Θέμα Χρόνου ο Γκέι Γάμος στην Αυστραλία

   
     Ο Τόνι Άμποτ και η Κυβέρνηση Συνασπισμού έπρεπε να πανηγυρίζουν όταν το Ανώτατο Δικαστήριο απέσυρε τη νομοθεσία των Κεντρικών Περιφερειών της Αυστραλίας υπέρ του γάμου ατόμων του ίδιου φύλου το Δεκέμβρη του 2013.

     Ο φιλελεύθερος Γενικός Εισαγγελέας Τζωρτζ Μπράντις ήταν ο πρώτος που κατήγγειλε το νόμο. Αλλά η προσπάθεια να γαντζωθεί στη μειοψηφική θέση ενάντια στο γάμο των ομοφυλόφιλων δε βοηθά καθόλου την κυβέρνηση.

   Αν πέτυχε κάτι αυτή η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι να πιέσει ακόμα περισσότερο να περάσει τη νομοθεσία από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Αυστραλίας και να στηρίξει την ψήφο κατά συνείδηση. Παρότι το δικαστήριο ακύρωσε τη νομοθεσία, υποστηρίζοντας ότι οι περιφέρειες δεν είχαν την νομοθετική εξουσία, παρέπεμψε ουσιαστικά το ζήτημα της επέκτασης του νόμο και στα ομόφυλα ζευγάρια κι έστρεψε την οργή ξανά προς το μέρος του Άμποτ και της Κυβέρνησης Συνασπισμού.

    Η επίσημη δικαιολογία της κυβέρνησης για τη στάση της ήτανε τάχα η υπερίσχυση της κρατικής έναντι της περιφερειακής νομοθεσίας και όχι μια αντιδημοφιλής συντηρητική εκστρατεία υπεράσπισης του «παραδοσιακού γάμου». Αυτό τώρα την καθιστά ακόμα πιο ευάλωτη μπροστά στο επιχείρημα ότι ο νόμος πρέπει οπωσδήποτε ν’ αλλάξει, περνώντας από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

    Η πίεση μεγαλώνει απ’ όλες τις πλευρές. Σε μια συμβολική ήττα της κυβέρνησης, το κενό 5 ημερών μεταξύ της θέσης σε εφαρμογή της Περιφερειακής νομοθεσίας και της ανάκλησής της απ’ το Ανώτατο Δικαστήριο άνοιξε ένα παράθυρο για δεκάδες γάμους ομόφυλων ζευγαριών. Εικόνες που σίγουρα ο Άμποτ θα προτιμούσε να είχε αποφύγει – ζευγάρια ομοφυλόφιλων «στην ομορφότερη στιγμή της ζωής τους» «παρέλασαν» απ’ όλα τα κανάλια.

  Η πιθανή ψήφιση του αντίστoιχου νόμου στην Περιφέρεια της Δυτικής Αυστραλίας αναμένεται να φέρει την κυβέρνηση σε ακόμα πιο δύσκολη θέση.

   Ακόμα χειρότερα, υπάρχουν έντονες διαφωνίες εντός του κυβερνητικού σχήματος. Από τη μια, οι Φιλελεύθεροι της Δυτικής Αυστραλίας, που υποστηρίζουν την ψήφο συνείδησης στην πολιτεία τους. Από την άλλη, οι υπερ-συντηρητικοί Φιλελεύθεροι, όπως ο γερουσιαστής Κόρι Μπερνάρντι, που καταφέρεται ενάντια στο γάμο των ομοφυλόφιλων (και πάλι) στο καινούριο του βιβλίο, Η Συντηρητική Επανάσταση. Αυτό και μόνο, δείχνει πόσο μακριά βρίσκεται η κυβέρνηση από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης.

    Επιπλέον, ο Άμποτ αμφισβητείται ανοιχτά τόσο από τα μέλη της συγκυβέρνησης όσο και από τον υποψήφιο αντικαταστάτη του στην ηγεσία του κόμματος, Δρ. Μπιλ Γκλάσον.

    Η δημοσκόπηση της Galaxy το Δεκέμβρη του 2013 έδειξε ότι ένα ποσοστό της τάξης του 64% τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ του γάμου των ομοφυλόφιλων, ενώ ένα 75% θεωρεί ότι ο νόμος σίγουρα θα περάσει. Υπέρ του γάμου είναι και το 53% των Χριστιανών. Τέλος, το 76% των ψηφοφόρων της συγκυβέρνησης υποστηρίζει την ψήφο συνείδηση – σε ρήξη με τον ίδιο τον Άμποτ.

    Και ενώ οι παλιότεροι ηγέτες των Εργατικών, Ραντ και Γκίλαρντ ήταν αντίθενταν στο γάμο των ομόφυλων και δεν έκαναν λόγο καν για ψήφο συνείδησης, η τωρινή ηγεσία και η πλειοψηφία των Εργατικών τώρα τον στηρίζει.

    Παρ’ όλα αυτά, ο Άμποτ επιμένει να συσπειρώσει τους βουλευτές του στην καταψήφιση του νόμου υπέρ του δικαιώματος γάμου τον ομοφυλόφιλων. Αυτό συμβαίνει για δυο βασικούς λόγους: πρώτον, η σημασία που δίνουν οι υπέρμαχοι των συντηρητικών ιδεών στον ετερόφυλο γάμο και την οικογενειακή ευθύνη και, δεύτερον, η επιθυμία του να κάνει το χατήρι των συντηρητικών οργανισμών όπως το Αυστραλέζικο Χριστιανικό λόμπι.

     Αλλά ο Άμποτ κι η κυβέρνηση δεν έχουν πλέον άλλα περιθώρια ούτε να τρενάρουν, αλλά ούτε και να θάψουν το θέμα. Μπορεί να κέρδισαν μια δίκη, αλλά η καμπάνια ισότητας στο γάμο δεν πρόκειται να χάσει με τίποτα αυτή τη μάχη.

http://www.solidarity.net.au/lgbt/same-sex-marriage-anger-turning-on-abbott/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=same-sex-marriage-anger-turning-on-abbott

Σχόλια