Εγκλήματα Πολέμου οι Βομβαρδισμοί με Μη Επανδρωμένα Σκάφη σε Πακιστάν και Υεμένη, λέει η Διεθνής Αμνηστία

    
    
         Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία κυβερνητικοί αξιωματούχοι των Η.Π. θα πρέπει ν' αντιμετωπίσουν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου για τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα σκάφη.

        Σε κοινή αναφορά με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει τις επιθέσεις σε Υεμένη και Πακιστάν σαν παραβιάσεις των Διεθνών Νόμων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

      Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των Η.Π. που ευθύνονται για τη μυστική εκστρατεία της CIA με μη επανδρωμένα σκάφη εναντίον υπόπτων "τρομοκρατών" πιθανόν να υπέπεσαν σε εγκλήματα πολέμου και θα πρέπει να δικαστούν σύμφωνα με αναφορά κορυφαίας ομάδας προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία υπογράμμισε την περίπτωση της γιαγιάς που σκοτώθηκε την ώρα που μάζευε λαχανικά από τον κήπο της, καθώς και μια σειρά από άλλα περιστατικά που πιθανό να παραβιάζουν τη διεθνή νομοθεσία για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών.  

       Η αναφορά συντάχθηκε παράλληλα με την έρευνα του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που περιλαμβάνει λεπτομερή έρευνα για τις πυραυλικές επιθέσεις στην Υεμένη, όπου η ομάδα εντοπίζει πιθανές παραβιάσεις των νόμων σχετικά με τις ένοπλες συγκρούσεις και με τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και την κατευθυντήρια γραμμή του ίδιου του Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με τα μη επανδρωμένα σκάφη.

      Οι αναφορές αυτές συντάσσονται την ώρα που ο πρόεδρος του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ, βρίσκεται στην Ουάσινγκτον. Ο Σαρίφ έχει δεσμευτεί να δηλώσει ρητά στον Ομπάμα ότι οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα σκάφη, που έχουν προκαλέσει την οργή στο Πακιστάν, θα πρέπει να τερματιστούν.

        Η εξιχνύαση μεμονομένων επιθέσεων είναι εξαιρετικά συσχερής στις περιοχές όπου μένονται ακόμα συγκρούσεις, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπου είναι εγκατεστημένοι χιλιάδες εθνοφρουροί.

       Οι άνθρωποι εκεί συχνά δεν τολμούν να μιλήσουν, φοβούμενοι αντίποινα τόσο από την πλευρά των εθνοφρουρών όσο κι από το κράτος, που θεωρείται ύποπτο για συνωμοσία σε μια εκστρατεία υποκινούμενη από τη CIA.

    Υπάρχει επισής μια υποψία αλλοίωσης των αποτελεσμάτων της έρευνας από πιέσεις των εθνοφρουρών στους μάρτυρες στο "να δοθούν ψευδείς ή αναληθείς πληροφορίες", όπως ισχυρίζονται οι συντάκτες της αναφοράς.

      Η Αμνηστεία όμως κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες όσον αφορά τη διερεύνηση εννέα επιθέσεων, απ' τις πολλές που έχουν διεξαχθή τους τελευταίους 18 μήνες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης κι εκείνης που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 18 κατοίκων του Βορείου Ουαζιριστάν, που βρισκόταν στην ουρά για το βραδινό γεύμα σε μια περιοχή που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν στις 12 Ιουλίου του 2012. Όλοι όσοι ρωτήθηκαν αρνήθηκαν σθεναρά κάθε σχέση των ανθρώπων με την εθνοφρουρά. Όμως, κι αν ακόμα υποτεθεί ότι ήτανε μέλη παράνομης οργάνωσης, αυτό δε θα ήταν ικανό να δικαιολογήσει τη δολοφονία τους, σύμφωνα πάντα με την αναφορά.

         "Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει σοβαρές ανησυχίες πως οι εν λόγω επιχειρήσεις παραβιάζουν την απαγόρευση αυθαίρετης αφαίρεσης ζωής και μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου ή εξωδικαστικές εκτελέσεις» υπογραμμίζει η έκθεση, ζητώντας να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων.

        Οι Η.Π. έχουν υποστηρίξει κατ' επανάληψη ότι ελάχιστοι πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από επιθέσεις μη επανδρωμένων σκαφών, προσθέτοντας ότι η εκστρατεία τους είναι "σύμφωνη προς κάθε ισχύουσα εγχώρια και διεθνή νομοθεσία".

         Στην Υεμένη, μια ακόμα χώρα όπου τίθεται σε εφαρμογή πρόγραμμα επιθέσεων με μη επανδρωμένα σκάφη, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπογραμμίζει έξι περιπτώσεις δύο εκ των συνιστούν ¨ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου". Οι άλλες τέσσερις ενδέχεται να παραβιάζουν τη νομοθεσία περί ενόπλων συγκρούσεων είτε γιατί οι στόχοι είναι παράτυποι είτε γιατί δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα για την ελαχιστοποίηση παράπλευρων απωλειών, όπως αναφέρει το πόρισμα.

       Αναφέρει ακόμα ότι οι επιθέσεις στην Υεμένη έρχονται σε ρήξη με τις κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε ο Ομπάμα στην πρώτη φετινή ομιλία του σχετικά με το άκρως απόρρητο πρόγραμμα. Για παράδειγμα, η δέσμευση ότι οι ύποπτοι θα σκοτώνονται μόνον εφόσον καθίσταται αδύνατη η σύλληψή τους φαίνεται να αγνοήθηκε στις 17 Απριλίου του τρέχοντος έτους όταν ηγέτης της αλ-Κάιντα ανατινάχτηκε σε κωμόπολη της επαρχίας Νταμάρ της Κεντρικής Υεμένης, αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

       Η επίθεση σε φορτηγό 12 μίλια ανατολικά της πρωτεύουσας Σαναά σκότωσε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δυο μέλη της αλ-Κάιντα, αλλά και δύο πολίτες που δεν είχαν σχέση με την οργάνωση. Αυτά σημαίνει ότι η επίθεση θα μπορούσε  να θεωρηθεί έκνομη καθώς "ενδέχεται να έχει προξενήσει δυσανάλογες απώλειες πολιτών".

     Τα νομικά επιχειρήματα υπέρ των επιθέσεων με μη επανδρωμένα σκάφη είναι ιδιαιτέρως συγκεχυμένα, καθώς αντιμετωπίζουν μεταξύ άλλων επικρίσεις σχετικά με το κατά πόσο οι περιοχές στις οποίες διεξάγονται μπορεί να θεωρηθεί ότι αντιστοιχούν σε εμπόλεμες ζώνες.

     Η Αμνηστία δέχεται ότι οι επιθέσεις στο Πακιστάν μπορούν να καλυφθούν απ' αυτό τον ισχυρισμό, αλλά δε μπορεί να κάνει δεκτό το "δόγμα του διεθνούς πολέμου" βάσει του οποίου οι Η.Π. μπορούν να πραγματοποιούν επιθέσεις με στόχο την αλ-Κάιντα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

     "Δεχόμενοι μια τέτοια πολιτική θα ήταν σα συνηγορούμε υπέρ κρατικών παρεμβάσεων που  θεμελιωδώς υπονομεύουν την προστασία των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που με κόπο αναπτύχθηκαν εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου" καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχόλια