Αντιφασισμός-Αντιρατσισμός (Γενάρης 2014)

ΜΗΝΑΙΟ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ





3/1: Αντιφασιστική συγκέντρωση στο Κερατσίνι στον τόπο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα με  τη συμμετοχή των γονέων του Σαχζάτ Λουκμάν, Χαντίμ Χουσεΐν και Σουκράν Μπίμπι.
4/1: Αντιφασιστική παρέμβαση στους δρόμους της Δάφνης και της Νέας Σμύρνης για τα 70 χρόνια από το μπλόκο του Φάρου και της μάχης που έδωσε με τους φασίστες, ο μαχητής του ΕΛΑΣ, Σπύρος Αλεβίζος.
8/1: Συνέχιση της δίκης των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν, όπου αναδείχθηκε η ωμή επιχείρηση συγκάλυψης από την ΕΛΑΣ του ρατσιστικού χαρακτήρα του εγκλήματος.
Αναβολή της δίκης (για τις 20/2/14) των 11 αντιφασιστών που συνελήφθησαν στην Πλατεία Βικτωρίας στις 28/12/2013 για μοίρασμα υλικού για την καμπάνια ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα ρατσιστικά πογκρόμ του Ξένιου Δία και που είχαν πρωτύτερα δεχθεί την επίθεση φασιστών στο Σταθμό Αγίου Νικολάου. Ομάδα φασιστών βρέθηκε και στο χώρο των δικαστηρίων και τα λέγανε σαν παλιοί γνώριμοι με τους μπάτσους της ομάδας ΔΙΑΣ που είχαν κάνει τη σύλληψη.
Σύλληψη στο Βόλο 39χρονου χρυσαυγίτη που σταματούσε οδηγούς στο δρόμο για να ελέγξει αν είναι Έλληνες. Στο σπίτι του στο βρέθηκαν 3 ξιφολόγχες, 1 μαχαίρι, 1 ξίφος με λαβή, 1 μπαλτάς, 1 μανσέτα, 4 μαύρα μπλουζάκια, 4  DVD και έντυπο υλικό της Χρυσής Αυγής.  Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για βία και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.
9/1: Συγκέντρωση και πορεία στην Πάτρα για τα 23 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα.
10/1: Οι γιατροί του κόσμου έδωσαν στη δημοσιότητα καταγγελία του ιρανού πρόσφυγα Σαΐντ, που δέχθηκε ρατσιστική επίθεση στις 18/10/2013 στο Μεταξουργείο από τρεις μαυροφορεμένους άνδρες που του κάναν κεφαλοκλείδωμα και του κόψαν τ' αυτί με τα δόντια. Ο Σαΐντ συνελήφθη την ίδια μέρα και απειλείται με απέλαση.
11/1: Προφυλάκιση των χρυσαυγιτών βουλευτών Γερμενή, Ηλιόπουλου για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
12/1: Προφυλάκιση Μπούκουρα. Τα στελέχη της ΝΔ Παπακυριάκος, Νανόπουλος, Γκεζερλής, Γεωργούσης, Βαφειάδης, Τόγιας, καταθέτουν ως μάρτυρες υπεράσπισής του.
14/1: Αναβολή για τις 27/10/2014 της δίκης των 4 αντιφασιστών που κατηγορούνται για τον ξυλοδαρμό χρυσαυγιτών, που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή των Υψηλών Αλωνίων με σκοπό να επιτεθούν στην κατάληψη του Μαραγκοπουλείου στην Οδό Γούναρη, στις 11 Οκτώβρη του 2012, στην Πάτρα.
16/1: Καταδίκη σε δεκάμηνη φυλάκιση του Βολιώτη Φάνη Τριανταφύλλου, γνωστού ως γέροντα Παστίτσιου, που κατηγορήθηκε για "καθύβριση θρησκεύματος" μετά από χρυσαυγίτικη επερώτηση στη Βουλή.
17/1: Νέα διακοπή της δίκης των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν, Λιακόπουλου-Στεργιόπουλου, για τις 31/1, μετά από προπηλακισμό τους από αλληλέγγυους αντιφασίστες, με το δικηγόρο τους, Φούσσα να ζητάει αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας.
18/1: 4 μήνες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στην Αμφιάλη, 40 νεοναζί της Χρυσής Αυγής και καμιά δεκαριά δικάβαλοι της μηχανοκίνητης περιφρούρησης μοίρασαν κείμενα, πέταξαν τρικάκια και μόλυναν με φασιστικά συνθήματα τους εξωτερικούς τοίχους του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού Pasamontana στον Κορυδαλλό και τις λαμαρίνες των έργων του σταθμού μετρό στην πλ. Ελευθερίας με συνθήματα κατά των τσιγγάνων του Σχιστού Κορυδαλλού.
Πορεία στα Πετράλωνα για τον 1 χρόνο από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν (17/1/2013) από χρυσαυγίτες μαχαιροβγάλτες με 7 μαχαιριές.
19/1: 50 απελάσεις κρατουμένων του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας με υπογραφές μπάτσων, χειροπέδες και συνοδεία μπάτσων μέχρι τη Λαχώρη, σύμφωνα με καταγγελία του Σουφιάν Χαγιάτ, που μετέφερε η ΚΕΕΡΦΑ και Πακιστανική Κοινότητα.
Αντιφασιστική διαδήλωση στην Αλεξανδρούπολη κόντρα στην προεκλογική φιέστα των νεοναζί σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης, που προστατεύονταν από κλούβα των ΜΑΤ και 20 μηχανές ΔΙΑΣ.
20/1: Ναυάγιο στο Φαρμακονήσι με 12 μετανάστες αγνοούμενους.
21/1: Είκοσι δύο συνδικάτα (μεταξύ των οποίων η ΟΛΜΕ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ), οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κινήματα από τις τέσσερις γωνιές της Ευρώπης έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητώντας του τη σύνταξη αναφοράς για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στη χώρα που έχει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με βάση το Άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ.
22/1:  Αυτόπτες μάρτυρες του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι καταθέτουν σε κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ότι το σκάφος ρυμούλκησης είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα, η βάρκα αναποδογύρισε και οι λιμενικοί κλωτσούσαν τους μετανάστες στη θάλασσα. Παράλληλα, το Λιμενικό έδωσε στη δημοσιότητα πλαστές καταθέσεις των επιζώντων με επαίνους για το Λιμενικό Σώμα. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί ήδη για 14 υποθέσεις βίας αστυνομικών και λιμενικών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Δίκη του χρυσαυγίτη Κωνσταντίνου Κονταμού που στις 10/09/2012 συμμετείχε σε επίθεση φασιστικής ομάδας σε κουρείο μετανάστη από το Πακιστάν στη Μεταμόρφωση.
23/1: Προφυλάκιση Σκορδέλη, γνωστής για τις δραστηριότητές της στον Άγιο Παντελεήμονα, για απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον Αφγανού μετανάστη το Δεκέμβρη του 2011, ενώ σε βάρος της εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις.
24/1:  Τουλάχιστον 4 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους (κι άλλοι 2 αγνοούνται) σε ναυάγιο στα ανοιχτά του Κουσάντασι. Από τους επιβαίνοντες, που οι περισσότεροι κατάγονταν από την Ερυθραία, διασώθηκαν 13.
Πορεία στο Ενετικό Λιμάνι και παρέμβαση-καταγγελία στο Λιμεναρχείο Χανίων, με πρωτοβουλία του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης.
Ψήφισμα αλληλεγγύης της ΕΛΜΕ Πειραιά στους 15 συντροφους του Αντιφασιστικου Μετώπου που κατηγορούνται για παρανομη αφισοκολληση και περνούν από δίκη στις 4/2 στο πταισματοδικείο Αθηνών.
25/1:  Παρέλαση μίσους από 80 νεοναζί της Χρυσής Αυγής στο Κερατσίνι: σκίσαν αφίσες και πανό, σβήσαν αντιφασιστικά συνθήματα, βεβήλωσαν τον τόπο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και επιτέθηκαν με τούβλα στον αυτοοργανωμένο χώρο αλληλεγγύης και ρήξης ρεσάλτο, σπάζοντας τα τζάμια παιδικού δωματίου του διπλανού σπιτιού, έχοντας αποκλείσει την κυκλοφορία προς το σημείο. Κι όλ' αυτά με τη συνοδεία και την κάλυψη της ομάδας ΔΙΑΣ. Η άμεση κινητοποίηση 500 περίπου αντιφασιστών αφάνισε τα βρωμερά σημάδια που άφησαν πίσω τους οι φασίστες.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα για τους πνιγμούς 12 μεταναστών (3 γυναικών και 9 παιδιών) στο Φαρμακονήσι από τους δολοφόνους του λιμενικού και αλληλεγγύης στους 16 επιζώντες που διώκονται για τις μαρτυρίες τους.
Αντιφασιστική συγκέντρωση στον Κορυδαλλό και μαζικό μοίρασμα στις γειτονιές του Κορυδαλλού και της Νίκαιας, που βρώμισαν οι νεοναζί με την παρουσία τους.
Διαμαρτυρία κατά της τρανσφοβίας στα Εξάρχεια για τις επιθέσεις που δέχθηκαν δύο τρανς γυναίκες στην πλατεία στις 17/1 και (μία απ' αυτές) ξανά στο σταθμό του μετρό "Πανεπιστήμιο" την επόμενη μέρα.
26/1: Αντιφασιστική συγκέντρωση στο πάρκο Φαλήρου κόντρα στη φασιστομάζωξη που καλούσε η Πατριωτική Κίνηση Καβάλας (παρακλάδι της ΧΑ με πλούσια μαφιόζικη δράση στη γύρω περιοχή) στην πλατεία Νίκης (Δημοτικός Κήπος), για την επέτειο των Ιμίων. Οι νεοναζί λίγες ώρες πριν (ξημερώματα) έσπασαν και επιχείρησαν να κάψουν μαγαζί αντιφασίστα που, αντ' αυτών, συνελήφθη ο ίδιος (μαζί μ' έναν ακόμα σύντροφο), μετά από μήνυσή τους, όταν βρέθηκε στο τμήμα (ως ιδιοκτήτης) για τις "απαραίτητες διατυπώσεις".
Φασιστικά συνθήματα στην πρόσοψη των γραφείων του ΚΚΕ στο Πέραμα γράφτηκαν τα ξημερώματα από νεοναζί της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΟΒ Περάματος του ΚΚΕ.
28/1: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κέρκυρα για την εγκληματική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ σε βάρος των μεταναστών.
30/1: Βίαιη επίθεση ΔΕΛΤΑδων στη συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του υπουργού Ναυτιλίας Βαρβιτσιώτη με 47 προσαγωγές που κατέληξαν σε μία σύλληψη.
Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και επίδοση ψηφίσματος από αντιπροσωπεία της ΚΕΕΡΦΑ και οργανώσεων μεταναστών στα Γραφεία της ΕΕ.
Αντιρατσιστική πορεία στη Θεσσαλονική για τους 12 νεκρούς στο Φαρμακονήσι και το κρεσέντο ρατσισμού και ολοκληρωτισμού της ακροδεξιάς κυβέρνησης.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σταθμό Αμπελόκηποι για τις συλλήψεις μελών της ΑΡΕΝ έξω από τα γραφεία του Βαρβιτσώτη.
31/1: Αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι με περισσότερο από 3.000 κόσμο.
Πορείες σε Χανιά, Ηράκλειο για τη μαζική δολοφονία προσφύγων-μεταναστών σε Αιγαίο-Μεσόγειο από κυβέρνηση-ΕΕ.
Ανακοίνωση της ΓΑΔΑ για απαγόρευση πορειών στις 1/2/2014 "για λόγους δημόσιας ασφάλειας", δηλαδή για την προστασία της προγραμματισμένης συγκέντρωσης των νεοναζί της Χρυσής Αυγής για τα Ίμια και την καταστολή της αντιφασιστικής δράσης.

ΚΕΕΡΦΑ
YRE
R-Project
Indymedia
Cladestina News
Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό"

Σχόλια