Γυναίκα απ' την Ουγκάντα θύμα trafficking στο Μπαχρέιν

της Ζούρα Νακαμπούγκο


Όταν υπέγραψε για μια δουλειά στη Μεσανατολική χώρα του Μπαχρέιν η Λιν Τίνο είχε την εντύπωση ότι αυτή η ευκαιρία θα άλλαζε τη ζωή της προς το καλύτερο.

Αντ' αυτού, η Τίνο υπέμεινε τέσσερα χρόνια απάνθρωπης μεταχείρισης στο Μπαχρέιν. Η 27χρονη γυναίκα δούλευε ως οικιακή βοηθός 17 ώρες τη μέρα ταΐζοντας και πλένοντας 30 ανθρώπους καθημερινά χωρίς καν αξιοπρεπή μισθό ή ρεπό.

Η Τίνο βρίσκεται έδω και δυο βδομάδες πίσω στην Καμπάλα της Ουγκάντας έχοντας δραπετεύσει επιτυχώς αυτή τη (δεύτερη) φορά. Στην πρώτη της απόπειρα η αστυνομία την είχε συμβουλεύσει να συμπληρώσει το συμβόλαιό της γιατί το εργατικό δίκαιο ευνοεί τους Άραβες στο Μπαχρέιν.

Η δουλεία στο Μπαχρέιν

Σύμφωνα με την Τίνο, τον Ιανουάριο του 2010, μια γειτόνισσα και ιδιοκτήτρια ανεπίσημου γραφείου ευρέσεως εργασίας την είχε συμβουλέψει να εγκαταλείψει τις σπουδές της και να εργαστεί στη Μέση Ανατολή ως οικιακή βοηθός.

Στο Μπαχρέιν, η Τίνο προσελήφθη ως υπηρέτρια από μία οχταμελή οικογένεια, αλλά ο μηνιαίος μισθός της πετσοκόπηκε στα 150 ευρώ, με τα άλλα 50 να δίνονται στο γραφείο ευρέσεως εργασίας που έκλεισε τη συμφωνία, ενώ με την είσοδο της στη χώρα της αφαιρέθηκε το διαβατήριο από τους εργοδότες της.

Στις 16 Ιανουαρίου του 2014, το συμβόλαιό της ανανεώθηκε για δεύτερη φορά παρά τη θέλησή της από τ' αφεντικά της, ενώ δεν τις είχε δοθεί καμιά αύξηση στα τέσσερα χρόνια που δούλευε. Αυτή τη φορά κατάφερε να επικοινωνήσει με τη μητέρα της, που ανέφερε την υπόθεση στο υπουργείο Εσωτερικών.

Επιχείρηση διάσωσης

Ο συντονιστής του σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων στο υπουργείο Μόζες Μπινόγκα επικοινώνησε με την πρεσβεία της Ουγκάντας στη Σαουδική Αραβία μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών και η πρεσβεία ήρθε σε επαφή με τις αρχές του Μπαχρέιν που ανάγκασαν τους εργοδότες της Τίνο να την αφήσουν ελεύθερη.

Αυτή η εργοδοτική συμπεριφορά της μονομερούς ανανέωσης συμβολαίου και της απουσίας εργατικών δικαιωμάτων είναι κοινός τόπος στις Αραβικές χώρες.

Αυξάνονται τα κρούσματα

Η Τίνα δεν είναι το μόνο θύμα τέτοιων γραφείων ευρέσεως εργασίας. Τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί περισσότερα από 400 περιστατικά θυμάτων trafficking από άλλες χώρες, εκ των οποίων περίπου 250 προέρχονταν από την Ουγκάντα. Περισσότερα από 150 απ' αυτά τα θύματα αγνοούνται.

Επίσης, σύμφωνα με τον Μπινόγκα, πάνω από 350 παιδιά έχουν διασωθεί φέτος σε κάποιο σημείο της Ουγκάντας, πριν πέσουν θύματα καταναγκαστικής πορνείας, παράνομης υιοθεσίας, εκμετάλλευσης ή ανθρωποθυσίας. Την περασμένη βδομάδα, το υπουργείο Φύλου, Εργασίας και κοινωνικής ανάπτυξης ανάγκασε την επιχείρηση ευρέσεως εργασίας Alsaco International Uganda Ltd, να επιστρέψει όλα τα κορίτσια που είχαν προσληφθεί στο Κουβέιτ ως οικιακοί βοηθοί μετά από αλλεπάλληλες καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση. Όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για trafficking και εκμετάλλευση εργασίας.


Σχόλια