Εργατικά: 1-7 Απρίλη 2014

Εβδομαδιαία Ανασκόπηση του Εργατικού Κινήματος
 

1/4: Αθώωση των 9 σχολικών φυλάκων που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Δεκέμβρη σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις διαθεσιμότητες έξω από υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και κατηγορούνταν για αντίσταση κατά της αρχής και διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας.
Τρεις συγκεντρώσεις-πορείες ενάντια στη σύνοδο υπουργών οικονομικών (Ecofin) παρά την απαγόρευση: ΣΥΡΙΖΑ και σωματείων εργαζομένων στην πλ. Κλαυθμώνος, ΠΑΜΕ-ΚΚΕ στην Ομόνοια και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΟΚΔΕ, ΕΕΚ, Λαϊκή Αντίσταση και Σχέδιο Β', στα Προπύλαια. Το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συγκρούστηκε με τα ΜΑΤ που είχαν κλείσει το δρόμο. Ακολούθησαν τυφλές καταδρομικές επιθέσεις ΔΕΛΤΑδων μέχρι αργά το βράδυ.
3/4:  Έναρξη απεργίας στη Γενικής Ανακύκλωσης με κύριο αίτημα την πληρωμή των δεδουλευμένων.
Οι καθαρίστριες μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών Συγκέντρωση εργαζόμενων στο "Βοήθεια στο σπίτι" στο Σύνταγμα και πόρεια προς το υπουργείο Εργασίας με τη συμπαράσταση των καθαριστριών.
4/4: Συγκέντρωση ΔΟΕ στο υπουργείο Παιδείας για παρεμπόδιση των σχολικών συμβούλων που πέρασαν με ισχυρή αστυνομική προστασία. Απωθήσεις και ψεκάσματα στους δασκάλους από τα ΜΑΤ.
5/4: Νέα συγκέντρωση ΟΛΜΕ κατά των σεμιναρίων επιμόρφωσης των σχολικών συμβούλων με ρίψη χημικών από τα ΜΑΤ.
Συγκέντρωση στο Λοιμωδών ενάντια στα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης.
Αποζημίωση των οροθετικών που διαπομπεύτηκαν από τον υπουργό Υγείας Λοβέρδο και σύσσωμο το μιντιακό κατεστημένο 10 ευρώ για την κάθε ημέρα της άδικης προφυλάκισής τους.
Συγκέντρωση των απολυμένων των Metropolis έξω από τον όμιλο MAD στην Παλλήνη.
7/4: Στάση εργασίας στα λιμάνια 7-11πμ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.
Αναστολή της απεργίας των εργαζόμενων της ΕΒΓΑ μετά την υποχώρηση της εργοδοσίας στο θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων. 
Νίκη της απεργίας στη Γενικής Ανακύκλωσης. Η εργοδοσία αναγκάστηκε να πληρώσει τα δεδουλευμένα πέντε μηνών.

Σχόλια

Οι Μειονότητες στην Ελλάδα

Το τέλος των Βαλκανικών πολέμων, η συμφωνία του Νεϊγύ μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, διαμόρφωσαν την Ελλάδα σε ένα πολυεθνικό κράτος. Όχι μόνο μέσα από την προσάρτηση εδαφών αλλά και εθνοτήτων που μέχρι τότε ανήκαν στο τμήμα της πολυεθνικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια. Αυτή είναι η αρχή του πώς στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες καταπιεσμένες εθνικές μειονότητες, οι Τούρκοι και οι Πομάκοι της Θράκης, οι Μακεδόνες, κ.ά.

Γυναίκες ενάντια στον καπιταλισμό

100 χρόνια από τη θρυλική απεργία που διεκδικούσε “ψωμί και τριαντάφυλλα”, η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών είναι πιο στενά δεμένη παρά ποτέ με την πάλη των εργατών ενάντια στον καπιταλισμό, υποστηρίζει η Μαρία Στύλλου.

100 χρόνια από τη Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ

Η Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ βοήθησε το ξέσπασμα της Γερμανικής Επανάστασης. Εκατομμύρια φαντάροι, εργάτες, εργάτριες έθεταν στον εαυτό τους το απλό ερώτημα: αφού οι «Ρώσοι» είναι διατεθειμένοι να κάνουν τόσες θυσίες για την ειρήνη, τότε γιατί να συνεχιστεί ο πόλεμος; Γιατί να μην ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους;

170 χρόνια Κομμουνιστικό Μανιφέστο

Ο Μαρξ κι ο Ένγκελς έγραψαν το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος για λογαριασμό της επαναστατικής οργάνωσης που ήταν μέλη. Στο δεύτερο συνέδριό της που έγινε τον Νοέμβρη του 1847 η Ένωση των Δικαίων μετονομάστηκε σε Ένωση των Κομμουνιστών και τους εξουσιοδότησε να εκθέσουν δημόσια σε ένα σύντομο κείμενο τις βασικές αρχές της αλλά και το άμεσο πρόγραμμα δράσης της. Το Μανιφέστο ήταν δηλαδή μια παρέμβαση στις εξελίξεις, όχι ένα κείμενο που προοριζόταν για τους μακρινούς απογόνους στο μέλλον. Κι οι εξελίξεις «μύριζαν μπαρούτι», ήδη πριν τα τέλη του 1847, η Ευρώπη ολόκληρη έμοιαζε με ηφαίστειο που ετοιμαζόταν να εκραγεί. Το Μανιφέστο «βγήκε» από το τυπογραφείο στις 21 Φλεβάρη.

Ιμπεριαλισμός και Πόλεμος

Ο κύριος μηχανισμός που υιοθετήθηκε από τον καπιταλισμό στο τέλος του περασμένου αιώνα ήταν η επέκταση πέρα από τα αρχικά κέντρα του συστήματος στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, μια διαδικασία που έγινε γνωστή με τον όρο "ιμπεριαλισμός".