Το πορνό τότε και τώρα

Το διαδικτυακό πορνό δεν εκμεταλλεύται μόνο τη σεξουαλική επιθυμία. Εκεί ο χρήστης εξωθείται πέρα από τη libido.
Βλέπει πορνό σε πολλαπλά παράθυρα, γκουγκλάρει συνεχώς, μπορεί να εντρυφήσει σε πρωτόγνωρα πεδία, μπορεί και να περνάει τα βίντεο στο γρήγορο μπαίνοντας στο ψητό, μετά να το γυρνάει σε σεξοκουβεντούλα, ν' ανάβει τους κατοπτρικούς νευρώνες του με δράση από κάμερα σε κάμερα, μπορεί να γίνει ο ίδιος του παραγωγός μανιώδης ή καινοτόμος σε ακραία είδη πορνό, είναι όλα δωρεάν είναι εύκολα προσβάσιμα, διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή, ακόμα κι απ' το κινητό του και όποιας ηλικίας κι αν είναι και σύντομα θα εμπλουτιστεί μ' ερωτικά παιχνίδια που θα προσομοιάζουν τέλεια τη φυσική επαφή.  
   Πίσω απ' όλ' αυτά βρίσκεται η ντοπαμίνη, μια νευροχημική ουσία που σχετίζεται με συμπεριφορές αναζήτησης ανταμοιβής. Τα επίπεδα ντοπαμίνης είναι το βαρόμετρο βάσει του οποίου κρίνουμε (και ανακαλούμε στη μνήμη) την αξία κάθε βιώματος. Γι' αυτό και τα σεξουαλικά ερεθίσματα ανεβάζουν πολύ περισσότερο τα επίπεδα ντοπαμίνης. Οι περισσότεροι συσχετίζουν τη ντοπαμίνη με τον οργασμό. Η αλήθεια όμως είναι ότι εκκρίνεται ανταποκρινόμενη σε ερεθίσματα που συνδέονται με την ανάγκη της επιβίωσης. Είναι δηλαδή το κίνητρο. Μας λέει με τι να καταπιαστούμε, τι ν' αποφύγουμε και πού να εστιάσουμε την προσοχή μας. Μας λέει επίσης τι να μένει ζωντανό στη μνήμη μας. Το νευροχημικό ρίγος για νέες εμπειρίες υπήρχε από πάντα. Η εμμονική χρήση του internet προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο που έχουν να κάνουν με την εξάρτηση. Το τσιγάρο εθίζει ευκολότερα απ' ότι η ωρωίνη -αν και η τελευταία προκαλεί ισχυρότερες νευροχημικές εκρήξεις- γιατί κάθε τζούρα είναι και μια ανταμοιβή για τον καπνιστή.
    Το διαδικτυακό πορνό έχει να κάνει περισσότερο με την ντοπαμίνη παρά με τον οργασμό. Η ντοπαμίνη προκαλεί κάθε διέγερση,
 αλλά ένα σταθερό ρεύμα συνεχώς εναλλασσόμενων σεξουαλικών ερεθισμάτων έχει μια πιο ισχυρή επίδραση στον εγκέφαλο απ' ότι ο περιστασιακός αυνανισμός μέχρι τον οργασμό. Όμως, η αφθονία ντοπαμίνης δεν ισοδυναμεί με την απόλαυση. Ο συμπεριφορικός εθισμός αναζήτησης για φαγητό, για τζόγο, για ηλεκτρονικά παιχνίδια, αποδεικνύει ότι η υπερβολική έκκριση ντοπαμίνης παραλύει τις απολαυστικές ανταποκρίσεις του εγκεφάλου. Έτσι, ακόμα και το τέλειο δεν ικανοποιεί. Το πορνό λοιπόν σήμερα, δεν καλύπτει απλά τις ανάγκες μας, τις παραμορφώνει. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν έχει εξελιχθεί για το χειρισμό του πορνό μ' ένα κλικ. Το αντιλαμβάνεται σαν ατέλειωτες ευκαιρίες γονιμοποίησης. Και χρησιμοποιεί το "μαστίγιο" της ντοπαμίνης για να σιγουρέψει όσο το δυνατό περισσότερες, με κάθε κόστος.

                                                                                                                                                      



 http://www.psychologytoday.com/blog/cupids-poisoned-arrow/201108/porn-then-and-now-welcome-brain-training



Σχόλια