμένου αιώνα ήταν η επέκταση πέρα από τα αρχικά κέντρα του συστήματος στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, μια διαδικασία που έγινε γνωστή με τον όρο "ιμπεριαλισμός".