Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εργατικά: 16-23 Μάρτη 2014

Εβδομαδιαία Ανασκόπηση του Εργατικού Κινήματος24/3: Στάση εργασίας λιμενεργατών απ' την αρχή της βάρδιας μέχρι τις 11πμ
25/3: Παρέμβαση στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αγίας Παρασκευής και
διαδήλωση μέχρι το Ραδιομέγαρο από τους εργαζόμενους της ελεύθερης- αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ και συμπαραστάτες τους.

26/3: Έναρξη απεργίας διαρκείας των φαρμακοποιών. 
Τέσσερις καθαρίστριες χτυπήθηκαν από τα ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Οικονομικών και μεταφέρθηκαν στον Ευαγγελισμό.
Συγκέντρωση για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Λοιμωδών.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το κέντρο υγείας στο Πυργί της Χίου.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των τσιμεντάδων έξω απ' τα κεντρικά γραφεία της Lafarge ένα χρόνο μετά το κλείσιμο του εργοστασίου.
27/3: Συγκέντρωση ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης στο άγαλμα Βενιζέλου.
Συλλαλητήριο για την ανεργία στις 10:30 το πρωί στην Ομόνοια με
συμμετοχή των ναυτεργατών που διαμαρτύρονται για την απλήρωτη εργασία στα πλοία της Ακτοπλοΐας.

28/3: Έναρξη 4ημερης απεργίας οδηγών νοσοκομείων.
Στάση εργασίας ΔΟΕ και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας για (νέο) μπλοκάρισμα των σεμιναρίων αξιολόγησης από τους σχολικούς συμβούλους. 
Συγκέντρωση φορέων στα γραφεία διοίκησης ΣΤΑΣΥ με αίτημα τη ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ. 
30/3: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΓΣΕΒΕΕ ενάντια στην υπερφορολόγηση, τα φορολογικά πρόστιμα, τις μειώσεις συντάξεων, την αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και την αποκατάσταση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων του.
31/3: Έναρξη 48 απεργίας της ΠΝΟ κόντρα στο πολυνομοσχέδιο που "ουσιαστικά σημαίνει τη συντριβή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τεράστιες μειώσεις μισθών".

 
ΑΚΟΥΤΕ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ  ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ  ΕΡΤ
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρξισμός και φεμινισμός σήμερα

Judith Orr, International Socialism, Issue 127


Η διεθνιστική παράδοση στα Βαλκάνια: «Τα λάβαρα ήσαν όλα ερυθρά...»

H Aριστερά χρειάζεται μια διεθνιστική πολιτική για να αντιπαλέψει τον ιμπεριαλισμό. O Λέανδρος Mπόλαρης παρουσιάζει τις ρίζες αυτής της παράδοσης στα Bαλκάνια.

Τα Βαλκάνια έχουν μια αιματοβαμμένη παράδοση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και εθνικιστικών συγκρούσεων ανάμεσα στις άρχουσες τάξεις. Διαθέτουν, όμως, και μια πλούσια διεθνιστική παράδοση, από τις αρχές κιόλας του 20ου αιώνα. Για να ακριβολογούμε, ο ρίζες της αριστεράς στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια είναι αντιπολεμικές, διεθνιστικές, επαναστατικές. Αυτές οι «ρίζες» απλώθηκαν, επηρέασαν εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και εργάτριες. 

Όταν ξέσπασε για παράδειγμα ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Δεύτερη Διεθνής και τα μεγαλύτερα σοσιαλιστικά κόμματα στον κόσμο, όπως το γερμανικό, πρόδωσαν τις αντιπολεμικές διακηρύξεις τους και τάχτηκαν το καθένα στο πλευρό της δικιάς του άρχουσας τάξης. Υπήρχαν τρία κόμματα που κράτησαν μια ξεκάθαρη αντιπολεμική, διεθνιστική στάση. Το ένα, το γνωστότερο, ήταν οι μπολσεβίκοι του Λένιν στη Ρωσία. 

Τ…

Γιατί το Ισραήλ είναι ρατσιστικό κράτος

Οι υποστηριχτές του Ισραήλ λένε ότι είναι "αντισημιτισμός" να αποκαλείς το Ισραήλ ρατσιστικό. Θέλουν να αποσιωπήσουν τη δίκαιη κατακραυγή του θεσμικού ρατσισμού του ενάντια στους Παλαιστίνιους. Η Σάρα Μπέιτς και ο Τόμας Τένγκελι-Έβανς εξηγούν γιατί το Ισραήλ καταπιέζει τους Παλαιστίνιους - και γιατί ο ρατσισμός είναι σύμφυτος με το κράτος από την ίδρυσή του το 1948.
Τι είναι ο Σιωνισμός;

Ο Σιωνισμός είναι η ιδρυτική ιδεολογία του Ισραήλ. Αναδύθηκε σαν απάντηση στον αντισημιτισμό της Ευρώπης στα τέλη του 19ου αιώνα. 

Στην Τσαρική Ρωσία το καθεστώς χρησιμοποιούσε τους Εβραίους σαν βολικούς αποδιοπομπαίους τράγους. Χιλιάδες Εβραίοι σκοτώθηκαν σε πογκρόμ που υποστηρίζονταν από το κράτος. Οι Σιωνιστές επιχειρηματολογούσαν υπέρ της εγκατάλειψης των χωρών όπου υφίσταντο διώξεις και της εγκαθίδρυσης ενός αποκλειστικά Εβραϊκού κράτους. Αλλά από μόνο του το γεγονός ότι ο Σιωνισμός ήταν απάντηση στην καταπίεση, δεν τον καθιστά κιόλας προοδευτικό.

Η λογική του Σιωνισμού βλέπει τον αντισημιτ…