Η Σεξουαλική Ζωή των Ντόμπου


Το πρόβλημα του σεξ είναι πολύπλοκο, άμα σκεφτεί κανείς πως γενικά οι Ντόμπου δεν το απολαμβάνουν. Η ευτυχία είναι γι' αυτούς μόνιμο ταμπού. Οι συνήθειές τους αποκλείουν το γέλιο και καθιστούν την αγριότητα πραγματική αρετή. Ωστόσο, αυτή η αγριότητα και το ταμπού της ευτυχίας ή των ευχάριστων απασχολήσεων συμβαδίζει με τις ελεύθερες σεξουαλικές συναναστροφές και τη μεγάλη εκτίμηση για το σεξουαλικό πάθος και τις σεξουαλικές τεχνικές. 

Ουσιαστικά, η βασική διδασκαλία των κοριτσιών για το γάμο είναι το πώς να κρατούν τους άντρες τους -δηλαδή να τους έχουνε μόνιμα εξαντλημένους σεξουαλικά. Φαίνεται πως η σεξουαλική ικανοποίηση είναι σχεδόν η μόνη ευχάριστη και όμορφη εμπειρία που επιτρέπουνε στους εαυτούς τους οι Ντόμπου. Παρ' όλ' αυτά, όπως είναι φυσικό, η σεξουαλική τους ζωή χρωματίζεται από τη δομή του χαρακτήρα τους και φαίνεται πως η σεξουαλική τους ικανοποίηση κλείνει μέσα της ελάχιστο ποσοστό χαράς χωρίς ν' αποτελεί βάση για ζεστές και φιλικές σχέσεις ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα.

Φαίνεται πως ακριβώς επειδή η ευτυχία και η απόλαυση είναι ταμπού, το σεξ πρέπει να παίρνει την ποιότητα ενός πράγματος κακού, αν και επιθυμητού. Πραγματικά, το σεξουαλικό πάθος μπορεί να χρησιμέψει σαν αντιστάθμισμα για την έλλειψη χαράς, στο βαθμό που δε μπορεί το ίδιο ν' αποτελεί φανερά έκφραση χαράς. Για τους Ντόμπου είναι ολοφάνερο ότι ισχύει το πρώτο.
Αυτή η εμμονή στο σεξ από ανθρώπους που δε γνωρίζουν καμιά άλλη χαρά, μπορεί να παρατηρηθεί και στη σημερινή κοινωνία.

Πηγή: Έριχ Φρομ (- Ντ.Τ.Σουζούκι - Ρ.Ντ.Μαρτίνο), Η Τέχνη της Αγάπης

Σχόλια