Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χρονολόγιο Εργατικής Αντίστασης (10/2009-5/2010)


2009
4 Οκτώβρη: Βουλευτικές εκλογές εν μέσω απεργίας διαρκείας λιμενεργατών ενάντια στο ξεπούλημα του λιμανιού Πειραιά στην COSCO.
26 Οκτώβρη: Διαδήλωση υπό βροχή εργαζόμενων στα stage, με τη ΓΣΕΕ να στηρίζει τις απολύσεις, καταγγέλοντάς τους ως προνομιούχος.
11 Νοέμβρη:  Απεργία και διαδήλωση όλων των συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα.
17 Νοέβρη: Μεγαλειώδεις πορείες για την επέτειο του πολυτεχνείου σε όλη τη χώρα.
19 Νοέμβρη: Συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων προτείνει την οργάνωση απεργίας στις 17 Δεκέμβρη.
28 Νοέμβρη: Ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί κατεβαίνουν στο δρόμο.
30 Νοέμβρη: 24ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ για την καταβολή των δεδουλεύμενων του Αυγούστου.
3 Δεκέμβρη: 24ωρη απεργία ΠΟΕ-ΟΤΑ για προσλήψεις κι αυξήσεις.
6 Δεκέμβρη: Μαζικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και σ' άλλες πόλεις στην πρώτη επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
7 Δεκέμβρη: Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και απεργία ΟΛΜΕ-ΔΟΕ (και στάση εργασίας ΑΔΕΔΥ) στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
12 Δεκέμβρη: Ξεκινάει η επίσχεση εργασίας των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Elite που διεκδικούν δεδουλευμένα και να μη χάσουν τη δουλειά τους.
15 Δεκέμβρη: Ξεκινάει η απεργία εργαζομένων στο δήμο Πειραιά. Κρατάει αρκετές μέρες, βγαίνει παράνομη και καταχρηστική, αλλά πετυχαίνει την πρόσληψη μόνιμων και όχι συμβασιούχων υπαλλήλων στη νέα διεύθυνση καθαριότητας.
17 Δεκέμβρη: Μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα στην πρώτη ουσιαστικά πανεργατική απεργία "από τα κάτω". Απεργούν: ΟΛΜΕ, ΟΕΝΓΕ, ΕΣΗΕΑ, ΕΜΔΥΔΑΣ, όλες οι Ομοσπονδίες του ΠΑΜΕ, διδασκαλικοί σύλλογοι, Σωματείο Αττικού Νοσοκομείου, Σωματείο συμβασιούχων του ΥΠΠΟ, ΣΕΙΝΑΠ, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Σωματείο Εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ, καθώς και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στα Γιάννενα, χωρίς κήρυξη απεργίας από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. 

2010
7 Γενάρη: Οι εργαζόμενοι της Elite προχωρούν σε κατάληψη, κερδίζουν τη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας, πολλών σωματείων και συνδικάτων και αναγκάζουν την εργοδοσία να καταβάλλει κάποια χρήματα. Συνεχίζουν με επίσχεση εργασίας.
9 Γενάρη: Η ΑΔΕΔΥ αποφασίζει 24ωρη στις 10 Φλεβάρη. Η ΓΣΕΕ αρνείται να την κάνει πανεργατική με ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ να προτείνουν απεργία αρχές Μάρτη. Οι αγρότες βγαίνουν στα μπλόκα.
26 Γενάρη: Απεργία εργαζομένων στη HOL για ανάκληση απολύσεων. Οι απολυμένοι συμβασιούχοι της Ολυμπιακής κατασκηνώνουν έξω από το υπουργείο Μεταφορών. Μαζικά αντιρατσιστικά συλλαλητήρια στην Αθήνα κι αλλού για ιθαγένεια και πλήρη δικαιώματα για όλα τα παιδιά των μεταναστών.
3-5 Φλεβάρη: Απεργία βιβλιοϋπαλλήλων στις εκδόσεις Άγρα για την ανάκληση της απόλυσης του Παλαιστίδη, πετυχαίνει την επαναπρόσληψή του ένα μήνα μετά.
4-5 Φλεβάρη: 48ωρη απεργία εφοριακών, τελωνειακών, υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών.
5 Φλεβάρη: Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων (ΕΠΑΣΣ) οργανώνει συναυλία αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της Elite.
8-9 Φλεβάρη: Μαζικές διαδηλώσεις των απολυμένων της Ολυμπιακής.
10 Φλεβάρη: Απεργία ΑΔΕΔΥ. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν γίνει ποτέ σε απεργία του δημοσίου. Παρά την άρνηση της ΓΣΕΕ να καλέσει απεργία, σημμετείχαν: εργαζόμενοι ΟΣΕ, ΠΟΕΙΔΔ (συμβασιούχοι δημοσίου), Ομοσπονδίες του ΠΑΜΕ, Σωματείο Εργαζομένων στη Wind, Σύλλογος Βιβλιοϋπαλλήλων. Η ΕΜΔΥΔΑΣ ξεκινάει μπλοκάρισμα των Επιτροπών Δημοσίων Έργων.
13 Φλεβάρη: Αντιφασιστική-αντιρατσιστική συναυλία και διαδήλωση στους Αμπελόκηπους ενάντια στις φασιστικές επιθέσεις σε μετανάστες κι αριστερούς αγωνιστές στην περιοχή.
16 Φλεβάρη:  Απεργίες εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών και Τελωνειακών.
17 Φλεβάρη: Οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών κατεβαίνουν σε μαζικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.
18 Φλεβάρη: Στάση εργασίας και συγκέντρωση ΕΜΔΥΔΑΣ. Στάση εργασίας ΔΟΛ.
24 Φλεβάρη: 24ωρη Πανεργατική Απεργία-Σεισμός: 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι απεργούν παραλύοντας τη χώρα. Μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της Μεταπολίτευσης στην Αθήνα.
25 Φλεβάρη: Πορεία εργαζομένων στα εργοστάσια του Λαναρά στην Αθήνα.
3 Μάρτη: Στάση εργασίας και μαζική διαδήλωση στο υπουργείο Εργασίας από εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ενάντια στα σχέδια για το ξεπούλημα στην Adu Dhabi Mar. Κατάληψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από τους απολυμένους της Ολυμπιακής.
4 Μάρτη: Συλλαλητήριο ΟΛΜΕ-ΑΔΕΔΥ, σωματείων, οργανώσεων της αριστεράς ενάντια στα μέτρα του προγράμματος σταθερότητας.
5 Μάρτη: Τα μέτρα ψηφίζονται με στάση εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, 24ωρη απεργία ΟΛΜΕ,ΔΟΕ, ΟΕΝΓΕ, ΔΕΗ, ΗΣΑΠ, ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ και μαζική διαδήλωση έξω απ' τη Βουλή. 4ήμερη κατάληψη εργαζόμενων στο Εθνικό Τυπογραφείο για να εμποδίσουν την τύπωση του Προγράμματος Σταθερότητας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
8 Μάρτη: Μαζικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο εκπαιδευτικών-μαθητών στα Χανιά - με στάση εργασίας ΕΛΜΕ-ΔΟΕ - για τη φασιστική επίθεση με χάραξη σβάστικας στο χέρι καθηγήτριας.
8-9 Μάρτη: 2ωρες στάσεις εργασίας δικαστικών και συγκεντρώσεις με μεγάφωνα στην Ευελπίδων.
9 Μάρτη: 24ωρη απεργία και περιφρούρηση στο ΔΟΛ ενάντια στις απολύσεις. 24ωρη απεργία εργαζομένων ΕΛΓΑ.
10 Μάρτη: 4ωρη στάση εργασίας εργαζομένων στους δήμους κηρύσσει η ΠΟΕ-ΟΤΑ με αποκλεισμό του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
11 Μάρτη: Πανεργατική με τεράστιες απεργιακές διαδηλώσεις και επιθέσεις της αστυνομίας που δεν καταφέρνουν να διαλύσουν τους απεργούς.
15 Μάρτη: Επισχέσεις εργασίας απ' τους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία για την καταβολή των δεδουλευμένων κι ενάντια στις περικοπές των προγραμμάτων εφημεριών.
16-17 Μάρτη: 48ωρη απεργία ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
19 Μάρτη: Αντιρατσιστικά μαθήματα, συζητήσεις, συναυλίες σε μια σειρά σχολεία με τη στήριξη της ΟΛΜΕ.
23 Μάρτη: Κοινή στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΟΠΟΚΟΠ. Μαζί και οι απολυμένοι της Ολυμπιακής, πυροσβέστες (που πραγματοποιούν Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα) και δικαστικοί υπάλληλοι.
24 Μάρτη: Γενική συνέλευση εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
29 Μάρτη: Αντιρατσιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από του υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα εμετικά συνθήματα των ΟΥΚάδων στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.
30 Μάρτη: Στάσεις εργασίας ΠΟΕ-ΟΤΑ και μηχανοδηγών ΟΣΕ.
9 Απρίλη: Κατάληψη κτηρίου εταιρίας ταχυμεταφορών INTERATTICA από 210 εργαζόμενους για την καταβολή των νόμιμων αποζημιώσεών τους. Ίδρυση της Ένωσης Μεταναστών Εργατών.
14 Απρίλη: Στάση εργασίας ΠΟΕ-ΟΤΑ και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας ενάντια στην επίθεση στο ασφαλιστικό ταμείο των εργαζόμενων στους δήμους.
15 Απρίλη: Στάσεις εργασίας και ταυτόχρονες γενικές συνελεύσεις ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ και ΤΡΑΜ, όπου εργαζόμενοι μέλη του ΠΑΣΟΚ σχίζουν τις κάρτες μέλους τους. Στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή των νοσοκομειακών γιατρών.
16-17 Απρίλη: Απεργία εργαζομένων στο Εθνικό Θέατρο με ακύρωση όλων των παραστάσεων.
17 Απρίλη: Η ΕΠΑΣΣ οργανώνει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα ALEX PACK Παλλήνης, Ρέντη και Περιστερίου ενάντια στις απολύσεις.
19 Απρίλη: Η μαζικότερη γενική συνέλευση στο δήμο Αγ.Παρασκευής αποφασίζει συγκρότηση απεργιακής επιτροπής, περιοδείες και περιφρουρήσεις και απευθύνει κάλεσμα στην ΠΟΕ-ΟΤΑ για κλιμάκωση με 48ωρες επαναλαμβανόμενες.
20 Απρίλη: Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί κατασκηνώνουν έξω απ' τη Βουλή.
22 Απρίλη: 24ωρη απεργία ΑΔΕΔΥ παραμονές εισόδου της χώρας στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ και ΔΝΤ. ΟΕΝΓΕ, ΕΜΔΥΔΑΣ, δικαστικοί, Συντονισμός Πρωτοβάθμιων και Συνδικάτα του ΠΑΜΕ τής δίνουν πανεργατικό χαρακτήρα και τη μετατρέπουν ουσιαστικά σε 48ωρη (21-22 Απρίλη).
26 Απρίλη: 24ωρη απεργία της ΠΝΟ ενάντια στην άρση του καμποτάζ.
27 Απρίλη: Κοινή στάση εργασίας και μαζική πορεία στο υπουργείο Οικονομικών των εργαζομένων σε ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ.
28 Απρίλη-3 Μάη: Καθημερινές 4ωρες στάσεις εργασίας της ΔΟΕ ενάντια στο πολυνομοσχέδιο Διαμαντοπούλου που προβλέπει χιλιάδες απολύσεις, αύξηση μαθητών ανά τμήμα, χρηματοδότηση σχολείων από τους δήμους.
1 Μάη: Συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι και οργανώσεις της αριστεράς κοντράρουν για δεύτερη φορά την υποβάθμιση της Πρωτομαγιάς από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και οργανώνουν συγκέντρωση στο Μουσείο και πορεία στη Βουλή.
3 Μάη: ΜΑΤ χτυπούν αδιόριστους και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς που έχουν μαζευτεί έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ την ώρα που δίνει συνέντευξη η Διαμαντοπούλου.
3-6 Μάη: 4ήμερη απεργία των εργαζόμενων στους δήμους, καταλήψεις δημαρχείων και διαδήλωση χιλιάδων στην Αθήνα την πρώτη μέρα.
4-5 Μάη: 48ωρη ΟΛΜΕ-ΔΟΕ, ΑΔΕΔΥ και ΟΙΕΛΕ.
5 Μάη: Η πανεργατική απεργιακή διαδήλωση ενάντια στο πρώτο μνημόνιο σπάει όλα τα ρεκόρ.  


        Το χρονικό των αγώνων ενάντια στα“Μνημόνια”    
Η εργατική αντίσταση θα νικήσει    
     ένα φυλλάδιο της εφημερίδας εργατική αλληλεγγύη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρξισμός και φεμινισμός σήμερα

Judith Orr, International Socialism, Issue 127


Η διεθνιστική παράδοση στα Βαλκάνια: «Τα λάβαρα ήσαν όλα ερυθρά...»

H Aριστερά χρειάζεται μια διεθνιστική πολιτική για να αντιπαλέψει τον ιμπεριαλισμό. O Λέανδρος Mπόλαρης παρουσιάζει τις ρίζες αυτής της παράδοσης στα Bαλκάνια.

Τα Βαλκάνια έχουν μια αιματοβαμμένη παράδοση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και εθνικιστικών συγκρούσεων ανάμεσα στις άρχουσες τάξεις. Διαθέτουν, όμως, και μια πλούσια διεθνιστική παράδοση, από τις αρχές κιόλας του 20ου αιώνα. Για να ακριβολογούμε, ο ρίζες της αριστεράς στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια είναι αντιπολεμικές, διεθνιστικές, επαναστατικές. Αυτές οι «ρίζες» απλώθηκαν, επηρέασαν εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και εργάτριες. 

Όταν ξέσπασε για παράδειγμα ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Δεύτερη Διεθνής και τα μεγαλύτερα σοσιαλιστικά κόμματα στον κόσμο, όπως το γερμανικό, πρόδωσαν τις αντιπολεμικές διακηρύξεις τους και τάχτηκαν το καθένα στο πλευρό της δικιάς του άρχουσας τάξης. Υπήρχαν τρία κόμματα που κράτησαν μια ξεκάθαρη αντιπολεμική, διεθνιστική στάση. Το ένα, το γνωστότερο, ήταν οι μπολσεβίκοι του Λένιν στη Ρωσία. 

Τ…

Γιατί το Ισραήλ είναι ρατσιστικό κράτος

Οι υποστηριχτές του Ισραήλ λένε ότι είναι "αντισημιτισμός" να αποκαλείς το Ισραήλ ρατσιστικό. Θέλουν να αποσιωπήσουν τη δίκαιη κατακραυγή του θεσμικού ρατσισμού του ενάντια στους Παλαιστίνιους. Η Σάρα Μπέιτς και ο Τόμας Τένγκελι-Έβανς εξηγούν γιατί το Ισραήλ καταπιέζει τους Παλαιστίνιους - και γιατί ο ρατσισμός είναι σύμφυτος με το κράτος από την ίδρυσή του το 1948.
Τι είναι ο Σιωνισμός;

Ο Σιωνισμός είναι η ιδρυτική ιδεολογία του Ισραήλ. Αναδύθηκε σαν απάντηση στον αντισημιτισμό της Ευρώπης στα τέλη του 19ου αιώνα. 

Στην Τσαρική Ρωσία το καθεστώς χρησιμοποιούσε τους Εβραίους σαν βολικούς αποδιοπομπαίους τράγους. Χιλιάδες Εβραίοι σκοτώθηκαν σε πογκρόμ που υποστηρίζονταν από το κράτος. Οι Σιωνιστές επιχειρηματολογούσαν υπέρ της εγκατάλειψης των χωρών όπου υφίσταντο διώξεις και της εγκαθίδρυσης ενός αποκλειστικά Εβραϊκού κράτους. Αλλά από μόνο του το γεγονός ότι ο Σιωνισμός ήταν απάντηση στην καταπίεση, δεν τον καθιστά κιόλας προοδευτικό.

Η λογική του Σιωνισμού βλέπει τον αντισημιτ…