Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εργατικά: 1-7 Απρίλη 2014

Εβδομαδιαία Ανασκόπηση του Εργατικού Κινήματος
 

1/4: Αθώωση των 9 σχολικών φυλάκων που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Δεκέμβρη σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις διαθεσιμότητες έξω από υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και κατηγορούνταν για αντίσταση κατά της αρχής και διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας.
Τρεις συγκεντρώσεις-πορείες ενάντια στη σύνοδο υπουργών οικονομικών (Ecofin) παρά την απαγόρευση: ΣΥΡΙΖΑ και σωματείων εργαζομένων στην πλ. Κλαυθμώνος, ΠΑΜΕ-ΚΚΕ στην Ομόνοια και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΟΚΔΕ, ΕΕΚ, Λαϊκή Αντίσταση και Σχέδιο Β', στα Προπύλαια. Το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συγκρούστηκε με τα ΜΑΤ που είχαν κλείσει το δρόμο. Ακολούθησαν τυφλές καταδρομικές επιθέσεις ΔΕΛΤΑδων μέχρι αργά το βράδυ.
3/4:  Έναρξη απεργίας στη Γενικής Ανακύκλωσης με κύριο αίτημα την πληρωμή των δεδουλευμένων.
Οι καθαρίστριες μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών Συγκέντρωση εργαζόμενων στο "Βοήθεια στο σπίτι" στο Σύνταγμα και πόρεια προς το υπουργείο Εργασίας με τη συμπαράσταση των καθαριστριών.
4/4: Συγκέντρωση ΔΟΕ στο υπουργείο Παιδείας για παρεμπόδιση των σχολικών συμβούλων που πέρασαν με ισχυρή αστυνομική προστασία. Απωθήσεις και ψεκάσματα στους δασκάλους από τα ΜΑΤ.
5/4: Νέα συγκέντρωση ΟΛΜΕ κατά των σεμιναρίων επιμόρφωσης των σχολικών συμβούλων με ρίψη χημικών από τα ΜΑΤ.
Συγκέντρωση στο Λοιμωδών ενάντια στα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης.
Αποζημίωση των οροθετικών που διαπομπεύτηκαν από τον υπουργό Υγείας Λοβέρδο και σύσσωμο το μιντιακό κατεστημένο 10 ευρώ για την κάθε ημέρα της άδικης προφυλάκισής τους.
Συγκέντρωση των απολυμένων των Metropolis έξω από τον όμιλο MAD στην Παλλήνη.
7/4: Στάση εργασίας στα λιμάνια 7-11πμ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.
Αναστολή της απεργίας των εργαζόμενων της ΕΒΓΑ μετά την υποχώρηση της εργοδοσίας στο θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων. 
Νίκη της απεργίας στη Γενικής Ανακύκλωσης. Η εργοδοσία αναγκάστηκε να πληρώσει τα δεδουλευμένα πέντε μηνών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρξισμός και φεμινισμός σήμερα

Judith Orr, International Socialism, Issue 127


Η διεθνιστική παράδοση στα Βαλκάνια: «Τα λάβαρα ήσαν όλα ερυθρά...»

H Aριστερά χρειάζεται μια διεθνιστική πολιτική για να αντιπαλέψει τον ιμπεριαλισμό. O Λέανδρος Mπόλαρης παρουσιάζει τις ρίζες αυτής της παράδοσης στα Bαλκάνια.

Τα Βαλκάνια έχουν μια αιματοβαμμένη παράδοση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και εθνικιστικών συγκρούσεων ανάμεσα στις άρχουσες τάξεις. Διαθέτουν, όμως, και μια πλούσια διεθνιστική παράδοση, από τις αρχές κιόλας του 20ου αιώνα. Για να ακριβολογούμε, ο ρίζες της αριστεράς στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια είναι αντιπολεμικές, διεθνιστικές, επαναστατικές. Αυτές οι «ρίζες» απλώθηκαν, επηρέασαν εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και εργάτριες. 

Όταν ξέσπασε για παράδειγμα ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Δεύτερη Διεθνής και τα μεγαλύτερα σοσιαλιστικά κόμματα στον κόσμο, όπως το γερμανικό, πρόδωσαν τις αντιπολεμικές διακηρύξεις τους και τάχτηκαν το καθένα στο πλευρό της δικιάς του άρχουσας τάξης. Υπήρχαν τρία κόμματα που κράτησαν μια ξεκάθαρη αντιπολεμική, διεθνιστική στάση. Το ένα, το γνωστότερο, ήταν οι μπολσεβίκοι του Λένιν στη Ρωσία. 

Τ…

Γιατί το Ισραήλ είναι ρατσιστικό κράτος

Οι υποστηριχτές του Ισραήλ λένε ότι είναι "αντισημιτισμός" να αποκαλείς το Ισραήλ ρατσιστικό. Θέλουν να αποσιωπήσουν τη δίκαιη κατακραυγή του θεσμικού ρατσισμού του ενάντια στους Παλαιστίνιους. Η Σάρα Μπέιτς και ο Τόμας Τένγκελι-Έβανς εξηγούν γιατί το Ισραήλ καταπιέζει τους Παλαιστίνιους - και γιατί ο ρατσισμός είναι σύμφυτος με το κράτος από την ίδρυσή του το 1948.
Τι είναι ο Σιωνισμός;

Ο Σιωνισμός είναι η ιδρυτική ιδεολογία του Ισραήλ. Αναδύθηκε σαν απάντηση στον αντισημιτισμό της Ευρώπης στα τέλη του 19ου αιώνα. 

Στην Τσαρική Ρωσία το καθεστώς χρησιμοποιούσε τους Εβραίους σαν βολικούς αποδιοπομπαίους τράγους. Χιλιάδες Εβραίοι σκοτώθηκαν σε πογκρόμ που υποστηρίζονταν από το κράτος. Οι Σιωνιστές επιχειρηματολογούσαν υπέρ της εγκατάλειψης των χωρών όπου υφίσταντο διώξεις και της εγκαθίδρυσης ενός αποκλειστικά Εβραϊκού κράτους. Αλλά από μόνο του το γεγονός ότι ο Σιωνισμός ήταν απάντηση στην καταπίεση, δεν τον καθιστά κιόλας προοδευτικό.

Η λογική του Σιωνισμού βλέπει τον αντισημιτ…